Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

10.10.2006

Kirkasvalohoitoa kahvilassa

Tukholmassa toimiva valokahvila avataan syksyisin syyspäiväntasauksen aikaan. Kahvila on auki vuoden pimeimmän jakson, ja avaa arkiaamuisin ovensa jo seitsemältä. Jannike Grut on matkalla kahvilan kirkasvaloon.

– Nyt on ollut ikävän harmaa sää jo kolme päivää. Tunnen itseni alakuoloiseksi, ja päätin lähteä valokahvilaan.

Jannike Grut sanoo jo ensi vierailullaan kahvilassa ostaneensa sarjakortin: mitä useammin valohoitoa, sitä pirteämpi olo.

Kaamosoireilusta kärsii myös suomalaisista lähes joka neljäs, joista suurin osa on naisia. Kaamosoireilu on huomattavasti yleisempää kuin kaamosmasennus, josta kärsii noin prosentti suomalaisista. Oireilun vaivatessa unikaan ei virkistä väsynyttä oloa, tekee jatkuvasti mieli jotakin hyvää ja ruoka maistuu muutenkin turhan hyvin.

Valokahvilan Tukhomaan perustaneella Martin Sylwanilla on kaamosoireilusta omakohtaisia kokemuksia.

– Vuodenajat vaikuttavat minuun voimakkaasti. Talvisin olen väsynyt ja alavireinen, ja minun on vaikeata saada otetta asioista.

Ennaltaehkäisevää kirkasvalohoitoa

Martin Sylwan sai lääkäriltään lähetteen valohoitoon. Valohoidon saaminen sairaalaolosuhteissa ei hänen mielestään kuitenkaan ollut erityisemmän mukavaa.

– Sain idean siitä, miten valohoitoa voisi saada samalla kun istuskelee ystävien kanssa kahvilassa. Tänne tullakseen ei tarvitse lähetettä, vaan kysymyksessä on puhtaasti ennaltaehkäisevä terveydenhoito.

Kahvilan valohuoneessa on sama valkoinen valo, jota käytetään kirkasvalohoidossa.

Valokahvilaan kolmatta kertaa tullut Jannike Grut mietti aikoinaan varsinaiseen kirkasvalohoitoon hakeutumista. Hanke kuitenkin kaatui siihen, että lähetteen saaminen kirkasvalohoitoon vaikutti liian monimutkaiselta.

– Olisi ilmeisesti pitänyt olla syvän masennuksen vallassa päästäkseen varsinaiseen kirkasvalohoitoon. Tänne kahvilaan on kiva tulla, ja monet ystävistänikin ovat jo sanoneet haluavansa joskus tulla kokeilemaan tätä.

Valon ohella hyvää tuulta

Aamu on Tukholman valokahvilassa vilkkain päivänaika, sillä kirkasvalohoidon vaikutukset ovat tehokkaimmillaan aamulla. Valohoito vaikuttaa parhaiten puolen tunnin tai tunnin päivittäisenä annoksena, jolloin teho alkaa tuntua viiden päivän kuluessa.

Valohoidolla yhdistettynä rentouttavaan kahvilakäyntiin näyttäisi olevan nopeampi vaikutus, kertoo Jannike Grut.

– Ensimmäisen kerran jälkeen tuntui vähän kuin olisin ollut lomalla. Täällä kirkasvalossa istuskellessan vaikkapa kirjan kanssa keho lepää ja voi hyvin. Tulee pirteä olo.

Kaamosoireilu alkaa yleensä päivänvalon lokakuulla vähetessä. Apua oireisiin saa vain valosta, ja tulos on paras kun valo yhdistetään liikuntaan. Helmikuussa valon taas lisääntyessä oireet alkavat itsestään hellittää.

Tukholman valokahvilaa pitävä Martin Sylwan haluaa kaiken kaikkiaan luoda asiakkaileen kahvilassa käynnistä myönteisen kokemuksen.

– Täältä lähtiessä on toivottavasti vähän helpompaa laittaa suu hymyyn kuin tänne tullessa. Jos onnistumme tässä, on tulos toivottu.

Valokahvilasta ulos tuleva Jannike Grut sanoo kirkasvalon toimineen tälläkin kertaa hyvin. Hän nauraa aikaisemmalle huonolle tuulelleen.

– Tunnen itseni nyt paljon pirteämmäksi kuin äsken. Olin sitäpaitsi aamulla herätessäni aivan mahdottoman huonolla tuulella, mutta nyt on hyvä fiilis. Ehkä voin tänään olla vähän parempi ihminen sekä itseäni että muita kohtaan - toivottavasti on näin!

Toimittaja: MAIJA UNKURI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006