Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

11.4.2006

Mistä rahoitusta avustajakoiratoimintaan?

Koira on oiva apulainen sokealle, mutta myös monelle liikuntavammaiselle. Tietyn käyttäjän tarpeisiin koulutettu avustajakoira voi vetää pyörätuolia, avata ovia, nostaa tavaroita tai vaikkapa sytyttää ja sammuttaa valoja.

Vantaalainen Reetta Mikkonen kuuluu niihin harvoihin, jotka ovat saaneet avustajakoiran Invalidiliiton kautta. Hänen alaraajansa halvaantuivat onnettomuudessa seitsemän vuotta.

- Minulla on ollut avustajakoira, Hara, viisi vuotta. Ennen sen saamista asuin vielä vanhempien luona ja kun sain koiran, niin muutin omaan asuntoon ja itsenäistyin, Mikkonen kertoo.

Koiran myötä liikunta on lisääntynyt ja fyysinen kunto noussut. Kauppareissutkin onnistuvat Haran kanssa siten, että osa ostetuista tavaroista pakataan koiran selkäreppuun ja osan Mikkonen kuljettaa sylissään pyörätuolilla kelaten.

Suurin osa hakijoista jää ilman koiraa

Liikuntavammaisten avustajakoirat koulutetaan nykyisin Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksessa Paimiossa, mistä ne myydään Invalidiliitolle, joka etsii niille käyttäjät.

Jo yksitoista vuotta jatkunut avustajakoiratoiminta on nyt kuitenkin hiipumassa rahoituksen puutteeseen. Nykyresursseilla voidaan luovuttaa vuosittain vain 4-5 koiraa, vaikka hakijoita on lähes 50. Yksi koira maksaa koulutus- ja ylläpitokuluineen noin 12 000 euroa.

- Tällä hetkellä toiminta rahoitetaan Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Sen lisäksi olemme pystyneet maksamaan vain yhden tai kaksi koiraa kummikoirarahoituksella eli yritykset ja yhteisöt ovat lahjottaneet rahaa kummikoirien kouluttamiseen, Invalidiliiton avustajakoira-asiantuntija Anu Purola sanoo.

Koirien kouluttamisessa on varauduttava myös siihen, ettei kaikista pennuista tule avustajakoiria terveys- tai luonnesyistä. Tänä vuonna hankitut koirat valmistuvat 2008 ja rahoituksen epävarmuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon pentuja uskalletaan ottaa koulutettaviksi.

- Koska meillä ei ole tarkkaa tietoa rahasummasta, mikä on käytettävissä 2008, niin me joudumme toimimaan aina sillä riskillä, että onko meillä vara ostaa niitä koiria, joita valmiiksi koulutetaan, Purola huomauttaa.

Apulainen vailla vertaa

Avustajakoiratoiminnan rahoituspohjan laajentamiseksi etsitään parhaillaan samantyyppisiä ratkaisuja, joita käytetään näkövammaisia avustavien opaskoirien kouluttamisessa. Sitä rahoittavat kunnat, valtionkonttori ja tapaturmavakuutusyhtiöt.

- Toivomme, että saisimme saman aseman kuin näkövammaisten opaskoirilla on. Tämä vuosi 2006 on nyt päätetty Invalidiliitossa pyhittää kokonaan tälle asialle. Esittelemme asiaa sairaanhoitopiireille ja vakuutusyhtiöille ja teemme työtä sen eteen, että avustajakoira rinnastettaisi oikeasti apuvälineeksi, Purola painottaa.

Avustajakoira voidaan luovuttaa eläinrakkaalle liikuntavammaiselle, joka kykenee itse huolehtimaan siitä. Pakollisen liikunnan lisäksi se tuo mukanaan uusia tuttavuuksia, sillä vastaantulijat tulevat mielellään jututtamaan koiran kanssa ulkoilevaa.

- Koiran kanssa on hyvä syy lähteä ulos. Voimme myös tehdä yhdessä pitempiä lenkkejä kuin mitä tekisin yksin, sillä Hara pystyy vetämään pyörätuolia osan matkaa ja välillä taas kelaan itse, Mikkonen kertoo.

Avustajakoira parantaa liikuntavammaisen elämänlaatua siinä määrin, ettei siitä haluta luopua mistään hinnasta. Pitkällä aikavälillä koira säästää myös yhteiskunnan terveydenhoitokuluja, vaikka tarkkoja summia onkin mahdoton määritellä.

- Koiralla on valtava merkitys sekä ihmisen psyykkiselle että fyysiselle terveydelle, turvallisuuteen ja aktiiviseen elämään. Sen avulla voidaan merkittävästi vähentää henkilökohtaisen avustajan eli ihmisavustajan tarvetta ja joissakin tapauksissa siitä voidaan luopua kokonaan eli koira pystyy siinä mielessä korvaamaan ihmisavun, Purola vakuuttaa.

Mikkonen yhtyy Purolan ajatuksiin. Koulutettu avustajakoira, josta huolehditaan hyvin, on aina valmis palvelemaan isäntäänsä eikä vilkuile kellosta työajan päättymistä kuten ihmisavustaja saattaa tehdä.

- Koira kuuntelee myös suruja ja ottaa aina iloisesti vastaan kun tulet kotiin, Mikkonen sanoo.

Lisätietoa avustajakoiratoiminnasta saa Invalidiliiton sivuilta: http://www.invalidiliitto.fi/portal...

Asiantuntija: ANU PUROLA, avustajakoira-asiantuntija, Invalidiliitto

Toimittaja: KIRSI SCHALI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006