Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

11.4.2006

Rintojen pienennysleikkaus on vaativa

Mari kuuluu niihin naisiin, joille hoitotakuun vaatimukset tulivat enemmän kuin tervetulleena. Hän odotti viisi vuotta pääsyä rintojen pienennysleikkaukseen. Rinnat ovat aiheuttaneet hänelle monenlaista haittaa jo pitkään.

- Sairastan niska-hartiakipuja jo kroonisesti. Lisäksi iho rikkoutuu rintojen alta helposti. Kesät ovat vaikeita, Mari kertoo.

Pääsy kunnalliseen sairaalaan rintojen pienennysleikkaukseen ei ole kuitenkaan itsestään selvää. Ennen leikkaukseen pääsyä rintojen aiheuttamat kivut, vaivat ja liikuntaeste selvitetään. Lisäksi rintojen koon pitää olla selvästi niin iso, että vaivojen voidaan olettaa johtuvan niistä.

- Rintojen kokoa verrataan muuhun vartaloon sekä mitataan pituuden ja painon suhde. Niiden perusteella lasketaan tietyt pisteet. Leikkaus katsotaan terveydellisesti perustelluksi, jos pistemäärä täyttyy, selittää osastonylilääkäri Hannu Kuokkanen Taysin plastiikkakirurgiselta poliklinikalta.

Erilaisia leikkaustekniikoita

Marin nykyinen kuppikoko on E tai D. Hän ei olisi osannut hakea apua ilman gynekologia, joka huomasi ongelman ja kirjoitti hänelle lähetteen. Marille se oli mahdollisuus elämänlaadun parantamiseen.

Rintojen pienennysleikkaus kestää kahdesta tunnista kolmeen tuntiin. Operaatio on vaikea ja vaatii plastiikkakirurgilta pitkää koulutusta onnistuakseen.

- On erityisen tärkeätä säilyttää verenkierto joka puolella rinnoissa, nännissä ihon reunoissa. Lisäksi tulisi saavuttaa hyväksyttävä muoto ja hermotus nänniin. Siinä on monta vaatimusta yhtä aikaa muodon lisäksi, Kuokkanen tarkentaa.

Leikkaustekniikan valintaan vaikuttaa ennen kaikkea kirurgin henkilökohtainen näkemys ja kokemus, mutta myös potilaan ikä ja rinnan koko.

- Rinnan erilaiset koot vaativat verenkierto-ominaisuuksien takia erilaisia teknikoita. On osattava arvioida, mistä suunnasta nänniin tuleva hermotus ja verenkierto olisi riittävä, Kuokkanen kertoo.

Reilusti yli keski-ikäisille potilaille valitaan herkemmin vapaan nännin siirtotekniikka, jossa nännin pää irrotetaan kokonaan. Se on turvallinen verenkierron kannalta, mutta saattaa aiheuttaa esteettistä haittaa. Marin kohdalla se ei tule kysymykseen hänen ikänsä vuoksi.

Imetyskyky säilyy osalla

Rintojen pienennysleikkauksissa on olemassa riski, että imetyskyky ei säily. Viimeisimmät tutkimukset kertovat, että leikkaustekniikalla ei ole siihen merkittävää vaikutusta.

- Imetyskykyä ei välttämättä menetetä, jos nänniin jää riittävästi maitotiehyitä ja rintarauhasta kiinni. Myös nännin hermotuksen täytyy säilyä niin, että supistukyky pysyy normaalina, Kuokkanen painottaa.

Leikkaus voi vaikuttaa lisäksi nänninpään tuntoherkkyyteen. Ylisuurissa rinnoissa nänninpään tunto on usein jo lähtötilanteessa heikentynyt ja on mahdollista, että siihen tulee tunnottomuutta.

Komplikaatioita joka viidennelle

Rinta on verinen elin ja jopa joka viidennelle leikatuista saattaa tulla joku uutta toimenpidettä vaativa ongelma. Leikkaushaavat saattavat täyttyä verenvuodosta ja haavat parantua hitaasti huonon verenkierron vuoksi.

- On mahdollista, että rinnan sisällä rintarauhanen ei voi hyvin. Se saattaa kovettua ja jopa tulehtua. Silloin rinta joudutaan avaamaan uudelleen leikkauksen jälkeen, Kuokkanen kertoo.

Komplikaatiot tulevat esiin usein vasta kotona, sillä potilaat pääsevät leikkauksen jälkeen kotiin jo seuraavana päivänä. Kuokkanen kuitenkin rauhoittelee ja kertoo, että kenellekään ei ole jäänyt pysyviä vaivoja leikkauksen jälkeen.

- Kaikki paranevat ajan kanssa.

Asiantuntija: HANNU KUOKKANEN, osastonylilääkäri, plastiikkakirurginen poliklinikka, Tampereen yliopistollinen sairaala

Toimittaja: NINA KUJANSIVU

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006