Akuutin arkisto
12.9.2006
Risojen poisto voi lopettaa tulehduskierteen
Nielurisat sijaitsevat kielen molemmin puolin nielun sivuseinissä ja näkyvät suoraan suuhun katsottaessa. Kitarisa taas sijaitsee nenän takana nenänielussa.
Osalla lapsista risakudos saattaa suurentua tulehdusten myötä, jolloin lapsi altistuu monenlaisille vaivoille. Joskus vaivat ovat niin hankalia, että risojen poisto saattaa olla paikallaan.
Saran risat on ihan risat
3-vuotias Sara aloitti tämän vuoden tammikuussa päiväkodissa ja niin kuin usein käy, aloitti samalla myös sairastelun. Huhtikuussa flunssakierre äityi pahaksi korvatulehdukseksi. Vastaanotolla huomattiin myös, että Saralla on kookkaat nielurisat.
- Hänellä on ollut nyt lähemmäs kaksi ja puoli kuukautta koko ajan korvatulehdus. Hän on saanut kolme antibioottikuuria ja yhden kortisonikuurin, mutta niistä yksikään ei ole auttanut, kertoo Saran äiti Krista Johansson.
- Mulla leikataan ne risat pois sen takia, kun mä en kuule, Sara itse kertoo.
- Siitä me aina tiedetäänkin, että korvatulehdus ei ole parantunut, kun Sara ei kuule, jos hänelle esimerkiksi kuiskaa. Hänelle täytyy puhua aika kovalla äänellä. Samoin hän itse puhuu kovaa, kun ei kuule, Krista kertoo.
Isot risat voivat myös kiusata unta ja vääristää purentaa
Jo viime syksynä Saraa tutkittiin väsymyksen vuoksi, joka sekin saattoi johtua isoista risoista. Risakudoksesta saattaa nimittäin tulla hengitystä haittaava este ja sen aiheuttama tukkoisuus turmelee unen. Huonosti hengittävä lapsi saattaa pitää rohisevaa ääntä tai kuorsata kovaäänisesti, heräillä öisin ja olla väsynyt päivisin.
- Saran uni on voinut olla katkonaista. Sen takia lähdettiin näinkin radikaaliin toimenpiteeseen eli leikkaukseen eikä pelkkään korvien tuubitukseen, selittää korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Stina Miettinen Lääkäriasema Mehiläisestä Turusta.
- Tavallisin syy kitarisojen poistoon on toistuvat korvatulehdukset. 2-3-vuotiailla syynä voi olla myös kuorsaus ja tukkoisuus. Joissain tapauksissa voi tulla myös purentaongelmia. Jos kitarisa on suuri, se estää nenähengityksen, jonka seurauksena lapsi hengittää suun kautta hyvin paljon ja silloin purenta vääristyy, Miettinen kertoo.
- Nielurisojen kohdalla poiston syynä voi myös olla kuorsaus tai toistuvat tulehdukset. Myös toistuvat kuumeilut voivat johtaa nielurisojen poistoon: jos kerran kuukaudessa nousee korkea kuume, niin syy voi löytyä nielurisoista ja kuumeilu häviää, kun ne leikataan pois, Miettinen jatkaa.
Päiväkirurginen toimenpide
Saralta poistetaan samalla kertaa sekä kita- että nielurisat. Mutta mitä ne risat ovat?
- Imukudos kuuluu ihmisen puolustusjärjestelmään eli tämä ensimmäinen portti saalistaa pöpöt, jotka pääsevät nieluun. Mutta kun lapsilla on runsaasti tulehduksia, niin risat ovat myöskin pesäke, johon kerääntyy bakteereja, Stina Miettinen selittää.
- Kitarisan suhteen on keskustelua siitä, että onko risoista jopa hyötyä korvatulehduksien ehkäisyssä. On puhuttu, että siinä on hyviä bakteereja, jotka suojelevat korvatulehdusta vastaan. Eli ei ole yksiselitteistä, että kitarisa aina pitäisi poistaa, Miettinen muistuttaa.
Risaleikkaus on niin sanottu päiväkirurginen toimenpide. Ennen leikkausta lapsen on oltava syömättä ja juomatta kuusi tuntia, jotta nukutus sujuisi hyvin. Toimenpiteen jälkeen lasta seurataan heräämössä ja vanhemmat voivat olla tässä vaiheessa lapsensa kanssa. Kaikkiaan aikaa kuluu sairaalassa noin kuusi tuntia.
Jäätelökuuri alkaa
Leikkauksen jälkeen lapsi yleensä nukkuu muutaman tunnin. Hänelle annetaan kipulääkettä, ettei hän heräisi pahimpaan kipuun. Pari tuntia leikkauksen jälkeen voidaan jo kokeilla nielemistä.
- Sara oli hirveän kipeä silloin heti leikkauksen jälkeen. Ei sitä ollut osannut kuvitellakaan, että se olisi niin paha. Se tuntui pahimmalta, kun sen leikkauksen piti parantaa ja Saran olo meni niin paljon pahemmaksi. Se oli hirveän vaikeaa, varsinkin kun olin vielä luvannut, että mikään ei niin kauheasti satu, Saran äiti Krista selittää.
- Lähinnä jäätelö- ja mehulinjalla ollaan se leikkauspäivä. Lapsethan tykkäävät, kun kotiinkin annetaan resepti, että nyt saa syödä jäätelöä, mutta kyllähän me suosituksena annetaan, että myös muuta pehmeää ruokaa voi syödä, niin kuin esimerkiksi jukurttia ja hedelmäsoseita, Stina Miettinen sanoo.
- Se toipuminen lähti sitten kuitenkin yllättävän äkkiä. Ensimmäinen yö oli ainoa yö, kun jouduttiin antamaan kipulääkettä. Seuraavana aamuna hän oli jo vähän hiekkalaatikolla ja jaksoi leikkiäkin. Kipu pysyi hirveän hyvin hallinnassa lääkkeillä, Saran äiti Krista kertoo.
Toipuminen kestää parisen viikkoa
- Lapset ovat erittäin kiitollisia potilaita. He toipuvat viikon sisällä lähes entiselleen. Jos vertaa aikuisiin, niin aikuisilla nielurisaleikkaus on melko kivulias, siinä on kaksi viikkoa sairaslomaa ja sen kaksi viikkoa tarvitaan särkylääkettä ja kurkku on aika kipeä, Stina Miettinen sanoo.
- Ensimmäisen viikon lapsetkin yleensä tarvitsevat nielurisaleikkauksen yhteydessä säännöllisesti kipulääkettä. Kitarisaleikkaus sen sijaan on huomattavasti kivuttomampi. Siinä voi usein olla niin, että leikkauspäivänäkään ei tarvita kipulääkettä ja osa lapsista on kuin mitään ei olisi tehtykään, Miettinen kertoo.
Kaiken kaikkiaan Saran toipuminen leikkauksesta kesti parisen viikkoa.
- Se toinen viikko ei ollut enää edes kovin paha. Ehkä viikon kesti se pahin kipu ja viisi päivää leikkauksesta tuli kipupiikki, mutta sen jälkeen Sara alkoi olla jo ihan normaali. Toisen viikon jälkeen ei ollut enää yhtään mitään, Krista Johansson kertoo.
- Viikon verran olisi suositus olla kotona, jos on päiväkodissa, ja kaksi viikkoa pitäisi levätä, jos harrastaa jotain liikuntaa tai urheilua. Ylipäätään ensimmäisen viikon aikana pitäisi välttää fyysistä rasitusta ja riehumista. Tietysti lapsille se voi olla vähän vaikeampaa, koska kun kipu lähtee, niin he lähtevät liikkeelle, Miettinen toteaa.
Jäätelökuuri ei ole pelkästään kivaa
Yllättäen kaikkein kovin paikka Saran toipumisessa olikin se jäätelökuuri.
- Ne ensimmäiset päivät oli tosi kova paikka Saralle, kun ei oikeastaan saanut syödä muuta kuin jogurttia ja jäätelöä ja sellaista sosemaista ruokaa. Hänen olisi tehnyt mieli leipää ja kalaa ja kaikkea mahdollista suolaista, kun muiden oli tietysti pakko syödä ihan normaalisti. Se oli ehkä se kovin paikka siinä toipumisessa, Saran äiti Krista muistelee.
- Sen jälkeen kun hänen oli viikon pakko syödä jäätelöä, niin hän ei enää koskaan pyydä, että mennään jäätelölle, vaikka ennen leikkausta hänen herkkunsa oli nimenomaan mansikkajäätelötötterö, Krista kertoo ja Sara nyökkäilee vieressä.
Mutta miten pian jäätelökuuria jatketaan?
- Vain ne ihan ensimmäiset päivät. Mahdollisimman nopeasti palataan normaaliin. Jopa lapsetkin kyllästyy siihen jäätelön syömiseen, Stina Miettinen hymyilee.
Mitä saralle nyt kuuluu?
- Hän on ihan eri lapsi. Hän oli aikaisemmin paljon väsyneempi. Tietysti hänellä oli silloin koko ajan lääkekuurikin päällä. Mutta nyt hän on paljon pirteämpi ja jaksaa ihan eri tavalla eikä nyt ole ollut mitään kuumeita sen jälkeen. Myös kuulo on selkeästi parempi: hän kuulee, mitä hänelle sanotaan ja puhuu itsekin vähän hiljaisemmalla äänellä kuin ennen, Saran äiti Kristan Johansson hymyilee.
Jälkitarkastus Saralla on kuukausi leikkauksen jälkeen. Sekä nielussa että korvissa näyttää hienolta. Sara on niin reipas, että saa palkinnoksi kaksi tarraa.
Kun kysyn Saralta, mitä hänen mielestään lasten pitäisi muistaa leikkaukseen mennessään, vastaus on jo valmiina: "prinsessajutut".
Asiantuntija: STINA MIETTINEN, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Turku
Toimittaja: TIIA VÄRE