Akuutin arkisto
17.10.2006
Brittisairaanhoitajat kirjoittavat jo reseptejä
Luottaisitko sairaanhoitajaan, joka määräisi sinulle antibiootteja ilman lääkärin valvontaa? Britanniassa tämä on jo mahdollista.
Iso-Britanniassa sairaanhoitajien lääkkeenmäärämisoikeuden valmistelu alkoi jo parikymmentä vuotta sitten. 90-luvun lopusta lähtien erityiskoulutuksen saaneet hoitajat saivatkin rajoitetun oikeuden määrätä joitakin lääkkeitä. Reseptit kirjoitettiin kuitenkin lääkärin valvonnassa.
Viime toukokuussa Britanniassa astui voimaan laki, joka antaa lisäkoulutetuille hoitajille oikeuden määrätä entistä laajemman joukon reseptilääkkeitä itsenäisesti, ilman lääkärin valvontaa. Lääkärit kuitenkin muistuttavat, ettei kuka tahansa hoitaja saa kirjoittaa mitä tahansa lääkettä.
– Tähän saakka hoitajat ovat voineet kirjoittaa vain aivan erityisissä tilanteissa ja näin jatketaan vastaisuudessakin, huomauttaa puheenjohtaja James Johnson lääkäreitä edustavasta British Medical Associationista.
Hyviä kokemuksia
Britanniassa hoitajien lääkkeenmäärämisoikeus on sujunut hyvin - ainakin tähän asti. Esimerkiksi syrjäseutujen keskuksissa ei välttämättä ole joka päivä lääkäriä paikalla. Potilas voi kuitenkin saada tarvitsemansa lääkkeen oman kylän terveyskeskuksesta, jos paikalla on reseptinkirjoituskykyinen sairaanhoitaja. Sairaanhoitajat korostavat, että reseptejä voivat kirjoittaa vain kokeneet ja lisäkoulutuksen saaneet hoitajat.
– Koulutus kestää puoli vuotta. Suurimmalla osalla meistä on yli kymmenen vuoden työkokemus eli olemme niin sanottuja senior-hoitajia, kuvailee sairaanhoitajia edustava Matt Griffiths Royal College of Nursingista.
Tuore lakimuutos kattaa ison osan lääkeluettelon valmisteista. Britanniassa lisäkoulutettu hoitaja saa määrätä lääkettä esimerkiksi astmaan tai diabetekseen. Mukana ovat myös antibiootit. Sairaanhoitajat uskovat, että tulevaisuudessa reseptinkirjoitusoikeudet laajenevat vielä entisestään.
– Muutaman vuoden kuluessa oikeudet laajenevat koskemaan myös esimerkiksi fysioterapeutteja. Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa potilaalla on yhä parempi pääsy lääkehoidon piiriin, Griffiths kertoo.
Lääkärit pelkäävät potilaiden turvallisuuden puolesta
Osa lääkäreistä kuitenkin pelkää nyt, että tuore lakimuutos vaarantaa potilaiden turvallisuuden, kun reseptin voi kirjoittaa ilman lääkärin valvontaa.
– Jos lääkkeenmäärämisoikeus annetaan sellaiselle henkilölle, joka ei ole saanut koulutusta diagnosointiin, kuinka voimme olla varmoja, että potilas saa oikean lääkkeen, ihmettelee lääkäreitä edustava James Johnson BMA:sta.
Euroopan maista Britannian kehityksen mukana kulkevat ainakin Ruotsi ja Espanja. Suomessakin ehdotukset rajattuun lääkkeenmäärämisoikeuteen ovat valmisteilla sosiaali- ja terveysministeriössä. Mahdolliset päätökset lakimuutoksesta menevät meillä kuitenkin seuraavalle hallituskaudelle.
Asiantuntijat:
JAMES JOHNSON, puheenjohtaja, The British Medical Association
MATT GRIFFITHS, sairaanhoitajien edustaja, Royal College of Nursing
Toimittaja: SUSANNA EKFORS