Akuutin arkisto
19.9.2006
Virkistystä urkumusiikista
Kirkko on kautta aikojen tarjonnut ihmisille henkistä ravintoa, ja samalla lisännyt seurakuntalaisten sielunvoimia.
Yksi Tukholman seurakunnista on keksinyt virkistää myös kirkossakävijöiden kehoa. St Göranin kirkossa on kerran kuussa tarjolla hartia- ja niskahierontaa kauniin urkumusiinkin säestyksellä.
Lutherin jalanjäljillä
Seurakunnan emännöitsijällä Kerstin Gröön Engbergillä on hierojankoulutus. Hän alkoi yhdessä seurakunnan urkurin Gabriella Sjöstömin kanssa kehitellä ajatusta hieronnasta urkumusiikin tahdissa. Seurakunnan työntekijät olivat matkalla Saksassa, ja bussin takaosassa istuvat katselivat edessä näkyviä niskoja ja hartioita.
- Olimme matkassa Lutherin jalanjäljillä, nauraa Gabriella Sjöström. Se on melkein sama kuin Bachin jalanjäljet, ja jotenkin aloin yhdistellä näitä asioita.
Yhteisöllinen kokemus
Hieronnasta urkumusiikin säestämänä on tullut suosittua. Kolmisenkymmentä seurakuntalaista odottaa keskiviikon hartaushetken jälkeen vuoroaan, ja saa muutaman minuutin hierontatuokion.
- Haluamme antaa ihmisille kokemuksen, joka puhuttelee koko kehoa, sanoo seurakunnan emännöitsijä Kerstin Gröön Engberg. Uskon että musiikki entisestään tehostaa hieronnan vaikutusta, ja lihakset samalla rentoutuvat. Ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä, ja monet tulevat myös takaisin.
Tukholmalainen Annelie Bengtsson sanoo tulevansa urkuhierontaan aina kun se on mahdollista.
- Olo täältä lähtiessä on rauhallinen, sekä henkisesti että ruumiillisesti.
Hierontahan annetaan yleensä rauhallisista olosuhteissa ja yksityisesti, mutta StGöranin kirkossa on läsnä kymmeniä ihmisiä. Se ei Annelie Bengtssonin mielestä millään tavoin häiritse kokemusta.
- En usko että ne muut ihmiset siinä vaikuttavat tapahtumaan millään tavoin. Jokainen kuitenkin saa hieronnan henkilökohtaisesti.
Bach paras seuralainen
Kirkossa pauhaa taustalla urkumusiikki, kun neljä hierojaa tekevät työtään seurakuntalaisten hartioita pehmittäen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että musiikkia ymmärrettäisiin taustamusiikiksi, sanoo urkuri Gabriella Sjöström.
- Olen valinnut eri tyyppisiä kappaleita, ja sitten aina kysellyt hierojilta miten musiikki on toiminut. Moderni musiikki on osoittautunut huonoksi vaihtoehdoksi, sillä se on liian epäsäännöllistä, ja sen soidessa on vaikeata antaa hierontaa. Kaikkein harmonisinta on klassinen musiikki, joista paras vaihtoehto on Bach.
Toimittaja: MAIJA UNKURI