Akuutin arkisto
21.11.2006
Elintapamuutosten toteuttaminen
Hollolalainen Hannu Ala-Sankola joutui muutama vuosi sitten todellisen elintapamuutoksen eteen. Uuden työpaikan työhöntulotarkastuksessa Hannulla todettiin kohonneet rasva- ja sokeriarvot.
Edessä oli elintapojen remontti ja konkreettisena tavoitteena painonpudotus.
Ajallisesti samaan aikaan ajoittui Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä aloitettu Ikihyvä-hanke. Hankkeen tavoitteisiin kuului 2-tyypin diabeteksen ennaltaehkäisy ja hallinta elintapamuutoksen avulla.
Hannu Ala-Sankolaa hämmensi se, että lehdissä ja televisiossa on paljon ristiriitaista tietoa ja erilaisia mielipiteitä terveellisistä ruokatottumuksista.
– Yksi tutkija kehottaa syömään rasvoja ja toinen sanoo, että älkää syökö, Ala-Sankola kuvailee lukemiaan neuvoja.
Vähän kerrallaan, pikku hiljaa
Ikihyvä-ohjaus on yksilön vastuunottoa tukevaa terveysneuvontaa. Pelkkä neuvominen ei kuitenkaan riitä vaan terveysneuvonnassa täytyy myös varmistua siitä, että tieto menee perille. Toisto ja kontrollit ovat tärkeitä sillä tutkimuksessa todettiin potilaiden muutoshaluttomuuden olevan onnistumisen merkittävin este.
– On hyvä, että on joku päsmäröimässä, ainakin minulle tulee motivaatiota siitä, että joku tarkistaa rasva-arvoja ja painoa esimerkiksi kolmen kuukauden kuluttua, arvioi Ala-Sankola ryhmänohjauksen merkitystä.
Hannu onnistui elintapamuutoksessaan vähän kerrallaan, pikku hiljaa. Aluksi laihduttamisessa riitti ravinnon määrän vähentäminen. Painon jo hieman pudottua hän joutui perehtymään entistä enemmän myös syötävän ravinnon laatuun jotta paino putosi. Terveysneuvonnassa hän teki itselleen lyhyen aikavälin tavoitteita ja sai tietoa terveellisestä ravinnosta.
Hannu Ala-Sankola ei ole missään vaiheessa luottanut ääridietteihin vaan tukeutunut terveysneuvonnan tietoon.
Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA