Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

21.11.2006

Juuston terveysvaikutukset

Pimeneviä syysiltoja voi piristää vaikkapa illanistujaisilla ystävien kanssa. Juustotarjotin on maukas ja helppo tarjottava. Juustot vievät helposti kielen mennessään. Mutta juusto ei kuitenkaan ole pelkkää nautiskelua varten. Juusto on luultua terveellisempää. Siitä saa useita tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia ja kalsiumia.

Juustoharrastaja Sakari Juurus valitsee juustotarjottimelle valkohomejuuston, sinihomejuuston ja kaksi kovaa juustoa. Juustokauppias Tuula Paalanen muistuttaa, että juustoja syödessä kannattaa miettiä mitä niitten kanssa syö. Terveellisyys on kaukana kun juustojen kanssa syö valtavan määrän leipää, keksejä ja suolatikkuja.

Juusto itsessään on terveellistä, sillä siitä ihminen saa tehokkaan annoksen tärkeitä ravintoaineita. Lihaksille, iholle, hiuksille ja kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia.

Juustoa syömällä saa luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista. Ravintoaineiden saannin kannalta sopiva päivittäinen juustoannos on 25 grammaa, eli kaksi, kolme viipaletta juustoa. Juuston sisältämän rasvan ja suolan takia sitä ei tulisi syödä liikaa.

Sakari Juurus on tarkkana juustojen suolapitoisuuden kanssa. Ranskalainen sinihomejuusto, Roquefort, on usein hyvinkin suolaista, joten sitä Juurus syö pieniä määriä vain silloin tällöin.

Juusto on hyvä hampaille

Erityisesti aterian lopuksi pureskeltu juustopala suojaa hampaita reikiintymiseltä. Juusto lisää syljen eritystä, mikä vähentää bakteerien määrää.

Painonsa kanssa taistelevankaan ei tarvitse vältellä juustoja – kunhan syö kohtuumääriä ja valitsee kevyitä vaihtoehtoja. Juuston ajatellaan lihottavan, koska se on rasvaista. Mutta juusto ei ole sen lihottavampaa kuin mikään muukaan ruoka. Pari, kolme viipaletta päivässä ei pilaa painonhallintaa. Juusto sopii laihduttajankin ruokavalioon, kunhan valitsee kevyempiä vaihtoehtoja ja syö kohtuumääriä.

– Muussa ruokavaliossa sitten kun ottaa huomioon sen, että on tullut juustoja nautittua, niin en minä henkilökohtaisesti ole pitänyt sitä ongelmana, että juustojen takia olisin liikapainoinen, kertoo Sakari Juurus.

Yleisesti juuston uskotaan kovettavan vatsaa, mutta normaalimäärä juustoa ei pitäisi vaikuta vatsan toimintaan. Sakari Juurus ei ole ainakaan koskaan huomannut, että juusto vaikuttaisi vatsan toimintaan.

– Aina kun ihminen syö jotakin tämmöistä harvinaista niin vatsa reagoi eritavalla. Mutta jos juustoja nauttii viikossa pari, kolme kertaa niin ei varmasti tämmöistä oiretta tule, Juurus vakuuttaa.

Asiantuntija: SANNA FLANDER, ravitsemusterapeutti, Kuopion yliopisto.

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006