Akuutin arkisto
24.10.2006
Muksun mukana: huuli-suulakihalkio
Belgialaisella pikku Laureenilla oli syntyessään kasvojen epämuodostuma, jota kutsutaan kansanomaisesti nimellä ristihuuli. Lääkärit sen sijaan puhuvat yleensä huuli-suulakihalkiosta, joka ilmenee huulissa joko tois- tai molemminpuolisena.
Sen lisäksi suulaessa on halkio, joka aiheuttaa puhevaikeuksia ja syömisongelmia. Vauvan on pystyttävä puristamaan huulensa tuttipullon tai nännin ympärille. Jos suulaki puuttuu, kieli ei löydä kiinnityspintaa.
Suulaki on suuontelon kaari ja sen tehtävä on sulkea yhteys nenänieluun. Normaalisti, kun puhumme, ilma pääsee kulkemaan suun kautta. Suulakihalkiossa suulaessa on halkio ja puhuttaessa ilma ja ääni kulkevat nenän eikä suun kautta.
Huuli-suulakihalkio syntyy sikiökehityksen varhaisessa vaiheessa eli noin kahdeksannella raskausviikolla. Ultraäänitutkimuksella epämuodostuma on mahdollista havaita jo viidennellä kuukaudella. Siten vanhemmat pystyvät valmistautumaan etukäteen lapsen poikkeavaan hymyyn, mikä voi lieventää järkytystä. Usein lapsen vamma tulee kuitenkin täytenä yllätyksenä.
- Kun tulin sairaalaan, pikkuinen makasi sängyllä. En tiennyt mitään koko asiasta. Olin soittanut sairaalaan ja minulle kerrottiin synnytyksen sujuneen hyvin, mutta minulle ei kerrottu puhelimessa muuta. Tultuani paikalle järkytyin nähdessäni, miltä pikkuinen näytti, muistelee Laureenin isä Philippe Dubois.
Epämuodostuma korjataan plastiikkakirurgisella leikkauksella
Huuli-suulakihalkion aiheuttamat epämuodostumat pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti lapsen syntymän jälkeen, yleensä 3 - 4 kuukauden iässä. Halkio voidaan korjata plastiikkakirurgisella leikkauksella, jolloin lapsen ulkonäkö saadaan korjattua normaaliksi.
Leikkaus on edessä myös kolmen kuukauden ikäisellä Laureenilla, jolla on oikeanpuoleinen huulihalkio, joka ulottuu ikenen ja suulaen alueelle. Ennen leikkausta kirurgi piirtää kuvan leikattavasta huulesta. Hän ottaa kiintopisteet kasvon terveestä puolesta: esimerkiksi sieraimen etäisyyden huuleen tai nenän keskiviivan.
- Laureenin leikkauksen tavoitteena on myös sulkea väliseinä nenäontelon ja suuontelon välillä sekä yhdistää luukudos pehmeän suulaen lihaksiin, kertoo leikkauksen suorittava Professori Albert De May, Brugmannin yliopistollisesta sairaalasta
Suulaen lihasten leikkauksen avulla pehmeästä suulaesta saadaan liikkuva, mikä mahdollistaa lapsen normaalin puheen. Myös väärin kiinnittyneet kudokset korjataan
- Olemme tehneet viillot suunnitelman mukaisesti ja avanneet kudokset, jotka olivat kiinnittyneet luukudoksiin väärin. Seuraavaksi voidaan ommella ja muotoilla suun kehälihas, jotta huulelle saadaan aikaan normaali ääriviiva, De May jatkaa.
Uudestisyntynyt Laureen
Lihaksen korjaamisen myötä huulia voi liikuttaa normaalisti, ja lapsi saa aikaan kaikki kasvojen ilmeet, aivan kuin epämuodostumaa ei olisi ollutkaan. Operaation jälkeen professori De May kertaa vielä mitä leikkauksessa on tehty
- Huulen valkoisen alueen ja puna-alueen raja on muotoiltu uudestaan. Lihasten kiinnittäminen paikalleen muodostaa sieraimelle oikeanlaisen kaaren, kunhan vain rustosta vapautetaan sieraimelle tilaa asettua normaaliin paikkaansa.
Leikkaus kesti noin kaksi tuntia, minkä aikana lapsen kasvot muuttuivat huomattavasti. Muutos saattaa hämmästyttää vanhempia, jotka ovat tottuneet lapsensa kasvojen epämuodostumiin. Laureenin äidin mielestä lapsi on kuin uudestisyntynyt.
- Huomasimme heti valtavan eron. Haluan sanoa kaikille, jotka kenties kokevat vastaavan, että odotettavissa on melkoinen sokki, koska lapsi ei enää näytä samalta, muistuttaa Marie-Anne Dubois.
Laureenin leikkauksen jälkeisestä seurannasta huolehtivat kirurgin lisäksi myös suulääketieteen erikoislääkäri, korva-, nenä- ja kurkkulääkäri, puheterapeutti sekä oikojahammaslääkäri.
Asiantuntija: ALBERT DE MAY, professori, plastiikkakirurgi, Brugmannin yliopistollinen sairaala, Belgia
Toimittajat: CAROLINE VAN NESPEN, TERO KYLLÖNEN