Akuutin arkisto
31.1.2006
Uusi myoomien hoito säästää kohtua
Kohdun lihaskasvaimet ovat hyvin yleisiä. Niitä on jopa joka neljännellä naisella. Myoomat ovat myös yleisin syy kohdunpoistoon. Tässä mielessä uusi ultraääni vaikuttaa pilottitutkimusten perusteella hyvin lupaavalta hoidolta.
- Tämä uusi ultraäänihoito on tarkoitettu naisille, jotka kärsivät myoomista eli heillä on vuotohäiriöitä ja kipuja. Toistaiseksi tutkimukset ovat rajoittuneet naisiin, jotka ovat jo synnyttäneet lapsensa, vuosiin juuri ennen vaihdevuosia. Mutta seuraavana vuorossa ovat varmasti naiset, joilla myoomat aiheuttavat lapsettomuutta, kertoo radiologian erikoislääkäri Jukka -Pekka Usenius.
Ultraääni on kevyempi vaihtoehto kuin leikkaushoidot, koska se säästää kohtua; myoomia ei leikata, eikä kohtua poisteta, kuten saatetaan tehdä näissä perinteisessä myoomahoidossa. Toistaiseksi tutkimukset osoittavat, että myös komplikaatioita on aikaisempia hoitomuotoja vähemmän.
- Tutkimuksissa on todettu, että tämä on hyvin siedetty hoito eli sivuvaikutuksia on hyvin vähän. Merkittävin sivuvaikutus on ollut se, että potilaan iho saattaa lämmetä, jos alavatsan alueella on vaikkapa arpia. Mutta tämä sinällään ei ole vaarallista, jatkaa Usenius ultraäänihoidon sivuvaikutuksista.
Ultraaääni kuumentaa ja tuhoaa myooman
Magneettikuvauksen avulla etsitään myooman tarkka sijainti. Tämän jälkeen aloitetaan itse ultraäänihoito. Siinä 80 asteinen ultraäänienergia suunnataan vatsapeitteiden läpi myooman sisään.
- Tämä perustuu lämpövaikutukseen. Magneettikuvauksen avulla ultraäänestä lähtevä lämpövaikutus kohdistetaan myoomaan, joka lähipäivien aikana kuolee ja kutistuu, toteaa Usenius.
Hoidon seurauksena myooma ei katoa kokonaan vaan sen koko pienenee. Mutta olennaisinta onkin se, että se lakkaa täysin toimimasta.
- Kyllä se hoitotulos on pysyvä tämän hoidetun myooman osalta. Se mikä on tehty lämpövaikutuksella inaktiiviseksi, ei enää palaa normaaliin tilaansa, Usenius korostaa.
Hoidon aikana magneettikuvauksen avulla seurataan, että kuuma ultraääni kohdistuu vain myoomaan.
- Magneettikuvauksen etu on se, että kuva näyttää suoraan, kun kohde kuumenee. Näin voidaan koko ajan seurata, että hoito menee sinne minne on tarkoituskin, selventää Usenius.
Tutkimuksia vielä hyvin vähän
Hoitoa on tutkittu vasta pari vuotta, ja toistaiseksi ultraäänellä on hoidettu vain satakunta potilasta. Millaiset ovat hoidon pitkäaikaiset vaikutukset? Tästä ei voida vielä tehdä johtopäätöksiä, ja aika näyttää miten lupaava MRI-ohjattu ultraäänihoito todellisuudessa on. Noin vuoden sisällä tiedetään myös se, että tuleeko hoito Suomeen.
Asiantuntija: JUKA-PEKKA USENIUS, radiologian erikoislääkäri, Suomen terveystalo, Keski-Suomen magneettikuvaus
Toimittaja: SARI SOININEN