Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

31.10.2006

Robottitohtori - uhka vai mahdollisuus?

Lontoolainen St Maryn sairaala on saanut erikoisen vahvistuksen henkilökuntaansa. Sister Maryksi nimetty robotti tekee potilaskierroksia ja pitää lääkärit ajan tasalla potilaiden voinnista.

Professori Ara Darzi on ottanut uuden työntekijän innokkaasti tiimiinsä, vaikka uudella tyypillä ei ole edes käsiä, saati jalkoja.

– Sister Mary on saanut nimensä St Maryn sairaalan mukaan, professori Darzi selittää.

Sister Mary saa välillä miehen, välillä naisen kasvot riippuen siitä kuka Maryä ohjaa. Robotin avulla lääkäri voi seurata omien potilaidensa vointia, vaikka olisi itse kokonaan toisessa sairaalassa tai vaikkapa toisessa maassa.

– Jos esimerkiksi olen leikkaamassa St Maryn sairaalassa tänään ja menen huomenna klinikalle jonnekin muualle, voin robotin avulla seurata leikkauspotilaitteni vointia toisesta sairaalasta käsin, Darzi kuvailee.

Etälääketieteen uusin keksintö

Robotti toimii niin, että lääkäri ohjaa sitä ohjaussauvalla siinä sairaalassa, jossa hän kyseisenä päivänä työskentelee. Robotti puolestaan sijaitsee toisessa sairaalassa, ja kauko-ohjauksen avulla lääkäri voi siis olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Viestintä potilaan ja lääkärin välillä onnistuu kuvamonitorin ja äänen avulla molempiin suuntiin. Erityisesti erikoislääkäreiden palveluista on sairaaloissa Britanniassa pula, varsinkin syrjäseuduilla. Robotin avulla pieniinkin sairaaloihin saadaan erityislääkärin mielipide esimerkiksi siitä, pitääkö potilas siirtää pääsairaalan saamaan järeämpää hoitoa. Näin vältytään turhilta siirroilta.

Britit ovat robotista tohkeissaan, mutta mikä robotista oikeastaan tekee niin ihmeellisen? Onhan meillä Suomessakin etälääkäreitä, jotka hoitavat potilaita videolaitteiden ja erilaisten korva- ja kurkkukameroiden avulla. Robottilääkäreitä on kehitelty muuallakin maailmassa. Brittitutkijat hehkuttavat erityisesti robotin tulevaisuuden mahdollisuuksia. Sinä päivänä, kun Sister Mary saa niin sanotun biosensorin, se voi myös esimerkiksi mitata potilaalta verenpaineen ja pulssin. Tutkijat myöntävät, että tästä saattaa seurata myös ihmistyövoiman vähentämistä sairaaloissa.

– Olemme kehittämässä uutta teknologiaa, jolla saattaa olla vaikutusta työvoiman tarpeeseen. Biosensoriverkon avulla robotti voi tulevaisuudessa esimerkiksi mitata potilaalta verenpaineen tai pulssiin, Darzi kertoo.

Robotti ei pysty tutkimaan potilasta

Robotti maksaa peräti reilut 70 000 euroa. Laitteen kehittäjät uskovat, että ajan myötä investointi maksaa itsensä takaisin sairaalan ruuhkien helpottajana, erityistaitojen paikkaajana ja resurssisäästöinä. Onko nyt syytä olla huolissaan siitä, että robotit jonain päivänä kokonaan korvaavat ison osan lääkäreistä ja hoitajista?

– Potilaasta tarvitaan aina myös koko hoitohistoria. Robotti on apuna kommunikoinnissa ja se pystyy tekemään tiettyjä mittauksia, mutta se ei pysty varsinaisesti tutkimaan potilasta. En usko, että robotti koskaan voi korvata hoitajaa tai lääkäriä, Darzi vakuuttaa.

Asiantuntija: ARA DARZI, professori, St Mary´s Hospital, Lontoo

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006