Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

1.5.2007

Vapun jälkihoito

Kevät on nyt vapun myötä virallisesti avattu. Juhlamuistot saattavat kuitenkin aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Kuinka paljon tuli nautittua kuplivaa? Unohtuiko kenties jotain?

– Alkoholinkäyttö laskee itsestä huolehtimisen kynnystä. Pienilläkin määrillä tulee töppäilyjä, aikuisillakin, eli ei mitenkään nuoria syyllistetä. Kaiken ikäiset töppäilevät alkoholin kanssa, ja sitten unohtuu se ehkäisy, kertoo erikoislääkäri Liisa Lahti Oulun kaupungin nuortenneuvolasta.

Apteekista ilman reseptiä

Jälkiehkäisytabletteja on voinut ostaa apteekista nyt viiden vuoden ajan ilman reseptiä, jos ikää on vähintään 15 vuotta. Jälkiehkäisyä käytetään, jos esimerkiksi kondomi on pettänyt tai ehkäisy on unohtunut kokonaan.

– Jos nainen tietää ettei ole ollut kondomi käytössä, eikä käytä pillereitä, niin silloin jälkiehkäisypilleri on hyvä vaihtoehto, Lahti huomauttaa.

Ennen jälkiehkäisypillereitä piti ottaa kaksi kappaletta, mutta nykyään vaikutus saadaan yhdellä pillerillä. Uudet jälkiehkäisypillerit ovat entistä turvallisempia, ja sivuvaikutuksia on vähemmän.

– Nykyään sivuvaikutuksia on aika vähän, koska näistä jälkiehkäisypillereistä jäi estrogeeni pois. Se aiheutti aikaisemmin pahoinvointia. Jälkiehkäisypillerit ovat tulleet myös turvallisemmaksi. Estrogeeniä sisältävissä tableteissahan on aina pieni veritulppariski, Lahti muistuttaa.

Riskejä otetaan enemmän

Jälkiehkäisyä käyttävät eniten naimattomat ja lapsettomat, päälle parikymppiset naiset. Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijanaisista noin 40 prosenttia on käyttänyt jälkiehkäisyä ainakin kerran elämässään. Monelle jälkiehkäisystä on tullut myös se ainoa ehkäisykeino. Yliopiston Apteekeissa tehdyn kyselyn mukaan pillereiden ostajista yli puolet kertoo olleensa yhdynnässä ilman mitään ehkäisyä. Eniten ostajia on sunnuntaisin.

– Semmoinen itsestään huolehtiminen on kyllä vähentynyt. Otetaan riskejä enemmän, kuvailee Liisa Lahti ajan ilmapiiriä.

Vaikka jälkiehkäisyn vaikutuksista aborttilukuihin ei välttämättä voida vetää viivasuoria johtopäätöksiä, ovat raskaudenkeskeytykset viime vuosina vähentyneet.

Jos vahinko on jo tapahtunut, on toimittava nopeasti.

– Ensimmäisen vuorokauden sisällä jos ottaa, se suojelee jopa 95 prosenttisesti, sitten jos kahden vuorokauden sisällä ottaa, se suojelee ehkä 85 prosenttisesti. Kolmannen vuorokauden aikana jos ottaa, se suojaa vain 60-prosenttisesti eli silloin on kiire, Lahti sanoo.

Vaihtuvissa suhteissa tuplaehkäisy on paras keino: ehkäisypillereiden lisäksi kannattaa käyttää kondomia suojana sukupuolitauteja vastaan.

– Seksi on niin tärkeää, ettei sitä kannata panna pilalle epämiellyttävillä kokemuksilla, Lahti korostaa.

Lisätietoja jälkiehkäisystä:

http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=kht00048

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00054

http://www.kaypahoito.fi/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=sll22273

Asiantuntija: LIISA LAHTI, erikoislääkäri, Oulun kaupungin nuortenneuvola

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006