Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

1.5.2007

Tekeekö netin terveystieto meistä sairaita?

Internet on loistava väline terveystiedon etsimiseen. Mutta kuinka pitäviä neuvoja nettipalstoilta saa?

Luotettavalle, riippumattomalle sekä ajantasaiselle tiedolle riittää kysyntää, mutta tarjolla on myös valtava määrä sudenkuoppia.

– Sieltä saa kirjavasti hyvin erilaista tietoa. Siellä on hyviä tiedonlähteitä, ja sitten siellä on myös aika lailla mainoskanavia, joitten totuusarvo ja informaatioarvo voi olla kyseenalainen, pohtii yleislääketieteen erikoislääkäri Pekka Niemelä.

– Suurin sudenkuoppa ja riski on tietysti se, että ihmiset lukevat niitä turhaan, neurotisoituvat ja alkavat sairastaa, vaikkeivat olisikaan kipeitä, selvittää Niemelä ja jatkaa.

– Aika moni tulee nettitiedon kanssa, valmiita diagnooseja on harvalla tai jos on, niin on useampia ja siinä sitten monestikin voi olla että kovastikin väännetään kättä mihin sitä ollaan menossa.

Diagnoosi nettitestistä?

Netti on pullollaan myös testejä, joiden avulla voi selvittää sairastumisriskinsä yleisimpiin tauteihin. Ennaltaehkäisevästä lääkityksestä löytyy kätevästi tietoa samaisen testin yhteydestä.

Tietoa ei sinänsä voi yksioikoisesti moittia, mutta kannattaa pitää mielessä, että esimerkiksi lääketehtaiden ylläpitämien sivujen taustalla on kuitenkin lääkebisnes. Lääkeyhtiöiden viestintää onkin viime aikoina kritisoitu, jonka seurauksena muun muassa erektiohäiriöistä kertova rautakanki.fi-sivusto lopetettiin sitä ylläpitäneen lääkefirman toimesta.

– Pakko tunnustaa tässä nyt, että enpä viitsinyt sitä paljon lukea kyllä, yhden kerran varmaan vilkaisin ja toki sen taustatiedon sain myöskin postitusten kautta ja tässä nyt oli hyvää informatiivistakin tietoa, mutta myöskin selkeää tällaista markkinointia ja taistelua sitten osuuksista, kuka parhaiten saa myytyä erektiohäiriölääkkeitä, Niemelä tiivistää.

Luotettavan tiedon lähteillä

– Absoluuttista terveystietoa ei ole olemassa, mutta sitä lähelle päästään silloin, kun joku tiedemies tutkii asioita. Ja tässä tullaankin siihen, että jos netistä otetaan jotain tutkimuksia tai asioita luettavaksi, niin analysoijan täytyy olla aika fiksu, että hän osaa yhtään arvioida kuinka hyvää tämä teksti on.

Mutta mistä sitä luotettavaa ja hyvää tietoa sitten löytyy? Yksi suosittu ja luotettavana pidetty tietolähde löytyy osoitteesta www.terveyskirjasto.fi. Sen tarjoamasta tiedosta tavallinen kaduntallaaja pääsee nauttimaan ilmaiseksi vuoden 2007 loppuun asti. Terveys-EU-portaaliin on kerätty paljon etukäteen tarkastettua tietoa. Potilasjärjestöjen sivuilta löytyvä tieto on useimmiten ajantasaista ja kriittisesti esitettyä. Yleispätevä ohje on kuitenkin se, että aina kannattaa olla tarkkana.

Parhaimmillaan netti tarjoaa vertaistukea, edullisia ja tehokkaita itsehoitovinkkejä. Apu arkiseen vaivaan voi löytyä myös keskustelupalstalta. Eikä sekään ole sanottua, että netissä tehty diagnoosi olisi välttämättä väärä.

– Ei kannata lääkärinkään suhtautua vastakarvaan siinä, että tämä nyt olisi hänen ammattitaitoaan vastaan riitelevää, vaan kannattaa olla avoin sille tiedolla. Aika harvoin näin kyllä tapahtuu, että sieltä tulisi jotain semmoista ratkaisevaa tai hyvää, joka vie asian parempaan lopputulokseen, mutta kuitenkin sitäkin tapahtuu, muistuttaa Niemelä.

Pelon kanssa ei kannata jäädä yksin. Epäilyistään voi puhua tuttavilleen tai sitten suoraan lääkärille.

– Netistä saatava terveystieto on laadultaan sellaista, että olisi syytä kysyä tulkintaa pahimpiin pelkoihinsa ja luuloihinsa eräänlaista asiantuntija-apua. Esimerkiksi yleislääkäri on siinä hyvä, koska yleislääkärin työ on usein sairauden diagnosoimisen ja hoitamisen lisäksi tällaista asianajajan työtä ja yleisen tulkitsijan työtä. Hän poimii siitä valtavasta medikaali-antropologisesta tietomassasta ja vellovasta informaatiosta palasia ja hänellä on se tieto-taito, tavallaan niin kuin lainausmerkeissä maaginen noitatohtorin ominaisuus, löytää se ja hänen pitäisi kyetä tähän konkluusion tekemiseen, sanoo Niemelä.

Asiantuntija: PEKKA NIEMELÄ, yleislääketieteen erikoislääkäri

Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006