Akuutin Arkisto
25.9.2007
VERENLUOVUTUS
Verensiirtojen historia ulottuu yli sadan vuoden taakse. Tuolloin annettiin verta tarvitsevalle ihmiselle suoraan jonkun toisen henkilön verta. Edellytykset turvalliselle verensiirrolle syntyivät noin sata vuotta sitten, kun ABO -veriryhmät löydettiin. Myöhemmin on tunnistettu muita veriryhmäjärjestelmiä ja eri järjestelmiä on nykyään yhteensä kolmekymmentä.
Aktiiviset luovuttajat ovat Veripalvelun toiminnan kulmakivi.
Tapani Virkamäki piipahtaa säännöllisesti Veripalvelun Helsingin toimipisteessä Kivihaassa. Hän on luovuttanut verta jo reilut sata kertaa.
Jokainen on yhtä tärkeä sillä verenluovutuksen rajoitukset vaihtelevat nopeasti maailman tapahtumien mukana.
Erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg Veripalvelusta kertoo, että verenluovuttajien kyselylomakkeita tarkistetaan vuosittain.
Maailmalla riehuvat epidemiat ja uudet lääkkeet saattavat tilapäisesti rajoittaa verenluovutusta.
Verenluovutus oli pitkään kielletty kolesterolilääkkeiden käyttäjiltä. Lääkkeistä yleisimmät eli statiinit saattavat vaurioittaa kehittyvää sikiötä. Uusi plasman valmistusmenetelmä on kuitenkin muuttanut tilanteen verenluovutuksen kannalta.
Ekblom-Kullberg kertoo uudesta plasman valmistusmenetelmästä, jossa usean tuhannen luovuttaja plasmat kerätään yhteen ja mahdolliset lääkkeet myös laimenevat huomattavasti. "Olemme voineet vapauttaa osan näistä aikaisemmin kielletyistä lääkkeistä verenluovutukseen. Tämä koskee nimenomaan tiettyjä statiinilääkkeitä korkean kolesterolin hoitoon ja joitain särkylääkkeitä", hän jatkaa.
Lähes kaikista punasolu- ja verihiutalevalmisteista poistetaan valkosolut, sillä ne saattavat aiheuttaa potilaalle sivuvaikutuksia verensiirron yhteydessä.
Automaattierottelijalla verestä erottuvat plasma, trombosyytit ja punasolut. Veripalvelu on kuin tehdas, jossa valmistetaan eri potilaille ja eri käyttötarkoituksiin tarvittavat tuotteet.
Paljon puhutaan nykyään myös yleisverestä ja keinoverestä. Tutkijoiden yleisveren kehitystyö on edennyt. Tämä tarkoittaa sitä, että verestä poistettaisiin A- tai B- ominaisuus. Näin kaikki veri olisi niin kutsuttua O-verta eli yleisverta. Yleisveren käyttöönottoaikataulu on kuitenkin vielä avoinna.
Keinoverestä on myös puhuttu. Aidon veren korvaaminen keinotekoisella tuotteella on osoittautunut kuitenkin luultua vaikeammaksi.
Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA