Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

25.9.2007

Asentohuimauksen hoito ei maksa mitään

Jopa puolet suomalaisista saa joskus elämässään jonkinlaisen huimauskohtauksen. Lähes aina kysymys on hyvälaatuisesta asentohuimauksesta. Syitä voi olla monia, työn rasittamat niskat ja huono verenkierto etunenässä.

Asentohuimauksen takana ovat myös perinnölliset syyt. Olennainen tekijä on korvan sisällä oleva tasapainoelin. Sen sisällä on kalkkikivisoraa, jonka liikkuminen antaa tasapainoelimelle viestin ihmisen liikkeistä. Kun tämä sora joutuu väärään paikkaan, kaarikäytäviin, se antaa virheellistä tietoa ihmisen asennosta ja syntyy huimausta.

Onneksi asentohuimaukseen on kehitetty tiettyjä asentohoitoja, manööverejä, joilla tasapainoelimen toimintaa saa palautettua ennalleen, Asentohoidot ovat helpottaneet myös Kaisu Rättyää, jolle tasapainon hallinta on erityisen tärkeää hänen harrastuksessaan.

Tamperelaisen Kaisu Rättyän miekkailuharrastus sai kovan kolauksen, kun hän yhtäkkiä menetti lajissa tärkeän tasapainon hallinnan. Ensimmäiset huimausoireet tulivat yllättäen rankan työpäivän jälkeen.

– Olin erään rankan työpäivän jälkeen menossa kuorokonserttiin laulamaan ja yhtäkkiä se lava tuntui huojuvan. Ajattelin, että ei tässä mitään, ehkä se huojuu oikeasti se lava ja sen jälkeen seuraava päivä oli myös työpäivä ja siellä minua keinutti aika lailla ja siellä ihmettelin, että mitä huimausta tämä on.

Oireet pahenivat miekkailuharjoituksessa päähän saadun iskun jälkeen.

– Se oli sen tyyppinen tunne, että kun olisi tullut laivalta ollut risteilyllä ja kävelee kadulla ja katu on aivan pehmeää asfalttia. Tuntui välillä että tarpoo suossa. Kun illalla laittoi nukkumaan niin sänky keinui ja pyöri ihan mielettömästi ja yritin pitää toista jalkaa maassa ettei se keinuisi mutta se oli aika mahdotonta, Kaisu Rättyä nauraa jälkikäteen.

Rättyä kävi jopa neurologin juttusilla. Mitään vakavampaa ei löytynyt. Kipeitä hartioita hoidettiin ensin kipulääkityksellä. Fysioterapeutti osasi ensimmäisenä ehdottaa, että kysymyksessä voisi olla asentohuimaus.

Apu löytyi testeistä

Dosentti Tapani Rahkon vastaanotolla tehdyt yksinkertaiset, silmät kiinni tehtävät kävelytestit paljastivat, että kyseessä oli hyvin yleinen sairaus, hyvälaatuinen asentohuimaus.


– Rahko teki perustavaa laatua olevat testit oireista ja niiden laadusta ja samalla kysyi sukutaustaa ja onko suvussa ollut huimausta ja oikeastaan laajalle siitä, onko lukihäiriöitä miten vasemman ja oikean erottaa. Se ei olut pelkästään pientä kallistusta vasemmalle ja oikealle vaan selvitettiin koko lailla se historia.

 

Testi (Rahko WRW eli Walk Rotate Walk -testi) tehdään niin, että potilas kävelee reippaasti eteenpäin silmät kiinni ja pyörähtää oikean jalan varassa oikealle ympäri. Horjunta ja harha-askeleet paljastavat ongelman. Sama testi tehdään myös vasemmalle. Kun ensin testattiin horisontaalista vaakasuoraa kaarikäytävää, toinen Rahkon testi testaa ylintä (anteriorista eli superiorista) kaarikäytävää.


– Panetko varpaat rinnakkain, ole hyvä. Taivuta ylävartaloa noin 30 astetta eteenpäin pane silmät kiinni ja nosta nopeasti ylös. Niin kuin näet heilauttaa vähän oikealle ja vie jatkuvasti.
Kalkkikivisoran heilahdus tasapainoelimessä viestii liikkeestä

Korvan tasapainoelimessä on eräänlaista kalkkikivisoraa (otokonio). Sen heilahtelu antaa viestin asennon muuttumisesta. Joskus nämä kalkkikivisorajyvät, kulkeutuvat väärään paikkaan - kaarikäytäviin. Kun soraa on väärässä paikassa, syntyy huimausta.

– Tasapainoelin valehtelee ja meidän. kroppamme sitten reagoi virheelliseen tietoon kaatamalla meidät omilla lihaksillamme, Rahko tulkitsee.

Rahko kertoo, että vaiva lisääntyy ihmisellä vuosien mittaan, koska sorajyväsiä irtoaa lisää erilaisten tärinöiden seurauksena. Iän mukana huimaustaipumus tulee helpommin esiin, kun lihasten kyky kompensoida tätä tilannetta heikkenevät.

– Ajatuksena on juuri se, että harvemmin yksi syy pelkästään laukaisee huimausta, että täytyy olla todellakin tilanne, että elimistö muuten on siinä kunnossa ettei se pystyy kompensoimaan sitä. Esimerkiksi hartiaoireita, nivelet ovat vähän jäykkiä, verenkierto on huono ja sitten näköaistin puolella voi olla lisähäiriöitä, jotka vaikuttavat. Samaan aikaan voi olla myös muita erillisiä tauteja.

Onneksi hankalaan asentohuimaukseen on yksinkertainen ja vieläpä ilmainen apu. Asentohoidoilla tasapainoelimen kaarikäytäviin kulkeutunut sora ikään kuin valutetaan takaisin lähtöpisteeseen (utriculus).

ASENTOHOITO 1.

Asentoharjoitukset valitaan diagnoosin mukaan. Eli koska Kaisu Rättyää huimaus vie oikealle, hänen asentohoitonsa aloitetaan vasemmalta kyljeltä.
Ensimmäisenä tehdään Lempertin asentohoito eli vaakasuoran kaarikäytävän asentohoito.

1. Hoito alkaa selinmakuulla, paikallaan ollaan puoli minuuttia.

2. Käännytään vasemmalle (diagnoosin mukainen puoli) kyljelle ja pidetään pää vaakasuorassa noin puoli minuuttia.

3. Käännytään vatsalleen otsa alustaa vasten. Asento pidetään puoli minuuttia.

4. Käännytään oikealle kyljelle (diagnoosin mukaan) ja pidetään jälleen pää vaakasuorassa (käsi pään alla) noin puoli minuuttia.

5. Noustaan istumaan. Istutaan tukevassa tuolissa noin kaksi kolme minuuttia selkä selkänojaa vasten ja kädet käsinojilla hyvin tuettuna.

ASENTOHOITO 2.

Toisena hoitona on Rahkon asentohoito, joka vaikuttaa ylöspäin suuntautuvaan kaarikäytävään.

1. Maataan vasemmalla (diagnoosin mukainen puoli) kyljellä pää alaspäin noin 20 asteen kulmassa tuettuna esimerkiksi sängyn päähän puoli minuuttia tai kunnes keinutus lakkaa.

2. Maataan vasemmalla (diagnoosin mukainen puoli) kyljellä pää tuettuna kädellä vaakasuoraan puoli minuuttia.

3. Maataan vasemmalla kyljellä (diagnoosin mukainen puoli) pää tuettuna hieman ylöspäin noin puoli minuuttia.

4. Istutaan tukevassa tuolissa kädet käsinojilla hyvin tuettuna kahdesta kolmeen minuuttia.

Hoito rentouttaa koko kehon

Hoito vaikuttaa siten, että kun elimistön ei tarvitse lihasvoimin hakea koko ajan oikeaa tasapainoasentoa, koko keho rentoutuu. Ihminen tulee ikään kuin sinuiksi oman vartalonsa kanssa. Tämä taas vaikuttaa hyvin moneen asiaan.

– Ensimmäisiä asioita oli se, että potilaat sanoivat että "otitko sinä valoverhot pois kun on niin kirkasta" ja sitten kontrollissa joku sanoi, että "Aamulehteä oli muuten paljon helpompi lukea" ja ajattelin, että no joo. Mutta, kun ilmiö toistui, niin totesin että tavalliseen tapaan yksittäisestä yleiseen tämä on tutkittava. Tarkempi systemaattinen selvitys paljasti, että asentohuimauksen hoito auttaa myös luki- ja oppimishäiriöistä kärsiviä.

– Metodi, jolla se tapahtuu on kun kaarikäytävät toimivat normaalisti, ne ohjaavat silmien liikkeitä, niin kuin luonto on tarkoittanut. Silloin rivit eivät hypi, ei tarvitse lukea edestakaisin sanaa ja arvailla lopuksi, mikä se on. Tällä periaatteella se toimii.

Asentohoidon vaikutusta tutkittu

Viime keväänä tehtiin vertailututkimus lukihäiriöisistä lapsista, osalle annettiin asentohoitoa, osalle ei. Vertailuryhmänä oli terveitten lasten kontrolliryhmä.

– Lukunopeuden kasvaminen oikeinlukeminen ja muutamat muutkin asiat tilastollisesti erittäin merkityksellisesti parempia hoidetuilla lapsilla.

Vaikka Kaisu Rättyällä ei sinänsä ole ollut luki- tai kirjoitusongelmia myös hän on huomannut tiettyjä asioita.

– Siinä vaiheessa kun tulee enemmän huimausta siinä vaiheessa saattaa kadota kirjaimia kirjoituksesta ään viivat pois tai kaksoiskonsonanteista joku pois. Tai että hahmottaa sanat väärin. Asentohoito ei olekaan kertaluonteista hoitoa. Koska kalkkikivihitusten taipumus ajautua vääriin paikkoihin on luonteeltaan perinnöllistä, hoitoa kannattaa jatkaa suhteellisen säännöllisesti.

– Tämä on yksi hyvin merkittävä osatekijä lukihäiriön ja oppimishäiriön taustassa ja se on helppo diagnosoida ja helppo hoitaa. Tämä on toisin sanoen visuaalisen syöttötiedon korjaus. Se mitä sitten muualla tapahtuu pään sisällä, en ota kantaa eikä se ole minun tutkimusaluetta. Asentohoidosta voi tyypillisesti saada apua ihminen, jolle sattuu ja tapahtuu, koordinaatio on huono ja lukeminen on hidasta.

– Usein lapset kehittävät tähän kompensaation mekanismina tietysti jotain muuta hauskaa tekemistä, niin kuin eräskin potilas sanoi, kun en voinut seurata opetusta pistin rantteliksi ja tämän tyyppisiä asioita tulee esille.

Tasapainoaisti monessa mukana

Asentohuimauksen yhteydessä on tullut esiin myös monia muita asioita, jotka ovat yhteydessä tasapainoaistin ongelmiin, kuten lentopelkoa, korkean paikan kammoa, torikammoa tai että sivuttaisliikkeitä tekevässä ja heiluvassa junassa ei ole hyvä matkustaa tai karuselliin ei ole hauska mennä.

– Kaikilla potilailla ei ole kaikki näitä oireita tietystikään yksikin riittää mutta on syytä katsoa, mitä löytyy.

Kaisu Rättyä on tyytyväinen asentohoidon tuloksiin. Tasapaino pitää paremmin, kun asentohoitomanööverejä muistaa tehdä.

– Ne poistivat aika selkeästi sen jännityksen ja kaikki särkylääkkeet mitä olin syönyt tuntui siinä vaiheessa niin turhalle. Tasapaino alkoi pitää ihan eri tavalla. Miekkailuun pystyy keskittymään ihan eri lailla kun ei tarvitse harkita sitä, että miten lihakset pitää sen tasapainon yllä.

Toimittaja: SINI SILVÁN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006