Akuutin Arkisto
6.3.2007
Nukleoplastiastako apu välilevyn pullistumaan?
Belgialaisessa Beerselin pikkukaupungissa asuva Gilbert Boon on 45-vuotias. Hän on toiminut kampaajana lähes 30 vuotta ja tehnyt työtä seisten kuutena päivänä viikossa.
Vaikka Gilbert ei aina myönnä asiaa, hän kärsii sietämättömistä selkäkivuista, jotka ovat välillä kuin puukoniskuja. Eivätkä lääkkeetkään tunnu auttavan.
Boon ei ole yksin. Noin kaksi miljoonaa eurooppalaista kärsii selän hermopinteestä, jonka aiheuttaa pullistunut nikamavälilevy. Kipu voi olla ankaraa ja heijastua alaraajaan. Nikamien välilevyt koostuvat kahdesta osasta. Niissä on kova suojarusto sekä keskellä oleva pehmeä, geelimäinen ydin. Terve välilevy toimii iskunvaimentajana samalla tavalla kuin esimerkiksi auton puskuri. Jos levyn kuori vahingoittuu rappeutumisen, vamman tai ikääntymisen seurauksena, voi välilevyyn tulla pullistuma. Levy luiskahtaa paikaltaan ja ärsyttää viereisiä hermojuuria aiheuttaen tuskallisia kipukohtauksia.
Viimeinen mahdollisuus ennen leikkausta?
Kokeiltuaan kaikkea: kipulääkkeitä, fysioterapiaa ja hermojuuripuudutusta, Gilbert tarttuu viimeiseen mahdollisuuteensa ennen leikkausta. Sen tarjoaa muutama vuosi sitten suomeenkin rantautunut menetelmä, nukleoplastia.
Nukleoplastia-hoidossa pullistuneen välilevyn sisälle tehdään paikallispuudutuksessa kolikon kokoisen katetrin avulla millimetrin levyinen väylä.
– Ainoa mahdollinen riski on infektio. Siksi potilaalle annetaan antibioottilääkitys heti kun hän saapuu sairaalaan. Toimenpide suoritetaan steriilissä ympäristössä eli leikkaussalissa ilman leikkaushaavaa, kertoo anestesialääkäri Serge Prudhomme hoidon riskeistä.
Kun väylä on katetrin avulla tehty, viedään välilevyn sisään neulainstrumentti, joka lähettää radioaaltoja pehmeään kudokseen. Radioaallot tuottavat alhaisessa lämpötilassa olevaa kaasua, joka hajottaa pehmeän kudoksen molekyylisidokset ja ikään kuin haihduttaa ylimääräisen kudoksen. Tämä alentaa painetta välilevyn kuorta vastaan ja pullistuma pääsee vetäytymään takaisin. Välilevyn ei pitäisi enää ärsytää viereisiä hermojuuria.
– Suuri enemmistö, 90 prosenttia välilevyn pullistumista joko palautuu itsestään tai lääkityksen avulla. Jos jäljelle jääville 10 prosentille tehdään leikkauksen sijaan nukleoplastia, kipulääkkeiden tarve vähenee jyrkästi ja puolet potilaista palautuu täysin toimintakuntoisiksi, lupaa Prudhomme.
Onko kallis hoito hintansa väärti?
Suomessa nukleoplastia-hoitoja tehdään vuosittain 50–100 kappaletta. Yksityissairaaloiden lisäksi hoitoja tehdään vain muutamassa yliopistosairaalassa sekä joissakin aluesairaaloissa. Nukleoplastiakaan ei saa ihmeitä aikaan, mutta se tarjoaa potilaille uudenlaisen mahdollisuuden helpottaa tietynlaisia selkäkipuja. Mutta kuinka moni on valmis maksamaan noin 3000 euroa 15 minuutin hoidosta?
Ensisijaisesti pullistunut välilevy pyritään hoitamaan perinteisin kivunlievitysmenetelmin. Yleensä käytetään tavallisia kipulääkkeitä sekä lihasta rentouttavia lääkkeitä. Lisäksi voidaan käyttää fysioterapiaa sekä hermojuuripuudutusta. Leikkaushoidossa pullistuma poistetaan huolellisesti ja nikamaväli jäykistetään.
Gilbert Boonin tapauksessa uusi tekniikka auttoi. Muutama kuukausi toimenpiteen jälkeen hänen tilansa on hieman parantunut.
– Olen tyytyväinen. Ei selkä vielä aivan kunnossa ole, mutta kipu on vähentynyt. Työnteko on helpompaa. Saan nukuttua. En tarvitse kipulääkkeitä.
Asiantuntija: SERGE PRUDHOMME, anestesialääkäri, Deux Alice Hospital, Bryssel, Belgia
Toimittaja: MIKE ROYEKENS
Tuotanto: RTBF / BELGIA
Suomenkielinen toteutus: TERO KYLLÖNEN, SATU VIRTANEN