Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

6.3.2007

Mitä kuuluu Leevi?

– Vaikka mie oonkin pieni enkä pysty kaikkeen, niin mie kokkeilen ja kokkeilen, kuvasi lyhytkasvuinen Leevi Narinen kaksi ja puoli vuotta sitten selviytymistään niin sanottujen normaalimittaisten kanssa.

Leevi oli silloin 8-vuotias ja kävi toista vuotta koulua. Häntä oli haukuttu koulussa isopääksi ja kääpiöksi, mutta omalla iloisella käytöksellään auttavaisuudellaan hän sai koulun oppilaat hyväksymään erilaisuutensa. Luokkatoverit valitsivat Leevin suosikkioppilaakseen. Perusteluina olivat juuri ystävällisyys ja avuliaisuus.

Nyt Leevi on neljännellä luokalla. Hän täyttää toukokuussa 11 vuotta ja murrosikä on aluillaan. Leevi on edelleen valmis yrittämään kaikkea mahdollista. Liikunta on hänen lempiasioitaan ja päiviin mahtuu niin jääkiekkoa ja laskettelua kuin tennistä ja uintiakin. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Koulussa Leevi menestyy hyvin.

Mitä murrosikäinen Leevi pohtii tulevaisuudestaan? Mitkä ovat hänen haaveensa? Leevi on edelleen iloinen, valmis yrittämään kaikkea mitä muutkin. Vaikka se vaatisikin ponnisteluja. Sisua ja iloista luonnetta riittää.

Lyhytkasvuisuus

Kun perheeseen syntyy lyhytkasvuinen lapsi, se on yllätys, jota ei ole osattu odottaa, eikä siihen ole voinut valmistautua. Näin tapahtui myös lappeenrantalaisen Narisen perheen kohdalla. Leevin lyhytkasvuisuus on nimeltään akondoplasia, luuston kasvuhäiriö Suomessa akondopalasia on kolmanneksi yleisin lyhytkasvuisuuden aiheuttaja. Tapauksia on noin kuusikymmentä.

Leevin liikunnallinen kehitys on ollut hidasta johtuen akondoplasiaan kuuluvasta lihasheikkoudesta. Ryömiä Leevi alkoi yli vuoden ikäisenä ja kävellä kaksi vuotiaana. Vaikka Leevin liikkuminen on ollut vauvasta asti vaikeaa, haluaa hän osallistua kaikkeen mihin muutkin lapset.

Koulunkäynti

Kun Leevi täytti seitsemän vuotta, tuli kouluunlähdön aika. Psykologin testien mukaan Leevi ei ollut vielä kypsä kouluun, mutta päiväkodin kokemukset olivat toisenlaiset.

– Kyllä se oli helppo päätös, että Leevi menee ihan tavalliselle luokalle ja aloittaa koulun, kertoo Leevin äiti Maria Narinen.

Leevi aloitti koulun Lappeenrannassa Voisalmen koulussa. Opettajaksi tuli Leena Kaulio, joka ei ollut aikaisemmin opettanut lyhytkasvuista.

– Vähän etukäteen mietin, että kuinka se tulee onnistumaan, mutta kaikki on mennyt tosi hienosti, kertoo opettaja.

Leevin tulo kouluun onnistui hyvin pienin järjestelyin - joitakin asioita sijoitettiin alas ja korokkeita rakennettiin avuksi. Ensimmäisinä viikkoina koulussa isommat pojat kiusasivat Leeviä. Opettajat pitivät välittömästi jokaisessa luokassa tietoiskun ja kertoivat Leevin sairaudesta. Sen jälkeen Leevi on saanut olla koululainen muiden koululaisten joukossa ja jopa luokkansa suosikki.

Leevi on nyt neljäsluokkalainen, jonka lempiaineita liikunnan lisäksi ovat matematiikka, englanti ja puukäsityö. Leevi menestyy hyvin koulussa.

– Koulussa ei enää kiusata, nyt saan olla ihan tavallisesti, kertoo Leevi.

Omassa koulussa Leevi hyväksytään omana itsenään, mutta esimerkiksi viime syksynä koululaisten itsenäisyyspäivän juhlissa häntä tuijotettiin ja kiusattiin, mutta oman luokan pojat tulivat Leevin suojamuuriksi. Juhlan jälkeen Leevi tuli kotiin hyvin pahalla mielellä, äiti kertoo.

Leevin koulu ansaitsee erikoismaininnan lasten asennekasvattajana erilaisuuden hyväksymisessä. Kun Akuutti teki Leevistä ohjelman syksyllä 2004, ohjelma näytettiin kaikille koulun oppilaille samana syksynä. Viime syksynä jokainen luokka näki ohjelman uudestaan.

Murrosikä lähestyy

Leevillä on hyvä itsetunto, mutta nyt murrosiän lähestyessä oma erilaisuus on alkanut myös vaivata.

– Välillä Leevi paiskoo tavaroita ja huutaa "miks mie oon lyhytkasvuinen, miks mie oon tällanen", kertoo Leevin äiti Maria Narinen.

Isä ei pidä käyttäytymistä mitenkään poikkeavana.

– On lyhytkasvuinen tai ei lyhytkasvuinen, murrosikä on vaikea kaikille kasvaville ihmisille. Totta kai ne harmit ja itkut on itkettävä murrosikään kuuluvana. Tottakai se erilaisuus tulee huikeasti korostumaan, mutta en usko että mitään ihmeellistä tulee, pohtii Leevin isä Mikko Narinen.

Huominen

Leevillä on jo selkeät tulevaisuudensuunnitelmat.

Ammatti liittyisi urheiluun, kuten hänen nykyiset harrastuksensa. Toiveammatti olisi jääkiekkoilija. Vanhemmat patistavat Leeviä suoriutumaan koulusta hyvin. Opiskelemalla on mahdollisuus valita työ, jossa koolla ei ole merkitystä.

Leevi itse suunnittelee itselleen suurta taloa ja perhettä. Leevin ajatusten mukaan vaimon pitäisi olla lyhytkasvuinen niin kuin hänkin. Se olisi helpompaa, Leevi sanoo.

Vanhemmat uskovat Leevin pärjäävän tulevaisuudessa, koska hänen itsetuntonsa on niin vahva. Leevin sisulla niin varmasti tapahtuukin.

Toimittaja: RITVA KIVELÄ

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006