Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

6.3.2007

Hyvää oloa avannosta!

Suomi on erikoinen paikka, jossa asuu eriskummallista kansaa. Kesäisin lämpötila on usein yli 30 astetta ja talvella pakkaslukemat saattavat nousta yli neljänkymmenen. Äärimmäiset olosuhteet eivät kuitenkaan riitä. Keskellä kylmintä talvea on aivan pakko tehdä jäähän reikä ja hypätä uimaan.

Avannon vesi on niin kylmää kuin vesi voi olla. Usein vähän kylmempääkin. On tavallista, että uimarin käsiin ja jalkoihin tulee pieniä haavoja kaikkialla olevasta jääriitteestä. Avanto tuntuu hyvin selkeästi paikalta, johon ei kannata nokkaansa työntää.

- Se on vastoin semmoista itsesuojeluvaistoa että kylmä vesi on pelottava ja kylmä vesi on osittain vaarallista, että ensimmäisiä kertoja avannossa käydessä ihmiset sanoo että se on semmoinen salpaannuttava ja vähän karmeakin kokemus mutta kolmannen kerran jälkeen jo helpottaa, kertoo Oulun talviuimareiden puheenjohtaja Mariia Yrjö-Koskinen.

- Kysymys on eräänlaisesta kylmäsokista eli elimistö saa äärimmäisen voimakkaita kylmätuntemuksia ja jopa kiputuntemuksia ja reagoi näihin, selvittää puolestaan Oulun aluetyöterveyslaitoksen kylmätutkija Hannu Rintamäki.

Avannosta apua vaivoihin

Jääsohjoiseen veteen hyppääminen ei kuitenkaan ole välttämättä yhtään pöllömpi idea? Se on nimittäin tutkitusti terveellistä. Kylmä kiihdyttää muun muassa kortisolin erittymistä, joten vaikutus on sama kuin tulehdus- ja kipulääkkeillä. Myös antioksidanttitasot nousevat. Uimarien itsensä mukaan avanto parantaa lähes mistä tahansa vaivasta.

- Kyllä ihan tämmöinen yleinen karaistuminen, flunssaa emme ole sairastaneet liki viiteen vuoteen, ja semmoinen yleinen vastustuskyky paranee. Monet ihmisethän lähtevät hakemaan avantouinnista apua ihan selkeästi johonkin vaivaan. Se voi aika usein olla joku reumaattinen vaiva ja tästä on olemassa ihan todistettuakin tietoa että erilaisiin reumaattisiin vaivoihin avantouinti auttaa. Ja omalla kohdalla semmoinen yleinen vireystila on kohentunut kyllä paljon vielä entisestään ja sitten jotenkin koen että semmoinen mielialan virkeys että monet lääkäritkin sanovat että avantouinti on ehdottomasti paras keino ehkäistä masennusta, listaa Yrjö-Koskinen avantouinnin terveysvaikutuksia.

Liian pitkään avannossa ei kuitenkaan kannata olla.

- Ihmiselle tapahtuu nopeita voimakkaita reaktioita eli ihon lämpötila laskee voimakkaasti, hengitys kiihtyy, sydämensyke kiihtyy. Periaatteessa kun kylmiin vesiin joudutaan, niin aika nopeasti menetetään toimintakyky siellä. Noin varttitunnissa tuollaisessa +4 asteen vedessä uintikyky on jo aika lailla heikko, kertoo Rintamäki kylmän veden vaikutuksista.

Avantouinti sopii lähes kaikille

Kirveellä hakatuista erämaa-avannoista on vuosisatojen aikana tultu pitkä matka. Oikeastaan kaikissa Suomen kaupungeissa on yleinen avantouintipaikka. Nykyään avantouinti on myös kilpailulaji.

Avantouinnin aloittaakseen ei kuitenkaan tarvitse olla superihminen, vaikka siitä voi kyllä olla apua. Sydänoireisia lukuun ottamatta harrastus sopii kenelle tahansa.

- Erittäin hyvä varuste avantouinnissa on tossut. Aina laiturille mennessä ja alas avantoon laskeuduttaessa on jäätä ja riitettä. Jalkapohjat ovat ihmisellä hyvin arat, eli tossuja kannattaa käyttää. Sitten monet käyttävät tämmöisiä neopreenihansikkaita, itsekin tykkään uida niitten kanssa, se antaa vähän isäaikaa siihen uintiin koska muuten sormenpäät saattaa kylmentyä. Pipo on myös hyvä olla päässä, ja yksi semmoinen tärkeä sääntö avantouinnissa on että päätä ei saa laittaa missään tapauksessa veden alle, kertoo Yrjö-Koskinen tärkeitä avantouintivinkkejä.

Vanhan sanonnan mukaan avantouimari ui talvella, koska haluaa välttää ruuhkaa. Sitä paitsi kesällä uimisessa ei ole samaa hohtoa.

- Ei, ei kiinnosta. Ei sitä voi kokea sillä tavalla … että olisi kesällä jossain lämpimässä ja siitä menisi avantoon? Ei oikein, vahvistaa oululainen avantouimari Tapani Liimatainen.

Asiantuntijat:

HANNU RINTAMÄKI, kylmätutkija, Oulun aluetyöterveyslaitos

MARIIA YRJÖ-KOSKINEN, puheenjohtaja, Oulun talviuimarit ry

Toimittaja: MIKKO PENTTILÄ

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006