Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

6.11.2007

Innovaatioista etsitään apua terveydenhuollon tulevaisuuteen

Suomalainen terveydenhuolto kamppailee isojen ongelmien keskellä. Menojen syöksykierre jatkuu, mutta potilaille olisi siitä huolimatta tarjottava yhä laadukkaampaa hoitoa ja työntekijöille kilpailukykyistä palkkaa.

Hyvät ideat ovat nyt tarpeen, jotta terveydenhuolto selviäisi tulevaisuudesta hengissä.

Jotta voisimme nähdä tulevaisuuteen, on syytä ensin kurkistaa menneisyyteen. Antiikin Kreikassa kylpylä- ja hoitolaitokset sijaitsivat aivan kaupungin kulttuurin sydämessä.

– Me olemme sitä mieltä, että tänäkin päivänä voi näistä asioista oppia ja ammentaa. Näihin liittyy voimakkaasti ympäröivän yhteiskunnan osuus koko paranemis- ja hoitoprosessissa eli kaupungin ja sairaalan läheinen suhde. Se oli antiikin Kreikassa hyvin voimakas, kuvailee arkkitehti Hennu Kjisik Arkkitehtitoimisto Harris - Kjisik Oy:stä.

Suomalaisidea ylsi jaetulle ensimmäiselle sijalle Alankomaiden sairaalahallinnon NBHI:n järjestämässä kansainvälisessä kilpailussa "Healthcare 2025: Buildings for the future". Arkkitehdit Hennu Kjisik ja Trevor Harris ammenisivat ideansa Kreikan asclepieioneista. Asiantuntija-apua antoivat Antti Autio Soterasta (Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan ja rakentamisen instituutti ) ja Erkki Vauramo HEMA:sta (Institute of Healthcare Engineering, Management and Architecture).
Kilpailussa visioitiin terveydenhuollon muutosta ja tulevaisuuden palvelujärjestelmän sekä hoitoympäristöjen luonnetta vuonna 2025 kuvitteellisessa 160 000 asukkaan hollantilaiskaupungissa.

Toisin kuin nykysuomalainen on tottunut, voittoisa sairaala sijaitseekin kaupungin keskeisimmällä paikalla. Siinä on useita pienempiä yksikköjä, joissa otetaan huomioon eri-ikäiset ja -kuntoiset ihmiset.

– Tällaisia kuntoutus- ja kotiutustyyppisiä eli community hospital -tyyppisiä yksiköitä on tulossa eri Euroopan maihin ja näitä on suunnitteilla myös Suomeen, Kjisik kertoo.

Innovaatiot tulevat tarpeeseen

Tulevaisuuden terveydenhuolto kiinnostaa nyt eri alojen asiantuntijoita laajemminkin. Maamme on pullollaan erilaisia innovaatiohankkeita.

Esimerkiksi Tekesissä valmistellaan uutta sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän innovaatioihin keskittyvää ohjelmaa. Ohjelman on tarkoitus tiivistää kauppa- ja teollisuusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön, Tekesin, Stakesin, Sitran ja Raha-automaattiyhdistyksen yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämiseksi.
Jos ohjelma päätetään valmistelun jälkeen käynnistää, alkaa käynnistystyö vuoden 2008 alussa.

– Yksi kantava ajatus tässä ohjelman valmistelussa on ollut se, että katsottaisiin nimenomaan asiakkaan ja kansalaisen näkökulmasta eli sitä, minkälaisia hyvinvointipalveluja ja innovaatioita kansalaisen näkökulmasta voitaisiin kehittää. Silloin on kyse ihan siitä, minkälaisia terveyspalveluja on, millä tavalla ne palvelevat juuri sinun tilannettasi ja kuinka helposti saat niitä omiin tarpeisiisi, selventää toimialajohtaja Pia Paaso Tekesistä (Teknologioiden ja innovaatioiden kehittämiskeskus).

Hankkeisiin satsataan rahaa

Terveydenhuollon tulevaisuus on puhututtanut viime aikoina myös terveydenhuollon ammattilaisia sekä kansalaisia. Potilastyytyväisyys ei ole juuri parantunut. Kiire, tyytymättömyys ja väsymys raastavat myös terveydenhuollon ammattilaisten arkea. Tulevaisuudesta tiedämme ainakin sen, että väki vanhenee ja palvelujen kysyntä kasvaa.

Erilaisiin innovaatiohankkeisiin on pantu tähän mennessä Suomessa ainakin 200 miljoonaa euroa - luvattoman laihoilla tuloksilla. Potilaille ehkä tutuin viime vuosien innovaatio on sähköinen asiointi.

Pelkät teknologiakeksinnöt eivät kuitenkaan enää riitä. Ratkaisuja on löydettävä palvelurakenteisiin laajemmin.

Terveydenhuollon tuottavuus on viime vuosina ollut laskusuunnassa. Kankea järjestelmä nielee yhä enemmän rahaa, mutta samalla potilaille pitäisi pystyä järjestämään yhä laadukkaampaa hoitoa ja työntekijöille kilpailukykyistä palkkaa. Jos vanhanaikaisia rakenteita ei uudisteta, tuotto laskee tulevinakin vuosina.

Vanhassa vara parempi?

Mitään ihmeutopioita ei tarvita, sillä parhaat ratkaisut syntyvät usein vanhojen ideoiden pohjalta.

Historiasta voidaan päätellä ainakin yksi asia. Rakentaminen tuskin loppuu aivan lähiaikoina.

– Me uskomme vakaasti, että vuonna 2025 vielä rakennetaan uusia sairaaloita. Ne ovat varmaan luonteeltaan erilaisia, kuin mihin me olemme tottuneet, mutta ne ovat sairaaloita, ne ovat rakennuksia, sanoo arkkitehti Hennu Kjisik.

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006