Akuutin Arkisto
8.5.2007
Lapsella herne nenässä?
Mitä tehdä, kun lapsella on ihan kirjaimellisesti herne nenässä? Lapset tykkäävät työnnellä vieraita esineitä ja ruokapaloja sieraimiin, korviin ja suuhun. Pahimmillaan vieras esine lapsen kehossa voi aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja.
Suomalaissairaaloihin tuodaan vuosittain useita satoja lapsia, joilla on herne tai jokin muu vieras möhkäle väärässä kolossa.
– Nenään mahtuu yllättävän paljon pienelläkin lapsella. Oikeastaan voi sanoa, että puolet vierasesinetapaturmista on sellaisia, että työnnetään jotain nenään, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Anne Pitkänen Hus:sta.
Vakavia vammoja
Suomessa myynnissä olevat lelut ovat turvallisia, jos vanhemmat muistavat noudattaa ikäsuosituksia. Monesti voi kuitenkin käydä niin, että isosiskojen ja -veljien leikkien jäljiltä lattialle jää tavaroita, jotka ovat vaaraksi perheen pienimmille. Myös ruoka menee helposti väärään onkaloon.
– Tyypillisiä nenään joutuvia esineitä ovat erilaiset ruoka-aineet. Siinä näkyy selkeästi vuodenaikavaihtelu. Kun herneet tulevat markkinoille, pienet lapset helposti kokeilevat syödä niitä tai laittaa nenän kautta itseensä. Joulun aikaan pidetään pähkinäpurkkeja pöydällä. Hyvin tavallinen, ehkä enemmänkin suomalainen ilmiö, on pajunkissat, joiden pehmeä silmu on sellainen, että se houkuttelee lasta työntämään sen nenään, Pitkänen kuvailee.
Suomi on mukana eurooppalaisessa projektissa, jossa kartoitetaan vierasesinetapaturmia. Suomessa kuolemantapaukset ovat onneksi paljon harvinaisempia kuin useassa muussa Euroopan maassa. Kuolemantapauksia sattuu meillä harvoin, mutta vammat voivat olla vakavia. Lapsi saattaa nielaista vaikkapa nappipariston, joka voi aiheuttaa syövytysvammoja.
– Pahimmillaan voi joutua, jos ei nyt sitä kuolemaa ajatella, niin keuhkon poistoihin. Ja sitten on ruokatorven syövytysvammat, jotka voivat tulla myös terävistä esineistä, Pitkänen sanoo.
Ensiapuvinkkejä
Kuinka toimia, jos lapsi on tunkenut jotain nenäänsä tai korvaansa? Korvaan tungettu esine vaatii lääkärissä käyntiä. Nenäesineisiin voi tepsiä niistäminen tai vanhempien oma, niin sanottu suukotustekniikka.
– Jos lapsen nenässä on toisessa sieraimessa esimerkiksi pajunkissa eikä se niistämällä lähde järkevästi pois, voi tehdä niin, että vanhempi sulkee sen avoimen sieraimen ja sitten puhaltaa lapsen suuhun terävästi ja voimakkaasti. Silloin paine, joka tulee sieltä lapsen suun ja nenänielun kautta, työntää vierasesineen pois.
Vakavaksi tilanne voi muuttua, jos lapsi laittaa esineen suuhunsa. Jos esine menee hengitysteihin, on pieni lapsi saatava heti ylösalaisin.
– Otetaan lasta jaloista kiinni, roikotetaan päätä alaspäin, napautetaan voimakkaasti lapaluiden väliin selästä ja silloin se vieras esine saattaa helposti poistua, Pitkänen neuvoo.
Erityisen vaarallisia ovat neulat, pinnit ja pienet paristot.
– Yksi asia, jossa oikeasti ollaan aika vaarallisilla vesillä, on pienet patterit ja paristot. Kun ne juuttuvat ruokatorveen, ne voivat muutamassa tunnissa syövyttää sen ruokatorven limakalvon. Lapset ovat innokkaita purkamaan erilaisia elektronisia laitteita ja patterihan muistuttaa karkkia. Sitten on ihan oma ryhmänsä lapset, joilla on kuulolaite tai joiden mummolla on kuulolaite, jossa on näitä pieniä pattereita, Pitkänen muistuttaa.
Olennaista on, että vanhemmat yrittävät ennaltaehkäistä tapaturmia. Toisaalta jokainen lasten kanssa toimiva tietää, että mitä tahansa voi sattua hyvästä valvonnasta huolimatta.
Vierasesinetapaturmia voi parhaiten ennaltaehkäistä huolehtimalla siitä, että lapsi ei pääse käsiksi pieniin esineisiin tai ruoka-aineisiin. Myös lelut kannattaa tarkistaa pienten irtoavien osien varalta.
Noin puolet vierasesinetapaturmista sattuu alle kolmevuotiaille.
Lisätietoja eurooppalaisesta vieras esine -projektista: http://www.susysafe.org/v2/survey/FBsurvey.php?lang=fi
Asiantuntija: ANNE PITKÄNEN, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Toimittaja: SUSANNA EKFORS