Akuutin Arkisto
8.5.2007
Hyvää oloa asahi healthista!
Uusi suomalainen terveysliikuntamuoto Asahi Health keskittyy suomalaisille tyypillisiin terveysongelmiin. Asahilla hoidetaan niskaa ja hartianseutua, vahvistetaan selkää ja haetaan tasapainoa.
Kun tasapaino pettää vaikkapa liukkaalla kelillä, lasku on kova sekä kansantaloudellisesti, puhumattakaan lonkkansa murtaneen ihmisen kannalta.
Asahi Health pyrkii myös stressin laukaisemiseen. Laji on neljän suomalaisen terveys- ja liikunta-alan ammattilaisen kehittämä. Yhteistä heille on karatetausta. Jatkossa on tarkoitus myös seurata sitä, miten lajin harrastus tuottaa tulosta, millaisiin terveysvaikutuksiin päästään.
Ensi kertaa asahi-tunnille
Me pääsemme seuraamaan Asahi Health tuntia Turkuun, jossa Päivi Vastamäki vierailee juniorina yli kuusikymppisille tarkoitetussa ryhmässä.
– Olen odottanut tätä iltapäivää, kun päivä
on ollut niin hektinen ja työn touhuinen, niin nyt sellaista rauhallista
keskittymistä siihen omaan itseen ja kuulostelua, miltä kehossa nyt
oikeastaan tuntuu.
Päivi Vastamäki on kokenut liikkuja. Asahia hän lähtee kokeilemaan
ensi kertaa, odotukset ovat kovat.
– Tiedän, että tällä on hyvä vaikutus tasapainoon, kehon hallintaan ja myös tähän hengittämiseen. Ajattelisinkin että meille länsimaalaisille, jotka olemme vähän sellaisia pintahengittäjiä, niin kärsimme ehkä vähän vähemmän hartiasäryistä, päänsäryistä jännityksestä jos saamme paremmin hengityksen kulkemaan.
Turun Asahi-ryhmä on kokoontunut vasta muutaman kerran, mutta ryhmä 60+ liikkuu jo sulavin liikkein. Asahi-ilmiö on joka tavalla tuore, ensimmäiset ohjaajat valmistuivat vuosi sitten. Nyt koulutettuja ohjaajia on Suomessa kolmisenkymmentä. Turussa lajia ovat ensimmäisenä päässeet kokeilemaan juuri yli kuusikymppiset - ja suosio on ollut valtava.
Vaikutteita eri lajeista
– Siinä on vaikutteita monille tutuista kiinalaisesta aamuvoimistelusta niin kuin tai chi tai chi kung ja sitten vaikutteita joogasta, pilateksesta ja esimerkiksi afrikkalaisista siitä, että naiset kantavat päänsä päällä ylväästi ruukkuja ja taakkoja. Vaikutteita on myös aleksandertekniikasta, monista sellaisista, missä kehon keskiviiva ja hengitys ovat tärkeitä, terveysliikunnanohjaaja Vuokko Alvari kertoo.
Asahissa on vaikutteita eri lajeista - mutta ilman mystiikkaa. Ideana on etsiä tasapaino ja hyvä ryhti. Lajilla haetaan apua paitsi selkävaivoihin myös stressiin. Pikku hiljaa tasapainoa etsitään myös mielen ja vartalon välille. Liikkeitä tehdään hengityksen tahtiin.
– Ensin keskitytään vähän siihen perusasennon löytämiseen, tehdään muutama verryttely, rentoutusliike, että veri lähtee kiertämään sen jälkeen sitten mennään juuri näitä niska hartialiikkeitä, selkäliikkeitä ja lopuksi on itsehierontaa ja rentoutumista, Alvari hahmottelee tunnin kulkua.
Ryhmän liikkeet muistuttavat kiinalaisen aamuvoimistelun liikkumista. Vuokko Alvari ohjaa, musiikkia ei tähän lajiin kuulu. Liikkeet ovat rauhallisia, etsitään tasapainoa, venytellään. Tunnin aikana käytetään myös mielikuvia: käsien liike hahmottelee vartalon eteen näkymättömän pallon. Keinutellaan kantapäille ja varpaille. Kädet ojentuvat sivuille ja ylös. Koko vartalo saa liikunnasta osansa, tehokkaasti vaikka mitään kiirettä ei olekaan.
Itsehoitoa helpolla tavalla
– Tässä on monta sellaista puolta, jotka ovat minua itseäni innostaneet, yksi on juuri se, että tämä on yksinkertaista, voi tehdä vaikka ihan tavallisilla arkivaatteilla ja nimenomaan, että voi soveltaa kotona, työpaikalla, bussipysäkillä kesällä puistossa ulkona. Kunhan vain piikkikorot heittää pois, ja löysää kravatti kunhan saa yhden askeleen otettua ja vähän käsiä liikutettua.
Asahi on lajina uusi ja sarkaa on kynnettävänä Suomessakin. Laji on silti esitelty jo kansainvälisissä liikunta-alan konferensseissa. Ilpo Jalamo, yksi lajin kehittäjistä onkin vitsaillut, että kohta lajia harrastavat myös kiinalaiset.
Päivi Vastamäen ensimmäinen Asahi-tunti on loppumetreillä.
– Tuntuu ihanalta. Koko keho on ihan lämmin mutta kuitenkin on sellainen miellyttävä, koska tässä ei syke nouse sillä lailla, koska tässä ei syke nouse sillä tavalla. Verrattuna ihan, mitä etukäteen ajattelin, tämä on vähän rauhallisempaa. Tämä on vähän joogan tyyppistä. Toisaalta ei ole niin kova sellainen suorittamisen tarve, vaan tässä voi enemmänkin keskittyä vaan siihen rauhalliseen tekemiseen.
– Tämä nyt tuntuisi minulle sopivalta. Sellaiselle vähän suorituspainotteiselle tai yliaktiiviselle ja nimenomaan päivän päätteeksi se tuntuisi sopivalta. Nyt on sellainen olo, että jestas, vaikka mitä jaksaisikin tehdä, että tosiaan hyvää positiivista energiaa.
Lisätietoa lajista: http://www.asahi.fi/
Toimittaja: SINI SILVÀN