Akuutin Arkisto
9.10.2007
AIVOLANKAHOITO
Vaikeaa masennusta voidaan pian hoitaa syviä aivoalueita stimuloivalla, niin kutsutulla aivolankahoidolla. Aivolankahoitoa kutsutaan myös DBS-hoidoksi, joka tulee sanoista Deep brain stimulation, syvien aivoalueiden stimulaatio.
Professori Juha Öhman Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että aivolankahoidon kehitystyö liittyy alun perin Parkinsonin tautiin. Viimeisin hoidon sovellus on tarkoitettu hyvin vakavasta masennuksesta kärsiville potilaille, joita ei lääkitys eikä ulkoinen sähköshokki auta.
Masennuspotilaita, joita ei mikään muu masennukseen käytettävä hoito auta, on Suomessa noin 10-20 vuodessa. On parhaimmassa tapauksessa kyse enää muutamasta kuukaudesta kun DBS -hoitoa voidaan antaa potilaalle. Hoito edellyttää sitä, että leikkauksessa viedään stereotaktiseksi laitteeksi kutsutun kehikon avulla elektrodi aivoihin.
Sydämentahdistajan kaltainen laite asetetaan potilaan rintalihaksen päälle, ihon alle ja laitteeseen kytketään johdot kiinni. Laitteesta lähtevä johto viedään ihon alitse korvan taustan takaa päänahan ihon alle. Kun potilas herää, laite laitetaan käyntiin ja aivoihin asennetun elektrodin kautta kulkeva sähkövirta aktivoi tiettyjä aivoalueita.
Tutkimusten mukaan sähköinen stimulaatio lievittää masennusoireita. Tämän vuoksi elektrodien vieminen oikeaan kohtaan aivoissa on millimetrin tarkkaa työtä.
Aivolankahoito on uusi myös maailmalla. Tulevaisuuden tavoitteena on, että mahdollisimman moni masennuspotilas voisi hoidon jälkeen päästä pois laitoshoidosta ja elää normaalia elämää.
Asiantuntija: JUHA ÖHMAN, professori, TAYS
Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA