Akuutin Arkisto
9.10.2007
Sairaanhoitajille aikaa hoitotyöhön
Missä on vika, kun sairaanhoitajien aika ei riitä potilaille? Tuore terveydenhuollon resurssitutkimus pureutuu työn jakamisen ja johtamisen ongelmiin. Työ jaetaan sairaaloissamme nyt epätasaisesti - yhtäällä töitä on liian vähän, kun samaan aikaan toisaalla on kiire.
Sairaanhoitajat haluaisivat keskittyä hoitamiseen. Normaali työpäivä sisältää kuitenkin runsaasti esimerkiksi sihteerin töitä sekä varasto- ja pyykkihommia.
– Keskusvarastosta tilataan osastolle hoitotarvikkeita, ne tulevat laatikoissa. Puramme laatikoita oikeisiin paikkoihin. Puramme myös pyykit hyllyihin, kuvailee sairaanhoitaja Johanna Handolin Töölön sairaalasta.
Samaan aikaan sairaanhoitajakollegoilla on täysi hyörinä päällä tehostetun valvonnan osastolla. Potilaan hoito on tärkeintä, mutta käytännössä hoitajien työajasta viidennes tapahtuu jossakin muualla.
– Töölön sairaalassa tehdyn selvityksen mukaan sairaanhoitajan työstä menee keskimäärin 19 prosenttia muuhun työhön, lähinnä tukipalvelutehtäviin, kertoo ylihoitaja Anna-Maija Kaira Töölön sairaalasta.
Onneksi tilanteeseen tulee muutos. Töölön sairaalassa on alkanut kokeilu, jossa tukipalvelutöitä, kuten varastointia ja ruuanjakelua, ryhdytään siirtämään sellaiselle henkilöstölle, jolla ei ole hoitoalan koulutusta.
– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hoitajat saavat keskittyä hoitotyöhön, Anna-Maija Kaira sanoo.
Sopiva sekoitus toimii parhaiten
Työn järjestelyn ongelmiin pureutuu myös Kuopion yliopiston tuore resurssitutkimus: henkilöstövoimavarojen tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ja johtamiseen. Työ jakautuu nyt sairaaloissa epätasaisesti. Toisaalla on tyhjäkäyntiä, toisaalla ruuhkaa. Kaikenlaiset muut kuin hoitotyöt vievät aikaa, ja seurauksista vastaa potilas.
– Siihen varsinaiseen potilastyöhön ei enää riitäkään aikaa. Tästä seuraa ongelmia, jotka pahimmassa tapauksessa johtavat siihen, että moni sellainen potilas joka oikeasti tarvitsisi hoitoa, ei voi sitä saada, huomauttaa resurssitutkimusta tehnyt terveyshallinnon professori Juha Kinnunen Kuopion yliopistosta.
Olennaista työn järjestämisessä olisi sopiva coctail työntekijöiden erilaista osaamista. Vallalla ollut kehitys siitä, että töihin palkataan vain mahdollisimman korkealle koulutettua väkeä, ei työnjaon kannalta toimi. Sen sijaan sellainen sekoitus toimii, jossa mukana on erilaista ja eritasoista osaamista.
– Erilaiset tehtävät ovat kaikki arvokkaita ja aivan välttämättömiä. Täytyisi miettiä koulutusrakenne niin, että osaamisrakenne olisi mielekäs, Kinnunen korostaa.
Työnjaolla yhteys turvallisuuteen
Työn järkevä jakaminen on olennaista myös potilaan turvallisuuden
kannalta.
– Kansainväliset tutkimukset viittaavat siihen, että jos henkilöstöosaamisen coctail ei ole tasapainoinen, sillä näyttää olevan yhteyttä myös potilasturvallisuuteen, Kinnunen kertoo.
Resurssitutkimus on jo ehtinyt nostattaa kohutulkintoja siitä, että sairaaloissamme olisi liikaa hoitajia. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan siitä, että työnjaossa ja toimintamalleissa on kehittämisen varaa. Jos nykyinen toimintamalli ei tue tarpeeksi esimerkiksi vanhuksen omaa selviytymistä, siirtyy työntekijöiden harteille yhä suurempi ja suurempi työtaakka.
– Tästä seuraa, että tarvitaan yhä enemmän käsiä tekemään niitä asioita, joita toisenlaisessa olosuhteissa potilaat pystyisivät merkitsevästi paremmin ja jonkin verran pidempään tekemään itse. Toimintamallin muutoksesta on kysymys, ja suhteessa siihen meillä on liikaa väkeä, Kinnunen selventää.
Järkevä työnjakaminen vapauttaisi voimia sinne missä niitä todella tarvitaan. Mutta mitä tutkija itse tekisi jos saisi kaiken vallan?
– Ensimmäiseksi uudistaisin terveydenhuollon johtamisjärjestelmän ja uudistaisin sen ikään kuin yksijohtajalogiikalla niin, että siellä olisi ihan selvä vastuullisten johtajien systeemi ylhäältä ihan alas saakka.
Töölön sairaalan kokeilussa on pestattu yksi ihminen koordinoimaan koko sairaalaan tukipalveluja. Sairaanhoitajat odottavat uudenlaisen työnjaon vaikutuksia arkeen innokkaasti.
Asiantuntija: JUHA KINNUNEN, terveyshallinnon professori, Kuopion yliopisto
Toimittaja: SUSANNA EKFORS