Akuutin Arkisto
9.10.2007
VIRTUAALIKOLONOSKOPIA
Nykyään paksusuolen tutkimus voidaan tehdä tietokonetomografialla, virtuaalikolonoskopiana. Kuten sana virtuaali kertoo, se eroaa niin sanotusta perinteisestä tähystystutkimuksesta, kolonoskopiasta.
Perinteinen paksusuolen tähystys suoritetaan endoskoopin eli tähystimen avulla. Laitteen avulla pystytään tutkimaan suolen seinämät ja havaitsemaan polyypit. Polyypilla tarkoitetaan suolen limakalvolta nousevaa kohoumaa. Osa polyypeista saattaa ajan myötä kehittyä syöpäkasvaimeksi.
Paksusuolen tähystyksessä voidaan ottaa koepaloja lisätutkimuksia varten. Sen yhteydessä voidaan niin ikään poistaa polyyppeja. Perinteiseen tähystykseen liittyy kuitenkin joitakin haittapuolia kertoo gastroenterologian erikoislääkäri André Moureau
– Ennen paksusuolen tähystystä on tehtävä huolellisia ennakkovalmisteluja. Tähystys tehdään tavallisesti kevyessä nukutuksessa ja siten potilaan on viivyttävä sairaalassa joitakin tunteja. Siksi tähystys on tutkimusmenetelmänä raskas, jos sitä käytettäisiin suuren väestömäärän seulontaan.
Tähystystutkimuksen rinnalle onkin kehitetty toinen tekniikka, virtuaalikolonoskopia. Tutkimus sujuu nopeammin ja helpommin mutta tutkimus on 4 - 5 kertaa kalliimpaa.
Virtuaalikolonoskopia voidaan tehdä heti aamulla, eikä nukutusta tarvita. Tutkimus kestää korkeintaan 10 minuuttia, sen jälkeen voi heti syödä ja palata arkiaskareisiin, kertoo radiologi Danielle Hock belgialaisesta Saint-Josephinin sairaalasta
Miten virtuaalikolonoskopia toimii käytännössä?
Kuten perinteisessä paksusuolen tähystyksessä, paksusuolen pitää olla täysin tyhjä ja puhdas, jotta mahdolliset polyypit voidaan havaita.
Aamulla syödään kevyesti, sen jälkeen otetaan laksatiiveja. Tutkimusta edeltävänä päivänä juodaan vain paljon nestettä. Vasta tutkimuksen jälkeen saa syödä seuraavan kerran aamiaista. Kun suolisto on tyhjä, tutkimus voidaan suorittaa. Paksusuoleen pumpataan ilmaa, jotta sitä saadaan levitettyä. Sen jälkeen potilas pidättää hengitystä muutaman sekunnin ajan ja hänet liu'utetaan kuvantamislaitteen alle. Kuvien ottamisen jälkeen tutkimus onkin potilaan osalta ohi.
Kuvantamisen jälkeen radiologian erikoislääkäri tutkii potilaan paksusuolen, joka on kuvattu suunnasta. Näytöllä on kolmiulotteinen kuva, joka näkyy tarkoitukseen sopivalla tietokoneohjelmalla, kertoo Danielle Hock
– Pystymme liikkumaan valaistun paksusuolen sisällä, kuten perinteisen paksusuolen tähystyksen yhteydessä. Jos kuvasta löytyy hälyttävän suuria polyyppeja, pitää pyytää gastroenterologian erikoislääkäriä ottamaan polyypista näyte tähystystutkimuksessa.
Myös perinteistä tähystystä tarvitaan
Virtuaalikolonoskopian haittapuolena on se, että sen yhteydessä ei voi ottaa koepaloja eikä poistaa polyyppejä eikä kasvaimia. Myös kuvantamisessa saadut säteilymäärät ovat korkeita Virtuaalikolonoskopiaa voidaan käyttää perinteisen paksusuolen tähystyksen ohella. Vain alle kolmasosalla potilaista havaitaan jotain vakavaa tutkimuksessa. Siten virtuaalikolonoskopia olisi erinomainen väline seulontatutkimukseen.
Virtuaalikolonoskopia on edistysaskel, mitä tulee polyyppien löytämiseen. On kuitenkin korostettava, että se ei koskaan korvaa perinteistä paksusuolen tähystystä, joka on ainoa keino löytää tiettyjä sairauksia, kuten tulehdussairauksia, esimerkiksi Crohnin tauti. Niin ikään tähystystutkimuksesta saadaan apua hoidon suunnitteluun, sanoo André Moureau,
Paksusuolen syöpä on erittäin yleinen. Siihen kuolee joka vuosi Euroopassa arviolta noin 110 000 ihmistä. Syöpä kehittyy kuitenkin hitaasti, ja mikäli hoito aloitetaan ajoissa, 90 prosenttia sairastuneista parantuu. Siksi taudin varhainen löytäminen on ensisijaisen tärkeää.
Virtuaalikolonoskopia on lupaava keksintö, jonka avulla paksusuolen syöpä voidaan löytää varhain. Tutkimustapa on nopea ja miellyttävä mutta perinteistä paksusuolen tähystystä kalliimpi. Virtuaalikolonoskopiaa käytetään myös jonkin verran Suomessa perinteisen tähystyksen rinnalla. Käytöstä päätetään aina tapauskohtaisesti.
Toimittajat : FRANCOIS GONCE, MATTI YLÖNEN