Akuutin Arkisto
15.5.2007
Terveyttä kaurasta!
Vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan: "Joka kauraleipää kiittää, se ei ruisleipee ole maistanakkaa."
Vaikka kaura on kautta aikojen kuulunut suomalaiseen elämään ja ruokavalioon, sitä ei ole pidetty rukiin veroisena.
Kauran arvostus on nykypäivänä kuitenkin noussut, koska kauran on huomattu vaikuttavan suotuisasti muun muassa veren kolesterolitasoihin sekä insuliinin toimintaan elimistössä.
Terveysvaikutteinen
FT Liisa Johansson totesi väitöskirjassaan kauran sisältämän beta-glukaanin alentavan kolesterolia ja tasaavan verensokeria. Terveyden kannalta vaikuttavaksi aineeksi löytyi beta-glukaani, joka on hiilihydraatti ja kauran liukoisen ravintokuidun pääkomponentti.
Johanssonin mukaan kauran hiilihydraatit ovat hitaasti imeytyviä, joten ne eivät nosta verensokeria eivätkä myöskään lisää insuliinin eritystä äkillisesti.
– Tämän myötä kakkostyypin diabetekselle altistuminen vähenee ja nälkä pysyy kauemmin poissa, toteaa Johansson.
Beta-glukaania tulisi saada noin kolme grammaa päivässä, jotta siitä olisi terveydelle hyötyä. Tämän määrän saa reilusta lautasellisesta kaurapuuroa.
Keittäminen näyttää lisäävän beta-glukaanin liukoisuutta, joten perinteinen kaurapuuro toimii siksikin hyvin. Mutta myös muut kaurasta tehdyt tuotteet, kuten kauraleipä, ovat hyviä.
Monipuolinen
Kaura on maukas elintarvike, jonka ravintoainekoostumus on Liisa Johanssonin mielestä hyvä.
– Eri viljoista juuri kaurassa sekä ohrassa on eniten beta-glukaania. Kuidun lisäksi kaura sisältää myös hyvälaatuista proteiinia ja hyvää, pääosin tyydyttymätöntä rasvaa sekä mineraaleja ja vitamiineja, luettelee Johansson.
Kaurasta valmistetut maidonkaltaiset tuotteet, esimerkiksi kaurajuoma tai kaurajogurtit, sopivat maitoallergiasta kärsiville tai vaikkapa imettäville äideille, jotka ovat maidottomalla dieetillä lapsensa maitoallergiaepäilyn vuoksi.
Tuoreen väitöksen mukaan kaura sopii myös osaksi gluteenitonta diettiä. Osalle keliaakikoista kaura saattaa aiheuttaa oireita, mutta oireet eivät kuitenkaan vaikuta ohutsuolivaurioon. Kaura on hyvin siedetty, ja sitä käyttääkin säännöllisesti yli 70 prosenttia keliakiaa sairastavista.
Kotimainen ja edullinen
Liisa Johansson suosittelee kauraa elintarvikkeena kaikille, koska se paitsi auttaa kolesterolin hallinnassa ja tasaa verensokeria, edistää myös vatsan hyvinvointia ja on apuna painonhallinnassa.
Kaura on edullinen kotimainen elintarvike, joka kannattaa ottaa päivittäiseen ruokavalioon vaikkapa aamupuuron muodossa. Sanoohan jo vanha sananlaskukin: "Puuro miehen tiellä pitää, vellillä ei jaksa kun veräjälle asti."
Asiantuntija: LIISA JOHANSSON, FT, Helsingin yliopisto
Toimittaja: TITTA LAHTINEN