Akuutin Arkisto
20.3.2007
Piileekö nokkamukissa vaara?
Moni äiti ja isä on kuullut tuttipullokarieksesta. Pienen lapsen hampaat kärsivät, jos tuttipulloa käytetään liian pitkään ja jos siitä litkitään päivästä toiseen sokerisia mehuja. Lasten hampaiden kunto on viime aikoina huonontunut ja yksi syyllinen on tuttipullon isoveljenä tunnettu nokkamuki.
Niin tuttipullot kuin veikeät nokkamukitkin houkuttelevat taaperon tarttumaan hanakasti juomisiin. Myös äidit ja isät hurraavat: vähemmän läikkymistä tarkoittaa myös vähemmän pyykkiä ja pyyhkimistä.
– Kun suositellaan, että tuttipullon käytöstä luovutaan viimeistään yhden vuoden iässä ja siirryttäisiin mukin käyttöön, niin tätä nokkamukia käytetään tässä siirtymävaiheessa siihen totutteluun, kun nokkamukia on helpompi käyttää kuin normaalia avonaista mukia. Nokkamukista ei pääse loiskumaan se juoma pois. Mutta nyt viime aikoina on huomattu, että tästä saattaakin olla seurauksena nokkamukiaddiktio eli tämä jääkin tämä nokkamuki liian pitkään käyttöön ja itse asiassa sitä aletaan käyttää samalla tavalla kuin tuttipulloa eli kantelemaan mukana ja juomaan siitä pitkin päivää juomia. Silloin siitä saattaa olla seuraukset samat kuin pitkittyneestä tuttipullon käytöstä, selvittää erikoishammaslääkäri Päivi Ollila Oulun yliopistosta.
Vettä täytteeksi!
Pienten hampaiden säästämiseksi nokkamuki tulisi täyttää vedellä, ainakin silloin jos sitä käytetään muulloinkin kuin aterialla. Toisin kuitenkin on.
– Siiitä juodaan, niin kuin tuttipullostakin pääsääntöisesti, mehua tai jotakin muuta kuitenkin kuin vettä. Tietenkin maitoa juodaan myös, mutta aika paljon mehua. Maito ei ole yhtä vaarallista kuin mehu, mutta kyllä maidonkin maitosokeri, niin sitä bakteerit pystyvät käyttämään hyväkseen ja tuottamaan siitä happoja, joka aiheuttaa sitä hampaitten reikiintymistä, kertoo Ollila ja jatkaa.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, että pienten lasten hampaiden kunto on valitettavasti huonontumassa, että välillä 80-luvulla näytti siltä todella että me ollaan voittamassa tämä karies-tauti lapsilta mutta nyt ollaan taas saatu vähän takapakkia ja näyttää siltä, että karies on taas lisääntymässä.
Varjele maitohampaita
Äkkiseltään voisi luulla, että pienten hampaiden reikiintyminen ei ole kovinkaan suuri juttu, kysymyshän on kuitenkin maitohampaista, jotka lähtevät ajan mittaa pois. Haittoja ja riskejä löytyy kuitenkin pitkä lista aina hammassärystä oikomishoitoihin. Paikkaamisten lisäksi joudutaan joskus turvautumaan myös maitohampaiden poistoon.
– Tosi aikaisella hampaiden poistolla voi olla vaikutusta myös puheenkin kehitykseen, eli monenlaisia syitä on minkä takia maitohampaat pitäisi pitää siellä suussa niin kauan kuin luonto on tarkoittanut, että ne on siellä suussa, tähdentää Ollila.
Eli niin tuttipullojen kuin nokkamukienkin kanssa on syytä olla tarkkana, eikä kummankaan käyttö saa pitkittyä. Nokkamukista kannattaa luopua heti kun vain juominen tavallisesta mukista luonnistuu. Täytteeksi mukiin ja pulloon kannattaa valita vesi. Myös säännölliset ruokailuajat, hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä sekä ksylitolipurkan tai -pastillin nauttiminen syönnin jälkeen auttaa pitämään hammaspeikot poissa!
Asiantuntija: PÄIVI OLLILA, erikoishammaslääkäri, hammaslääketieteen laitos, kariologian osasto, Oulun yliopisto
Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ