Akuutin Arkisto
22.5.2007
Terveelliset yrtit
Yrteillä on runsaasti suotuisia terveysvaikutuksia, jotka ovat kulkeneet perimätietona sukupolvien ja kansojen välillä iät ja ajat. Yksi yrtti auttaa mahavaivaan, toinen hammassärkyyn ja kolmas ummetukseen. Jos ikiaikaiset neuvot eivät kaikkien kohdalla tepsi, puhuvat ainakin yrttien ravintoarvot yksiselitteisesti niiden terveellisyyden puolesta.
Yrttiviljely ei ole salatiedettä ja multasormeksi voi ryhtyä kuka tahansa. Yrtit eivät kaipaa välttämättä omaa puutarhapalstaa, vaan niitä voi kasvattaa ruukussa vaikkapa ikkunalaudalla. Ja nyt kun vielä eletään kuuminta kylvöaikaa, voi yrtin istuttaa siemenestä lähtien.
Yrttejä kautta aikojen
Maailman vanhin yrttiopus kasattiin Kiinassa jo viitisen tuhatta vuotta sitten. Länsimaisen lääketieteen isällä, Hippokrateella, oli pari tuhatta vuotta myöhemmin oma näkemyksenä yrttien tehosta. Hän suositteli valkosipulia synnytyskipuihin ja uskoi persiljan ja timjamin vilkastuttavan aineenvaihduntaa. Anis taas auttoi ummetuksen hoidossa.
Baslikan rauta-arvo on mainio, samoin persiljan. Molempia voi siis kokeilla vaikkapa alhaisen hemoglobiinin hoidossa.
Sitruunamelissan antiseptisiä ominaisuuksia kannattaa puolestaan testata hieromalla tuoretta lehteä hyönteisen pistoon kivunlievityksenä.
Apteekkarien yrtit
Ensimmäisenä suomalaisena yrttilääkinnän opuksena pidetään Naantalin birgittalaisluostarissa 1400-luvulla kirjoitettua kirjaa. Myöhemmin Elias Lönnrot kirjasi Flora Fennicaan yrttien hyvät ominaisuudet:
"Ruohosipuli eli ruoholaukka. Lääkkeenä nautittu hiuttava, vesityttävä, ja puhkuttava, hyödyllinen hengen-ahdossa, yskässä, leinissä, kerpukissa ja horkassa."
Monet tuiki tavalliset kasvit kuuluivat apteekkien rohdosvalikoimiin. Niitä kasvatettiin omalla ryytimaalla ja monet kuivattiin käyttöä varten. Kuivattua rohdosta saattoi lisätä ohjeiden mukaan esimerkiksi teen sekaan.
Yrtit tänään
Vaikka apteekkarit ovat luopuneet ryytimaistaan jo vuosikymmeniä sitten, ovat erityisesti luontaiskauppojen hyllyt yrttirohdoksia pullollaan. Terveellisiä yrttejä sa nykyään tuoreeltaan lähes jokaisesta ruokakaupasta ja uusiinkin tuttavuuksiin kannattaa tutustua rohkeasti. Ruokareseptejä löytyy yllin kyllin, mutta aivan yhtä hyvin yrttejä voi napsia ihan sellaisenaan – vaikka leivän päällä juuston korvikkeena!
Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ
Linkkejä
Yrttien sekä muiden kasvisten ravintosisällöt voi katsastaa Finfoodin sivuilta: http://www.finfood.fi/finfood/kasvikset.nsf/ravintoarvohaku?OpenForm
Kasvata omat yrttisi, Ylen terveysportaalin juttu yrteistä: http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=hyvaolo_luontohoitaa&jutunid=8625
Hyviä reseptejä sekä muuta tietoa: http://www.jarvikyla.net/pages/hyva_muistaa.asp
Ja viljelystä innostuneelle ohjeita: http://www.yrttitarha.com/tietopankki/abc/aloitte.html