Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

23.1.2007

Miesten vaihdevuodet - sairautta vai vanhuutta?

Miesten vaihdevuosia tunnetaan vielä huonosti, sillä testosteronihoidon osalta luotettavaa tutkimustietoa on varsin vähän. Turun yliopistossa aloitettu tutkimus miesten vaihdevuosista vesittyi, sillä siihen ei löydetty mukaan sellaisia miehiä, joiden oireet olisivat johtuneet puhtaasti vaihdevuosista.

Aihe kuitenkin kiinnostaa tutkijoita, ja varsinkin lääketeollisuutta. Lapin yliopistossa miesten vaihdevuosista väitöstutkimuksen tehnyt Kirsi Vainonpää väittääkin, että vaihdevuodet ovat synnytetty lääketeollisuuden tarpeeseen.

Hänen mukaansa andropaussia ei ole, vaan kyse on luonnollisesta vanhuudesta, jota nyt halutaan hoitaa lääkkeillä. Vainionpää tuli tutkimuksessaan siihen tulokseen, että uuden sairauden syntytaustalla on lääketeollisuuden vimma kehitellä uusia lääkkeitä ja löytää niille uusia käyttäjäryhmiä. Vainionpää kritisoi myös sitä, että lääkärit eivät enää tutki ihmistä, vaan keskittyvät pelkkiin sairauksiin, joihin löytyy lääke.

– Tämä on hyvä kysymys, toiset ovat sitä mieltä ettei niitä (vaihdevuosia) ole olemassa. Minun miestäni on olemassa pieni joukko miehiä, joiden kohdalla voidaan puhua todellisista vaihdevuosista, sanoo synnytys- ja naistentautien professori Juha Tapanainen Oulun yliopistosta.

Vainionpää pohtii väitöstutkimuksessaan myös sitä, että uuden sairauden syntyä selittää myös nyky-ihmisten asenne vanhuutta kohtaan.

"Vaikka vanhojen ihmisten määrä kasvaa, vanhuus ja ikääntyminen eivät ole enää luonnollinen osa elämää. Vanhuudesta on tullut sairaus, jota on hoidettava lääkkeillä", hän kirjoittaa väitöskirjassaan.

Tunnistavatko lääkärit andropaussin?

Turun yliopistossa miesten vaihdevuosia tutkinut dosentti Antti Perheentupa ei ole huolestunut uuden sairauden synnystä, vaan siitä tunnistavatko lääkärit milloin kyseessä on andropaussi.

Perheentupa pelkää, että osa lääkäreistä määrää testosteronia liian vapaasti ilman, että potilaan terveydentila on tutkittu perusteellisesti. Toisaalta jos lääkäri ei tunnista vaihdevuosien oireita he eivät välttämättä osaa pyytää potilaan veren testosteronipitoisuuden määritystä.

Synnytys- ja naistentautien professori Juha Tapanainen allekirjoittaa Perheentuvan huolen, mutta uskoo lääkäreiden harkintakykyyn.

– Tällä hetkellä hormonikorvaushoitoa määrää rajallinen joukko lääkäreitä, jotka ovat varsin valistuneita hormoniasioissa enkä usko että kovin paljon ylilyöntiä ja ylikäyttöä tällä hetkellä on, Tapanainen sanoo.

Hormonikorvaushoitoon liittyy myös riskejä, joita tällä hetkellä ei tunneta kovinkaan syvällisesti. Tapanaisen mukaan riskit ovat vähäiset, mutta korvaushoito voi tuoda esille piilevänä pysytelleen eturauhassyövän.

– Toistaiseksi ei ole voitu osoittaa, että testosteronihoito aiheuttaisi eturauhassyöpää, hän sanoo.

Vaihdevuosien puhkeaminen on paljon yksilöstä kiinni. Mitään tiettyä ikäkautta, milloin vaihdevuodet alkavat, ei voida sanoa. Toisilla vaihdevuosioireet voivat ilmetä jo 40-vuotiaana, toisille vasta 60-vuotiaana.

Vaihdevuodet johtuvat testosteronitason laskusta. Oireiden tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä ne ilmestyvät hitaasti ja eivätkä ne haittaa miehen elämää samalla tavalla kuin menopaussi häiritsee naisen elämää. Andropaussin oireisiin kuuluvat väsymys, masennus sekä seksuaalisen halun ja kyvyn lasku. Tällä hetkellä korvaushoitoa saa vajaat tuhat suomalaismiestä.

Korvaushoidon lisäksi oireita voidaan hoitaa elämäntapojen muutoksella kuten ylipainon pudottamisella ja liikunnalla. Myös alkoholin käytön vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen voivat auttaa.

Asiantuntija: JUHA TAPANAINEN, andrologi, Oulun yliopisto

Toimittaja: MINNA AKIMO

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006