Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

23.1.2007

Mitä kynnet kertovat kantajastaan?

Kynsi on kovaa keratiinia ja sen ensisijainen tehtävä on suojata sormen- tai varpaanpäätä. Ihmiset myös kommunikoivat paljon käsiensä avulla; kädet ovat väline, jolla voi ilmaista paljon enemmän kuin luulemmekaan. Lyhyet ja vahvat kynnet edustavat miehisyyttä. Täydelliset, terveet ja pitkät kynnet ovat puolestaan naisellisuuden ja erotiikan symboli.

Totuus kuitenkin on, että naisten kynnet ovat yleensä heikommat kuin miesten. Naisten kynnet ovat hauraat, katkeilevat ja kasvavat hitaasti. Kauniit kynnet voi hankkia nopeasti kiinnittämällä omiensa päälle tekokynnet, mutta se ei ole kovin kestävä saati halpa ratkaisu.

Jo muinaisessa Intiassa ja Kiinassa pitkät kynnet ilmensivät vaurautta, niin naisilla kuin miehilläkin. Yhä nykyään kynnet voi koristella vaatteisiin sopivilla kuvioilla tai vaikkapa kullalla ja timanteilla. Kynsillä voi olla tärkeä rooli myös harrastuksissa, monet kitaristit kasvattavat pitkät kynnet helpottaakseen kitaran kielten näppäilyä.

Kynnet peilaavat terveydentilaa

Kynnet kertovat paljon ihmisen terveydentilasta. Jos kynnet eivät tahdo kasvaa tai niissä tapahtuu muutoksia, kyseessä voi olla vaikkapa vääränlainen ruokavalio. Maidon, kokojyväviljan ja kananmunien pitäisi auttaa ongelmaan. Kasvissyöjillä sinkin- tai raudanpuute saattaa aiheuttaa kynsiin poikkiuurteita tai porrasmaisia epämuodostumia. Hienot pitkittäisurat ovat puolestaan tyypillisiä vanhuuden merkkejä. Pienet valkoiset läiskät eivät sen sijaan välttämättä kerro kalkinpuutteesta.

Kynnenkovettaja-aineet saattavat auttaa enemmän kuin lisäravinteet, koska kynnet koostuvat lähinnä sarveisaineesta ja sisältävät vain vähän kivennäisaineita. Biotiinin uskotaan olevan paras apu, mutta sitä on käytettävä ainakin puolen vuoden ajan, sillä niin kauan kestää kynnen kasvu kynsinauhasta sormenpäähän.

Jos kynsien väri ja muoto muuttuvat huomattavasti tai jos kynnet irtoavat tai tulehtuvat, on otettava heti yhteys lääkäriin. Kyseessä voi olla sairauden, esimerkiksi psoriasiksen oire. Kynsisienet syövät keratiinia, ja koska sienet elävät sarveiskalvon alemmissa kerroksissa, otetaan kynnestä näyte tarkempia tutkimuksia varten. Sieni-infektiot ovat yleisin kynsisairaus - ne vaurioittavat kynttä ja ovat erittäin tarttuvia.

Jotkut epämuodostumat on otettava erityisen vakavasti. Sellaisia ovat niin sanotut kellonlasikynnet ja rumpupalikkasormet. Lääkärille ne ovat selviä merkkejä keuhko- tai sydänsairaudesta.

Hoida kynsiäsi oikein

Suurin osa kynsiongelmista on kuitenkin itse aiheutettuja, sillä usein kynsiä hoidetaan väärin tai suojataan huonosti.

Koti- ja puutarhatöitä tehdessä tulisikin aina käyttää suojakäsineitä. Liiallinen vedessä liottaminen ja pesuaineet heikentävät myös kynsiä. Keratiini vettyy ja kynnen rakenne heikkenee. Hoidoksi suositellaan käsien ja kynsinauhojen rasvaamista aina käsienpesun jälkeen.

Kynsileikkurit ja -sakset eivät sovi hauraille kynsille. Sen sijaan hieno lasiviila puhdistaa kynnen ja sulkee sen kerrokset.

Älä koskaan leikkaa kynsinauhoja, vaan työnnä ne varovasti taaksepäin. Näin estät niiden vahingoittumisen ja kynnen alustan tulehtumisen.

Hoida siis sormiesi ja varpaidesi kynsiä huolellisesti, ja pystyt näyttämään kyntesi aina tarvittaessa.

Toimittajat: JUDITH KOTRA, TERO KYLLÖNEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006