Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

2.12.2008

Aselupa lääkäriltä

Kauhajoen tapahtumien jälkeen aselainsäädännön uudistaminen etenee suunnitellusti. Sisäasiainministeriö haluaa muuttaa viranomaisia koskevia salassapitosäännöksiä ja saada aselupahakijan terveystietoja lääkäriltä.

Lääkärit vastustavat uudistusta, sillä heidän mielestään terveyskeskuskäynnin perusteella on mahdotonta tehdä luotettavaa arviota siitä, onko hakijalla sellainen psyykkinen sairaus, johon liittyy vaara vahingoittaa itseään tai muita.

Sisäasiainministeri Anne Holmlundin (kok.) mukaan lääkärintodistuksen ei olisikaan tarkoitus olla kaikenkattava selvitys hakijasta. Todistuksen tarkoitus on täydentää sitä tietoa, mitä poliisi saa hakijasta muualta, esimerkiksi puolustusvoimista.

Lääkärit ovat vastustaneet aiemmin kannanottoja potilaiden ajokykyyn. Vastustusta perusteltiin tuolloin lääkärin ja potilaan välisellä luottamuksellisella suhteella. Lääkäreiden luottamuksen rikkoutumisen kynnys on käytännössä kuitenkin ollut melko korkea.

"15 minuuttia ei riitä"

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen mielestä aselupa-asiassakin on vaarana, etteivät potilaat uskalla enää puhua luottamuksellisista asioista lääkärinsä kanssa. Tällainen tilanne voisi syntyä, jos esimerkiksi depressio estäisi aseluvan saannin.

Aselupia haetaan vuodessa yli 30 000. Helsinkiläisen Viiskulman terveysaseman ylilääkärin Aulikki Pitkäsen mielestä suurin ongelma aselupahakijan arvioimisessa on aika. Lääkäri voi joutua pyytämään lisäaikaa tutkiakseen potilaan taustaa.

Hyödyllistä tietoa aseluvan hakijasta olisi lääkäreiden mukaan mielenterveyden perusteellinen arviointi, ei nopea tiedonkeruu potilaasta ja sen kirjaaminen todistukseen.

– Yhdellä 15 minuutin käynnillä lääkäri ei pysty vastaamaan siihen, mitä sisäasiainministeriö nyt kysyy, että mahtaako tämä kyseinen ihminen joskus käyttää asetta itseään tai muita vahingoittaen, ei sellaista voi mitenkään ennustaa, lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoi.

"Lääkäreiden panosta tarvitaan"

Sisäasiainministeri Anne Holmlund on kuitenkin sitä mieltä, että lääkäreiden asiantuntemusta tarvitaan lupaprosessissa.

– On aivan selvää että poliisi kantaa vastuun niistä luvista, jotka myönnetään. Pidän kuitenkin tärkeänä että jokainen, jolla on mahdollisesti lisäarvoa tähän lupaprosessiin, niin se voisi olla käytettävissä, ministeri Holmlund sanoi.

Uudistuksen ensimmäinen vaihe on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn jo keväällä.

Asiantuntijat:

ANNE HOLMLUND, sisäasiainministeri

HEIKKI PÄLVE, toiminnanjohtaja, Lääkäriliitto

Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006