Akuutin Arkisto
2.12.2008
Omalääkärin vastaukset
Nesteen kerääntyminen polveen
"Minulla oli polvessa nestettä ja patti kasvanut polven alaosaan. Kävin tyhjentämässä polven nesteistä ja syön lääkekuuria keferin 750ml 10päivää. Se ei ole auttanut, vaan taas oikein hölskyy, kun painelee polven pintaa."
Kyseessä on limapussin tulehdus. Klassinen tapa saada on kontata polvillaan sementtilattialla, lattian sliippaajan ammattitauti. Bursa ärtyy ja avaa hanat. Tavallisesti steriili, mutta jos bursassa on mätäbakteeri, se on jo raju ja kuumeinenkin tauti, ei suun kautta otetut antibiootit kyllä riitä hoidoksi, vaan limapussi pitää ns dreneerata eli märkä on päästettävä sieltä pois ja jämäkät stafylokokkiantibiootit laitetaan suoneen. Kun bursan tyhjentää neulalla ja ruiskulla, niin steriilin "punktaatin" tunnistaa ja saman neulan kautta annetaan kortisonia. Veikkaan että kysyjän polvi on kuitenkin ollut steriili, sillä kunnon tulehdus olisi vienyt sairaalaan. Joskus tyhjentäminen pitää toistaa. Jos polvi jää "vetiseksi" se voidaan myös leikata.
Lapsen ylipaino
"Olen ällistynyt terveydenhoitajan tuomiota, hän kun on sanonut tyttäreni olevan ylipainoinen, vaikka tämä on 118,5 senttiä pitkä ja painaa 25,8 kiloa. Terveydenhoitajan mukaan ihannepaino olisi viisi kiloa vähemmän. Mistä ihmeestä tytöltä saisi viisi kiloa lähtemään? Ja mitä jos suhtautuminen ruokaan muuttuu ongelmalliseksi jo näin nuorena tällaisten laihdutuskäskyjen takia?"
Jos nämä lukemat siirretään kasvukäyrälle, huomataan, että kysyjän tytär tosiaan on painokäyrän ylälaidalla, ja silloin puhutaan ylipainosta. Tämä on yksinkertaista, mutta muu ei sitten olekaan. Ongelma on tuttu hirveän monessa perheessä. me vaivihkaa saamme enemmän energiaa kuin kulutamme. Herkkuja ja juomia on ehkä tarjolla enemmän kuin ennen ja toisaalta monet lapset liikkuvat aika vähän. Äidin huoli ruokaan suhtautumisesta on aiheellinen - syyllistämistä ja syyllistymistä pitäisi välttää. Pitäisi pystyä avoimin silmin miettimään omassa perheessään, käykö meilläkin näin, ja ottaa vaikka terveydenhoitaja tarvittaessa avuksi.
Jalat kramppaavat juostessa
"Kun käyn juoksemassa, niin minulle tulee joskus vähän pidemmillä juoksumatkoilla semmoisia kramppeja. Miten niitä kramppeja syntyy ja miten niiltä voisi välttyä?"
Kyse on tahattomasta lihaskouristuksesta. Syytä ei tiedetä, mutta tietyt suolanpuutostilat, kuten kalsium, kalium ja natrium, toisaalta aiheuttavat lihaskramppeja. Pitkittynyt lihaksen rasittaminen voi tehdä kramppeja vaikka kaikki olisi ok, niin kuin ehkä tässäkin tapauksessa. Tieteellisesti todistettua keinoa välttää tätä vaivaa ei ole, mutta urheilulääkärit suosittelevat huolellista lihasten lämmittelyä ja pehmentävää venyttelyä ennen juoksulenkkiä. Lisäksi magnesiumista hyötyvät niin monet, että sitä saattaisi kannattaa kokeilla.
Sydänkokeen tulokset
"Olin kerran sydänkokeissa ja kaikki oli suht kunnossa, mutta mieleen jäi kaivertamaan lääkärille antamassani "tulospumaskassa" huomaamani teksti "sinus rhythmus rightward axis, otherwise normal ekg" tai jotain sentapaista. Mitä se mahtoi tarkoittaa, eli mikä ei ollut normaalia?"
Tietokoneohjelmat laskevat EKG:stä monia asioita, joita me emme aina edes tarvitse. Myös sen mikä on sydämen sähköinen akseli (axis). Tavallisesti sähköinen akseli kääntyy vasemmalle, koska vasen kammio on pumppaava lihas ja siksi siellä on eniten sähköistä toimintaa. Sydän voi olla tässä tapauksessa siellä välikarsinassaan vähän poikkeavassa asennossa, kiertynyt ehkä myötäpäivään (rightward), joka selittää sähköisen akselin kiertymisen, mutta muuten ok. Ei siis syytä huoleen. Sinus rhythm tarkoittaa sydämen tavallista rytmiä, sinusrytmiä. Siis sitä joka meillä kaikilla uutena on. Kaikki kunnossa siis.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila