Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

4.11.2008

Sydänlihas tulehtuu

Oululaisen Pasi Laukan elämä pysähtyi toissa keväänä, kun pitkään jatkunut flunssa ei mennytkään ohi.

- Minulla oli pientä flunssaa, olin töissä, enkä ajatellut sitä sillä tavalla, että on tottunut kuitenkin tekemään. Ja jos pieni kuume kävikin mutta kun ei tullut sitä kuumepiikkiä, niin ajatteli, ettei tässä mitään. Mutta sitten se jatkui kolme viikkoa. Ja siinä oli paljon työmatkojakin, Laukka kertoo.

- Voimattomuuden tunne oli niinkö pääsääntöistä, ei oikeastaan jaksanut tehdä mitään. Istuessaankin tuntui, että niinkö ahdistuu ja tällä tavalla. Että ei mitenkään normaali olotila, Laukka kertoo tuntemuksistaan.

Oireet sekoittuvat muihin kipuihin

Laukka ihmetteli pitkään kestänyttä flunssaansa ja heikko oloaan. Viimein hän hakeutui lääkäriin. Tutkimukset osoittivat, että kyseessä oli sydänlihastulehdus eli myokardiitti. Tieto tuli hänelle suurena yllätyksenä.

- Joo, se on niinkö mielenkiintoista että 32, nyt on 33 vuotta ikää, niin on ajatellut, etteihän tämmöistä voi tulla. Että mikä nyt pikkuinen kipu on, mutta eihän tämmöinen nyt mitään.

- Sydänlihastulehduksessa tapahtuu ikään kuin sydänlihasten tuho. Ja se voi rajuimmillaan johtaa sydämen pumppausvoiman heikentymiseen. Ja siihen voi vaikeissa tapauksissa liittyä alkuvaiheissa myös sydämen rytmihäiriöitä, jotka ihan alkuvaiheissa saattaa olla hyvin vakavia, ellei potilas pääse siinä vaiheessa hoitoon ja seurantaan, Oulun yliopiston kardiologisen osaston apulaisylilääkäri Matti Niemelä kertoo.

Yleisimmät aiheuttajat ovat virusperäiset tulehdustaudit, kuten influenssa. Sydänlihastulehdusta voi olla vaikea havaita, sillä oireet sekoittuvat helposti flunssataudin muihin kipuihin. Asia selviää muutamalla verikokeella sekä EKG:llä ja sydämen kaikututkimuksella.

- Hyvin useat meistä saattavat tietämättään tulehdustautien yhteydessä olla tilanteessa, että sydänfilmissä on pieniä muutoksia, ilman että se aiheuttaa mitään oireita. Ja silloin on ylipäätänsä tärkeää, maalaisjärjellä jos ajattelee, kun on flunssa, kuumetta, lihaksia särkee, vointi on huono - täytyy malttaa levätä, Niemelä muistuttaa

Kannattaako töihin mennä?

Suurin osa sydänlihastulehduksista paranee täysin, vain murto-osalle voi jäädä sydämen toimintavajavuutta.

- Haluan edelleenkin rauhoitella, että onneksi valtaosa, sanotaanko että yli 90 prosenttia tai jopa 98 prosenttia täysin paranee tästä sydänlihastulehduksesta jälkiä jättämättä, mutta murto-osalle voi jäädä sydämen toimintavajavuutta kun tilannetta seurataan pitempään, Niemelä toteaa.

Se, kannattaako flunssaisena mennä töihin vai ei, riippuu pitkälti työn fyysisyydestä.

- Tuota on vähän vaikea yleistää, että jos toimistotyötä tekee eikä ole kuumeinen niin ehkä siellä voi sitten nuhaisena olla. Tartuttanuthan sen on sen taudin jo aiemmin muihin, koska se yleensä itää useita päiviä. Mutta betoniraudoittajana en lähtisi töihin, jos on kuumeinen tai tällainen oireinen infektiotauti päällä. Että se riippuu kovasti siitä työstä mikä se on, Niemelä neuvoo.

Pelkän kuumeen vuoksi ei sydämensä puolesta tarvitse pelätä. Mutta jos siihen liittyy muitakin oireita, on syytä olla tarkkana.

- Jos on tämmöinen infektiotauti, kuumetauti, ja siinä yhteydessä on selittämätöntä väsymystä, huonokuntoisuutta, ahdistaa ehkä henkeä, pistää hengittäessä, voi puristaa rintaa, painaa rintaa, niin silloin täytyy hakeutua välittömästi tutkimuksiin, Niemelä opastaa.

Sydänlihastulehdusta hoidetaan sen oireiden mukaan. Tarvittaessa sydämen toimintaa tuetaan lääkkein. Tärkeintä on kuitenkin lepo.

- Pitäisi muistaa kuunnella sitä kehoa kun on sairas, niin silloin sitten levätään. Että sen siitä ainakin oppii. Kyllä keho kertoo sen, onko mies terve vai ei, Laukka kertoo omasta kokemuksestaan oppineena.

Asiantuntija: MATTI NIEMELÄ, kardiologisen osaston apulaisylilääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

Toimittaja: MARJA KIVILOMPOLO

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006