Akuutin Arkisto
5.2.2008
ELÄMÄÄ PSORIAASIN KANSSA
Psoriaasi on pitkäaikaissairaus, jota Suomessa sairastaa noin 150 000 henkilöä, eli kolmisen prosenttia väestöstä. Se on tulehduksellinen sairaus, joka esiintyy ihossa ja nivelissä.
Psoriaasi ei tartu, mutta se on kantajalleen kiusallinen, jatkuvaa hoitoa vaativa sairaus, joka voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen. Psoriaasi on luultua vakavampi sairaus. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että psoriaasi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai diabetekseen.
NORMAALIA NUOREN NAISEN ELÄMÄÄ
23-vuotias helsinkiläinen, Maria Karnola, sairastui ihopsoriaasiin 16-vuotiaana. Ensin oireille ei saatu oikeaa diagnoosia.
– Sitten kun minä viimeinkin pääsin ihotautilääkärille meni hänellä vain muutama sekunti todeta, että kyseessä on psoriaasi. Ensin en halunnut uskoa lääkäriä. Ei voi olla totta ajattelin, Maria Karnola muistelee.
Maria Karnolalla on ihopsoriaasin lisäksi diagnostisoitu psoriaasista johtuvia nivelkipuja. Hänellä on myös ihon pigmenttihäiriö, vitiligo. Psorin ja vitiligon yhdistelmä on harvinainen.
– Nykyään ajattelen ettei vitiligo ole mikään sairaus, ainakaan jos vertaa psoriaasiin. Vitiligohan on vain värihäiriö. Aikaisemmin ajattelin, etten ole normaali kun minulla on tämmöisiä laikkuja iholla. Mutta sitten minulla puhkesikin tauti, joka on ailahteleva, mihin vaikuttaa mieliala ja kaikki, ja johon saa varautua koko loppuelämän, selittää Maria Karnola.
Maria Karnola ei koe, että psoriaasi rajoittaisi hänen elämäänsä mitenkään. Hän asuu kahden ystävänsä kanssa kimppakämpässä ja on töissä laitoshoitajana Töölön sairaalassa.
HILSEILYÄ JA KUTINAA
Tautiaan Maria Karnola hoitaa päivittäisellä rasvauksella. Aurinko hellii psoriaasi-ihoa.
– Joulukuussa olin ilmastohoitomatkalla ja iho oikeastaan parani siellä
kokonaan. Pientä läiskäähän minulla on mutta kaiken
kaikkiaan iho on hyvässä kunnossa tällä hetkellä, Maria
Karnola kuvailee.
Psoriaasi on krooninen iho- ja nivelsairaus, joka ei tartu. Psoriaasi-ihottumaa
esiintyy missä tahansa iholla mutta yleisimmin polvien, kyynärpäiden,
ristiselän ja hiuspohjan iholla. Oireet ovat tarkkarajaisia, punoittavia
ja paksuuntuneita läiskiä, jotka hilseilevät ja usein kutiavat.
– Kyllä minusta välillä tuntuu, että ihmiset näkevät ensin minun ihon ja vasta sitten tai ei edes sitten näe minua vaan vasta sitten kun minä puhun suoraan heille niin he tajuavat, että tuon rupikonnan takana on ihminen tai jotain. Minä en tiedä onko siinä se, että ihmiset luulevat, että se tarttuu vai mikä siinä on. Esimerkiksi missään yleisissä ei pidetä samasta tolpasta kiinni tai aika harvoin kukaan tulee istumaan viereenkään silleen jos on tilaa jossain muualla, kertoo Maria Karnola
LUULTUA VAKAVAMPI SAIRAUS
Psoriaasin puhkeamisen estämiseksi ei ole olemassa mitään erityisiä varotoimenpiteitä. Kuka tahansa voi sairastua psoriaasiin, mutta joillakin riski sairastua on vähän suurempi kuin toisilla. Mutta mitään yhteistä, kaikille psoriaasiin sairastuneille samaa perintöalttiustekijää ei tunneta. Viimeaikaisten tutkimusten valossa stressi, elämänkriisit, tupakointi ja ylipaino lisäävät sairastumisen riskiä.
Lievään ihopsoriaasin hoidossa käytetään paikallishoitovalmisteita, vaikeammissa muodoissa mukaan liitetään ultravioletti-valohoitoa tai sisäisiä lääkityksiä. Uusin paikallishoitovalmiste, jota käytetään psoriaasin hoidossa, on d-vitamiinijohdoksen ja vahvan kortisonin yhdistelmävoide. Valohoidoissa käytetään nykyään enimmäkseen kapeakaista UVB-valoa.
Biologisia lääkevalmisteita käytetään vaikeimmissa tapauksissa kun tavanomaiset hoidot eivät tehoa tai niitä ei voida käyttää.
– Nämä biologiset lääkkeet ovat tulleet viime vuosina ja uusia, lupaavia lääkkeitä on tutkimuksissa, tulossa lisää. Solubiologia ja immunologia tutkimus on edennyt hyvin paljon eteenpäin ja on keksitty näitä mekanismeja mitä siellä tapahtuu. On löydetty uusia välitysmekanismeja, solutyyppejä ja välittäjäaineita joita voidaan käyttää hoidon kohteina ja vaikuttaa täsmäaseella tiettyyn paikkaan, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Tapio Rantanen.
Viime vuosina on käynyt ilmi että psoriaasi ei pelkästään ole ihotauti vaan siihen liittyy muita sairauksia ja riskejä, kuten lihavuutta, diabetesta, rasva-aineenvaihduntahäiriötä sekä sydän- ja verisuonitauteja.
– Tämä vyötärörasva ei ole pelkästään energiavarasto ja harmiton sellainen vaan se on aktiivista kudosta, joka muodostaa tämmöisiä tulehdusvälittäjä-aineita, jotka johtaa tämän sokeriaineenvaihduntahäiriöön eli insuliini resistenssiin, jolloin kudokset eivät pysty käyttämään sokeria hyväkseen ja kehittyy diabetes. Se taas pahentaa psoriaasia, selittää erikoislääkäri Tapio Rantanen.
Vähintään joka kymmenes psoriaasia sairastava kärsii myös
niveloireista.
Joillakin niveloireet ovat hyvin äkäisiä ja muistuttavat nivelreumaa
toisilla taas oireet ovat lieviä ja he pärjäävät tulehduskipulääkkeiden
avulla.
– Ihon hoito on tärkeä asia, koska tiedämme, että jos iho kukkii psoriaasin takia niin silloin nämä niveloireetkin voivat olla ikävämpiä. Elikkä jos hoitaa ihon hyvin, niin että se ihopsori on hyvässä kunnossa, niin silloin on vähemmän niveloireita eikä niitä välttämättä tulekaan, sanoo Reumatologian erikoislääkäri Dan Nordström.
ILOINEN MIELI AUTTAA
Psoriaasi vaikuttaa monella tapaa arkeen ja käytännön asioihin,
mutta sen kanssa voi elää
täyttä, normaalia elämää.
– Se mikä vaikuttaa on, että ihmisiltä tulee semmoista kommenttia, esimerkiksi työpaikalla, että herranjumala mitä sinulla on käsissäsi, sinähän olet vaaraksi potilaille, tai jotain tällaisia. Silloin tulee mieleen, että enhän minä ole tätä itselleni aiheuttanut. Se on minun geenivirheeni, että ihoni ei osaa toimia oikein, sanoo Maria Karnola.
Maria Karnola on huomannut, että mieliala vaikuttaa siihen miltä iho näyttää. Henkinen hyvinvointi ja tasapainoinen elämä pitävät taudin aisoissa.
– Tavallaan sitä on oppinut olemaan iloinen tästä sairaudesta. Koska tavallaan minulla on koko ajan iholla semmoinen mittari, millä minä sitten pystyn miettimään voinko minä hyvin. Minä olen oppinut jotenkin suodattamaan sen negatiivisen pois. Minun ympärilläni on oikeasti sellaisia ihmisiä, jotka vaikuttavat oikeasti positiivisesti minun elämään. Se näkyy heti iholla, toteaa Maria Karnola
Asiantuntijat:
TAPIO RANTANEN iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, ylilääkäri Päijät-Hämeen keskussairaala
DAN NORDSTRÖM, reumatologian erikoislääkäri, HYKS, sisätautien toimiala
Lisätietoa: www.psori.fi
Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT