Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

5.2.2008

Talvijuoksu onnistuu oikeilla varusteilla

Kuulutko niihin, jotka aloittavat juoksuharrastuksen kesällä, mutta joiden juoksu tyssää talveen? Pimeä, pakkanen ja liukkaat kelit vievät motivaation helposti. Oikeat varusteet kuitenkin tekevät talvijuoksusta parhaimmillaan elämyksellisen nautinnon.

Sisäjuoksu on talvella tietysti yksi vaihtoehto. Jos käytössä on juoksumatto, ei haittaa vaikka ulkona riehuisi lumimyrsky. Matolla voi tehdä kunnon lenkkejä, sillä vauhtia ja vastusta voi laitteessa säädellä. Maisemat eivät kuitenkaan vaihdu, ja jossain vaiheessa juokseminen saattaa käydä tylsäksi.

– Kovissa olosuhteissa treenaaminen on elämyksellisempää, kuin sisällä juokseminen. Tietysti jos oikein syletyttää eli jos oikein tuntuu siltä, ettei jaksa treenata, silloin sisällä matolla on hyvä mennä, kuvailee oululainen juoksun harrastaja Harri Haavisto.

Talvella juokseminen ei ole niin työlästä, kuin äkkiseltään saattaisi luulla. Reitin mahdollinen liukkaus on kuitenkin iso haaste. Pakkaskelillä tiiviiksi painautunut lumi on kuitenkin yllättävän pitävä juoksualusta. Myös hiekoitus tuo pitoa juoksuun. Kovin liukkaalla kelillä tarvitaan jo erityisvarustelua.

– Kovin liukkailla, ja silloin kuin hiekkaa ei ole, ovat nastalliset juoksukengät turvallisuuden kannalta ainoa oikea vaihtoehto, Haavisto pohtii.

Tavallisiin juoksukenkiin on saatavilla erillisiä nastakiinnikkeitä, mutta ahkeran juoksijan on järkevää käyttää nastallisia juoksukenkiä, sillä ne kestävät kulutusta paremmin. Nastapohjat muuttavat askellusta jonkin verran, joten kengät on sovitettava huolellisesti.

– Painoisellani kaverilla niiden täytyy olla tarpeeksi jämäkät. Niistä pitää löytyä tarpeeksi joustoa, että se rakenne kantaa. Pitää olla myös sen verran pehmustetta, etteivät paikat ja jalat tule kipeiksi, Haavisto kuvailee.

Juoksusukan on parempi olla saumaton ja rypytön. Nilkat ja akillesjänteet kannattaa suojata esimerkiksi säärystimillä. Kovilla pakkasilla juoksuhanskat voi vaihtaa lapasiin, jotta sormet saavat lämpöä toisistaan. Talvijuoksulakki suojaa tuulelta, mutta päästää kuitenkin kosteuden pois. Myös kasvot ja hengitys on joskus tarpeellista suojata. Suojaksi käy esimerkiksi kypärälakin muotoinen juoksulakki. Saatavilla on myös erillisiä hengityssuojaimia, jotka lämmittävät pakkasilman sopivaksi.

Talvijuoksu perustuu kerrospukeutumiseen

Niin sanottu tekninen alusasu päästää ihon kosteuden lävitseen. Tekokuituinen asu voi olla esimerkiksi polypropeiini- tai polyesterikangasta. Puuvillainen alusasu ei talvijuoksuun sovellu, sillä se kastuu hiestä.

– Se puuvillahan sitoo hikeä, jota aina tulee kun juostaan. Hien pääsy sieltä alimpien alusvaatteiden läpi siihen uloimpaan kerrokseen ja sieltä vielä ulos on tärkeää, Haavisto tietää.

Päällimmäinen kerros puolestaan suojaa tuulelta ja kosteudelta, mutta hengittää samalla. Heijastava liivi tuo turvaa pimeällä ja tarvittaessa alusasun ja päällimmäisen asun väliin voi vielä pukea ohuen fleeceasun.

– Itse en käytä väliasua oikeastaan koskaan. Tosi kova pakkanen saa olla, että sitä tarvitsee. Juoksussa vauhti pitää huolen siitä, että lämpöä riittää.

Kuulostaako välineurheilulta? Paksuissa, hengittämättömissä tai muuten vain huonoissa varusteissa juokseminen on talvella erityisen raskasta tai jopa vaarallista. Siksi vaatteiden hankinta kannattaa, vaikka niihin saakin uppoamaan rahaa. Alkuun voi päästä muutamalla sadalla eurolla. Mitä säännöllisemmin harjoittelee, sen useampia vaatteita tarvitaan eri sääolosuhteisiin.

– Mitä paremmassa kunnossa olet, sitä mukavammasta elämästä voi nauttia, ja mukavasta elämästä ihmisen kannattaa aina maksaa. Minulla on mennyt ehkä himpun verran toista tonnia näihin, Haavisto laskee.

Vaatteet kestävät vuosikausia, ja kenkien hyvät ominaisuudet noin tuhat kilometriä. Kun juoksu kulkee, siihen jää helposti koukkuun. Moni talvijuoksuun hurahtanut onkin jo asettanut seuraavan tavoitteen.

– Minä olen asettanut tavoitteeksi maratonin ja se maratonin tavoite, se innostaa ja motivoi harjoittelemaan, Haavisto sanoo.

Kirjallisuutta: Matkalla maratonille. Kaikki juoksusta. ARI PAUNONEN- SEPPO ANTTILA. WSOY 2007.

Linkkejä:

http://www.kuntokepli.com/juoksukoulut_2008/

http://www.juoksija-lehti.fi/Default.aspx?tabid=269

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006