Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

6.5.2008

Hymy kuntoon hammasimplantilla

Kun esimerkiksi jääkiekkopelin tiimellyksessä saa mailan suuhunsa, antaa ihmisen hammas yleensä periksi.

Sen tietää hammaslääkäri Tuomo Hokka, joka on kahdeksan vuotta toiminut jääkiekkojoukkue Oulun Kärppien hammaslääkärinä.

– Tyypilliset vammat on niin sanottuja kruunun murtumia, eli hampaasta lohkeaa pala tai lähtee koko kruunuosa irti eli tämä näkyvä osa. Yleisimmin sinne omat juuret jäävät, mihin pystytään tulevaisuudessa rakentamaan uusi hammas. Vammoista noin 80 prosenttia on mailan aiheuttamia. Se on äärimmäisen harvinaista että kiekko tulee suuhun. Niitä on pari kappaletta tullut ainoastaan. Yleensä ammattimiehet osaavat kiekon väistää. Se on lähinnä silloin jos se kimpoaa omasta mailasta.

Omasta mailasta kimmonnut kiekko tuli aikoinaan kipeän tutuksi myös Harri Aholle. Yli kymmenen vuoden ammattilaisuran jälkeen muistoksi suuhun jäi kaksi korvattua hammasta.

– Ensimmäisellä kerralla kiekko nousi omasta mailasta suoraan suuhun. Se katkaisi tuosta alhaalta hampaan ja toisella kerralla oli semmoinen tilanne että vastustajan maila suoraan suuhun ja ylähammas sitten lähti osoittamaan ihan eri suuntaan kuin sen pitäisi, eli tuonne kitalakeen suurin piirtein kärki ja se jouduttiin laittamaan uusiksi.

Tuomo Hokan kokemuksen perusteella, suurin osa vammoista on lieviä, mutta pahimmillaan hoitotuoliin istahtaa pelaaja, jolla ei pelitilanteessa ole ollut onni mukana.

– Pahin on seitsemän hampaan meneminen kerralla. Siinä kolme hammasta irtosi kokonaan ja neljä oli niin sanottuja kruunuttamisia. Tämä oli ehkä pahin pelissä tapahtunut.

Ikuinen harvahammasko?

Vaikka hammas irtoaa juurineen, ei unelmaa kiiltokuvahymystä tarvitse välttämättä haudata. Nykyaikaisella hammasimplantilla aukot saadaan täytettyä varsin hyvin. Mutta mikä hammasimplantti oikeastaan on?

– Sillä tarkoitetaan sellaista titaaniruuvia, joka on ikenen läpi ruuvattu leukaluuhun kiinni. Sen päälle rakennetaan sitten tekohammas. Se voi olla irtotekohammas tai se voi olla sellainen joka pannaan pysyvästi kiinni, kertoo protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Petri Ollila Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Jos hammas irrotessaan on aiheuttanut suurta vauriota leukaluuhun, ei implanttia päästä asentamaan, ennen kuin luu on kasvanut takaisin entiseen muotoonsa. Pahimmissa tapauksissa saatetaan leukaan joutua siirtämään luuta esimerkiksi potilaan omasta lonkasta.

Varovaisenkin arvion mukaan hammasimplantteja asennetaan vuosittain Suomessa yli 10 000. Hampaita puuttuu siis muiltakin kuin jääkiekkoilijoilta, kertoo Petri Ollila.

– Ihmisillä puuttuu paljon hampaita. On saatettu karieksen vuoksi menettää hammas tai on saatettu jonkun onnettomuuden takia, kaatumisen tai auto-onnettomuuden takia menettää hampaita. Voi myös olla, että synnynnäisesti puuttuu hampaita, ja sellainen helposti korvataan implantilla.

Hinta saattaa hirvittää

Kansanterveyslaitoksen tilastojen mukaan jopa joka toiselta aikuiselta suomalaiselta puuttuu vähintään yksi hammas. Täytettäviä aukkoja lääkäreillä siis vielä riittää, mutta titaani-implanttien hinta saattaa säikyttää monet. Varsinkin kun KELA maksaa korvausta ainoastaan hammaslääkärin palkkiosta, ei materiaaleista.

– Implanttiproteeseja on kahden tyyppisiä. On irrotettavia implanttiproteeseja ja kiinteitä implanttiproteeseja. Kiinteät implanttiproteesit ovat huomattavan paljon kalliimpia, yksittäisen hampaan hinnaksi yksityispuolella tulee helposti kaksi tuhatta euroa, sanoo Petri Ollila.

Markkinoilla on olemassa myös halvempia vaihtoehtoja. Joissain tapauksissa voidaan esimerkiksi yksi puuttuva hammas korvata kuitulujitetun rungon päälle asennettavalla muovihampaalla.

Säännöllistä huolenpitoa

Käyttäjäkokemusten perusteella titaaninen hammasimplantti näyttää ja tuntuu kuin omalta hampaalta. Ollila muistuttaakin että siitä tulisi myös huolehtia samoin.

– Implanttihampaat vaatii tasan samanlaista ylläpitoa kuin luonnon hampaat. Eli normaalia hammasharjausta hammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Silloin kun implanttia on asennettu, olisi hyvä käydä ainakin kerran vuodessa ylläpitohoidossa. Implantteihin kertyy samalla tavalla hammaskiveä kuin omiin hampaisiin ja implantin suhde ikeneen ei ole ihan samanlainen kuin omassa hampaassa, eli siellä ei toimi samat puolustusmekanismit. Joskus hammaskivi ja ientulehdus saattaa aiheuttaa lyhyemmässä ajassa voimakkaamman vaurion implantin ympärille.

Asiantuntijat:
TUOMO HOKKA, hammaslääkäri, Oulunsalon hammaslääkärikeskus
PETRI OLLILA, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, OYS

Toimittaja: MATTI YLÖNEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006