Akuutin Arkisto
6.5.2008
Onko syöpävakuutus tarpeellinen?
Syöpävakuutuksia on kaupattu Suomessa nyt parin vuoden ajan. Tänä aikana vakuutuskorvauksia on maksettu usealle kymmenelle syöpään sairastuneelle. Mutta millaista arpapeliä on täsmävakuutuksen ottaminen yhden sairauden varalta?
Tyypillinen syöpävakuutuksen ostaja on keski-ikäinen nainen. Syöpävakuutukset ovat myös niitä harvoja vakuutuksia, jotka kiinnostavat alle kolmekymppisiä naisia.
MISTÄ MAKSETAAN?
Vakuutusta - aivan kuin mitään muutakaan tuotetta - ei kannata hankkia tutkimatta ensin sen sisältöä. Kuluttajia vakuutusasioissa neuvova lakimies muistuttaa, ettei yhtä sairautta turvaava täsmävakuutus tuo kaiken kattavaa turvaa. Syöpävakuutus on vain lisäturva. Oman elämänsä riskit pitäisi osata punnita tarkkaan.
– Tärkeintä on todella tiedostaa ja miettiä, mitkä ne omat kokonaisriskit ovat. Onko minun kannaltani juuri se konkreettisin vaara, jolta haluan suojautua, syöpä vai olisiko se sitten jokin tapaturma, johon saatan joutua, sanoo johtava lakimies Harri Isokoski Kuluttajien vakuutustoimistosta.
Syöpävakuutuksia suomalaisille kauppaa kaksi ulkomaista vakuutusyhtiötä. Niistä brittifirma myy syöpävakuutuksia sekä miehille että naisille.
– Meillä on kymmeniätuhansia vakuutettuja, joilla on vakuutus syöpäriskin varalta, kertoo toimitusjohtaja Maria Sanmark ACE Europen Suomen toimipisteestä.
Amerikkalaisyhtiö puolestaan kauppaa vakuutuksia naisten elinten syöpiin.
– Noin 25 000 naista on meillä vakuutettuna tällä hetkellä, kertoo AIG:n Suomen markkinointipäällikkö Miia Heliö.
MARKKINOINTI EPÄILYTTÄÄ
Syöpävakuutuksia kaupataan suoramarkkinoinnilla. Kuluttajien vakuutustoimistoon tulleiden yhteydenottojen perusteella moni on närkästynyt syöpävakuutusten myyntipuheluista.
– Osa on sitä vieroksunut ja osa on pitänyt sitä jopa loukkaavana, jos perheessä on juuri ollut joku syöpätapaus. Silloin ihmetellään, että kuinka tämmöistä voidaan suoraan myydä, johtava lakimies Harri Isokoski kuvailee.
Kun ihminen kuulee sairauksista, voi mielikuvitus laukata jo oireiden asteelle. Pelko luo otollisen maaperän tuottavalle vakuutusbisnekselle. Vakuutusyhtiöt korostavat, ettei syövällä pyritä pelottelemaan.
– Se, miten älykkäästi ja hienovaraisesti vakuutusyhtiöt tähän pelkoon tarttuvat, niin siinä se vaikeus onkin. Itse koen, että me emme syövän pelolla mässäile sen enempää kuin henkivakuutuksissakaan kuolemanpelolla, Miia Heliö AIG:stä painottaa.
Syöpävakuutus maksaa noin 50 eurosta 400 euroon vuodessa. Halvimmillaan sen saa noin kolmen euron kuukausimaksulla. Jos syöpädiagnoosi tulee, maksaa vakuutusyhtiö korkeimmillaan yli 20 000 euron könttäsumman käteistä. Suomessa julkinen terveydenhuolto hoitaa syövän korkeatasoisesti. Siis mihin korvaussumma on tarkoitettu?
– Meillä julkinen terveydenhuolto hoitaa kyllä itse sairauden tosi hyvin, mutta rahan voi käyttää muuhun arkeen, Miia Heliö kertoo.
– En näe, että tämäntyyppistä korvausta tarvittaisikaan sen vuoksi, etteikö terveydenhuolto toimisi. Sen sijaan ylimääräinen rahallinen korvaus antaa tilaisuuden keskittyä siihen toipumiseen paremmin ja olla miettimättä tämmöisiä rahallisia ongelmia, joita syöpä saattaa aiheuttaa, sanoo Maria Sanmark.
MAKSAA SAATTAA MYÖS TURHAAN
Syöpävakuutuksissa on yleensä 65 vuoden ikäraja, mutta juuri eläkeiässä syöpäriski on korkeimmillaan.
– Tietysti yläikäraja on vedetty tai määritelty sen vuoksi, että suurin osa syövistä tulee sitten vasta myöhäisemmällä iällä, muistuttaa ylilääkäri Matti Rautalahti Suomen syöpäyhdistyksestä.
Jos siis sairastuu yli 65-vuotiaana, ei korvausta saa, vaikka olisi ehtinyt maksaa vakuutusmaksua vuosien ajan.
– Se riippuu, koska tämä syöpä ilmaantuu, koska se on diagnosoitu. Jos se diagnosoidaan vakuutuksen voimassaoloaikana eli ennen 65 ikävuotta, niin sitten korvataan. Mikäli vakuutus ei ole enää voimassa ja asiakkaalla vaikkapa 70- vuotiaana havaitaan syöpä, silloin se ei enää kata, täsmentää Maria Sanmark.
Korvausta ei heru myöskään syövän esiasteesta tai jos diagnoosi tehdään alle kolmen kuukauden kuluessa vakuutuksen ottamisesta. Kahden vuoden aikana korvauksia on Suomessa myönnetty useita kymmeniä eikä vakuutuslautakunnan ratkottavaksi ole tullut riitatapauksia.
– Käytännössä kaikki ne, jotka ovat korvausta hakeneet, ovat olleet oikeutettuja sen saamaan, Miia Heliö AIG:stä kertoo.
Syöpävakuutusta harkitsevan on hyvä muistaa, että syöpäriskiin vaikuttavat sukutaustan lisäksi muun muassa elämäntavat. Omaa syöpäriskiä voi arvioida, mutta sitä ei voida täsmällisesti ennustaa, mikä syöpä kohdalle tulee. Jos tulee.
Toimittaja: SUSANNA EKFORS