Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

7.10.2008

"Äiti, päätä särkee!"

Migreeni lapsilla on yllättävän yleistä. Sitä esiintyy 3-10 prosentilla kaikista lapsista. Viisivuotiaista 3 prosentilla on migreeni ja murrosikäisistä jopa joka kymmenes kärsii migreenikohtauksista.

Jo aivan pienellä vauvalla voi esiintyä migreeniä. Nuorin tunnettu tapaus on ollut kahden viikon ikäinen vauva, kertoo lastenneurologian emeritusprofessori Matti Sillanpää Turun yliopistosta. Mistä ihmeestä pienen vauvan migreenin voi tunnistaa?

– Ei sitä voikaan heti tietää. Kyseisessä perheessä oli isällä, äidillä ja parilla lapsellakin migreeni eli oli olemassa erittäin voimakas taipumus migreeniin. Lapsella oli jaksottaisia oksentelukohtauksia, jotka kehittyivät myöhemmin aivan tyypilliseksi klassiseksi migreeniksi. Diagnoosi tässä tapauksessa tehtiin jälkikäteen, selvittää Sillanpää.

Lasten päänsäryt tuplaantuneet

Lasten päänsäryt ovat kaksinkertaistuneet parin viime vuoden aikana. Päänsärky on elimistön vastalause sille, että kaikki ei ole täysin kunnossa. Näin on myös lasten kohdalla.

Lastenneurologian professori Matti Sillanpää on aloittanut aikoinaan Turun yliopistossa TYKS:in Lastenneurologian klinikalla tutkimuslinjan lasten ja nuorten päänsäryistä. Tutkimuksessa on pystytty seuraamaan, miten seitsenvuotiaana todettu päänsärky ja migreeni näkyvät 30-40 vuoden iässä. Selvänä havaintona on, että tyttöjen päänsäryillä on taipumus jäädä päälle, pojat sen sijaan selviävät säryistä yleensä vähemmällä.

Migreeni on yksi päänsäryn monista tyypeistä. Se puhkeaa tavallisesti esikouluiässä tai juuri koulun aloittaneella lapsella. Pojilla migreeni on lapsena yleisempää kuin tytöillä, mutta murrosiästä lähtien migreeni on tytöillä tavallisempaa.

Kuormittavat elämäntilanteet tuovat migreenin esille yhä aiemmin. Taipumus päänsärkyihin ja migreeniin on synnynnäinen ja perinnöllinen ja säilyy usein läpi elämän. Noin 60 prosenttia niistä, joilla lapsena esiintyy migreenikohtauksia, sairastaa myös aikuisena migreeniä.

Miksi päätä särkee?

Isku päähän saattaa toimia liipaisintekijänä eli laukaista päänsäryn tai migreenin. Hyvin usein ei taustalta löydy muuta kuin yleinen stressi esimerkiksi koulussa. Se ei ole sinänsä syynä päänsärylle vaan toimii sen laukaisijana.

Vilkkuvat tai kirkkaat valot, kirkas auringonpaiste, epäsäännöllinen tai epäterveellinen ruokailu ja valvominen ovat yleisimpiä syitä lasten migreenikohtausten laukeamiseen.
Myös yletön limsan kittaaminen voivat aiheuttaa migreenin. Päänsärkyä lapselle ja nuorelle aiheuttavat usein myös sinänsä mukavat harrastukset.

– Jalkapalloa pelaava poika pukkaa päällään palloa. Hän voi stressata siitä, ettei voi osallistua harjoituksiin tai siitä, että isä painostaa häntä kentän laidalta olemaan parempi. Liialliset harrastukset voivat myös aiheuttaa paineen, johon elimistä reagoi päänsäryllä, toteaa professori Sillanpää.

Kaikkein yleisintä lapsilla onkin jännityspäänsärky. Sitä aiheuttavat sekä psyykkinen stressi että fyysinen lihasjännitys. Jännityspäänsärkyjen takaa löytyvät mm. kouluissa väärin mitoitetut ja säädetyt pulpetit, jotka pakottavat istumaan huonossa asennossa niska ja hartiat jännittyneinä pitkiä aikoja.

Päänsäryn oireet lapsilla

Päänsärky on selkäsairauksien ohella subjektiivinen tuntemus, oire jota ulkopuolisen on vaikea todeta, mainitsee Matti Sillanpää.

– Mitä nuorempi lapsi on sitä useammin pahoinvointi ja oksentelu kuuluvat asiaa, samoin levoton käyttäytyminen ja pään heiluttaminen aivan pienillä lapsilla. Migreenissä on myös lapsilla särky kovempaa kuin muissa päänsärkytyypeissä. Lapsi pitelee päätään eli yleensä ottaa molemmilla käsillä kiinni päästään, koska lapsen migreeni on hyvin kauan molemmin puoleista, kun taas aikuisten migreeni on yleensä toispuoleista.

Säännöllisyys ruokailussa kunniaan!

Kofeiinipitoiset juomat kuten kahvi ja kolajuomat aiheuttavat päänsärkyjä lapsilla ja nuorilla.

– Minulla on ollut vastaanotolla koululaisia päänsäryn takia ja olen kysynyt mitä syötte aamulla ja päivällä. Aamupala ei maistu, päivällä puolitoista litraa kolajuomaa ja illalla voileipää. Ei ole ihme, että päätä särkee, päivittelee Matti Sillanpää.

Päänsärky voi aiheutua joko liiasta kolajuoman nauttimisesta tai vieroitusoireina, ellei sitä saa jatkuvasti.

– Säännöllinen ateriarytmi on sinänsä tärkeää, sillä veren sokeri säätelee päänsäryn esiintymistä. Alhainen verensokeri aiheuttaa päänsärkyä. Jos elimistö tarvitsee säännöllisesti ravintoa eikä saa sitä, niin kyllä se aiheuttaa päänsäryn, joka sitten menee pois kun syö, painottaa Sillanpää.

Päänsärky pois nukkumalla

Oksentaminen ja nukkuminen auttavat useimmiten päänsäryissä - sen tietävät lapset luonnostaan itsekin ja siksi he mielellään hakeutuvat petiin. Lapsen tulee antaa levätä hämärässä ja hiljaisessa paikassa ja nukkua päänsärky pois. Lyhyet migreenikohtaukset voivat mennä ohi nukkumalla eikä lääkettä välttämättä tarvita.

Kotihoidossa voimakkaaseen päänsärkyyn tai migreenin ensiavuksi voi käyttää tavanomaisia päänsärkylääkkeitä ensioireista lähtien. Ensisijaista lääkehoito ei kuitenkaan ole vaan päänsärkyjen toistuessa tulee ottaa selvää päänsäryn syistä.

– Lääke ei ole ensimmäinen hoitokeino lääkärikäynnillä eikä kotonakaan. Tilapäiseen särkyyn sitä voidaan käyttää mutta jatkuvan käytön peruste se ei ole ennen kuin on selvitetty mistä on kyse, selvittää Sillanpää.

Milloin lääkäriin?

Migreeniä ei voi todeta millään laboratoriokokeella tai konetutkimuksella vaan diagnoosi perustuu päänsäryn ja migreenikohtauksen tyypillisiin piirteisiin.

Jos päänsärylle löytyy selvä syy, valvominen tai epäsäännöllinen ruokailu, ruokavalion puutteellisuus tai jos perhe-elämässä, koulussa tai harrastuksissa esiintyy ongelmia, lapsi reagoi niihin usein päänsäryllä. Silloin lääkärissä ei ole välttämätöntä käydä. Milloin sitten on syytä viedä lapsi lääkäriin?

– Jos särky tulee yllättävänä tai tilanteessa, jossa aikaisemmin sitä ei ole esiintynyt, jos särky on voimakasta ja siihen liittyy muita oireita kuten pahoinvointia, oksentelua, huimausta ja pystyssä pysymisen vaikeutta niin silloin viimeistään on syytä lähteä lääkäriin. Samoin, jos epäillään selvästi migreeniä. Sitä on turha kärsiä, jos sen kerran pystyy estämään ja migreenin pystyy hyvin estämään.

Ehkäise päänsärky

Lasten migreenin ehkäisyssä ja hoidossa on tärkeää, että lapsen ateriarytmi on säännöllinen. Jotta tämä onnistuu, koko perheen säännölliset elämäntavat tukevat päänsärkyjen ehkäisyä. Yleensä koko perheen onkin syytä olla mukana lapsen päänsärkyjen hoidossa.

Sen lisäksi, että lapsen tulee nukkua riittävästi, pitää hänen rauhoittua ennen unta. Se onnistuu yleensä turvallisten nukkumaanmenorituaalien avulla, jännityselokuvat pitää jättää katsomatta ennen nukkumaan menoa.

– Kun lapselta tai nuorelta kysytään, montako tuntia nukut vuorokaudessa, niin hän voi kirkkain silmin ilmoittaa, että kahdeksan tuntia. Mutta jos hän menee kolmelta aamuyöstä nukkumaan ja nukkuu siitä eteenpäin kahdeksan tuntia pitkälle aamupäivään, niin se ei ole suinkaan sama kuin mennä klo 22 tai 23 illalla nukkumaan, Sillanpää toteaa.

Silmät on syytä suojata aurinkolaseilla kirkkaalta valolta niin kesällä, vesillä liikkuessa kuin myös lumilajeissa talvella. Onneksi muodikkaat aurinkolasit kuuluvat nykyisin nuorten vakiovarusteisiin.

– Lapsi on melkein aina käynyt silmälääkärillä ennen kuin hän tulee neurologin vastaanotolle. Kuitenkin meidänkin tutkimuksemme osoittavat, että vain viidellä prosentilla lapsista, joilla päänsärkyjä esiintyy, silmät ovat siihen syynä, huomauttaa Matti Sillanpää.

Asiantuntija: MATTI SILLANPÄÄ, lastenneurologian emeritusprofessori, Turun yliopisto

Toimittaja: LEA FROLOFF

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006