Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

8.1.2008

Kaksi skolioosia, kaksi hoitotapaa

Skolioosi tarkoittaa selkärangan sivukäyryyttä, johon voi olla useita syitä. Yksinkertainen syy on se, että toinen jalka on toista lyhyempi ja selkään muodostuu mutka. Selkä voi olla myös niin kipeä, että siihen tulee mutka - silloinkin puhutaan skolioosista.

Tässä jutussa kuitenkin puhutaan kasvun aikana syntyvästä selän sivukäyryydestä, jonka syy on epäselvä. Puhutaan itsesyntyisestä, idiopaattisesta skolioosista, jonka syitä tutkitaan eri puolilla maailmaa.

Skolioosia sairastavista 90 prosenttia on tyttöjä. Selkärangan sivuttainen käyryys huomataan yleensä noin 10-11 vuoden iässä. Jokaisessa ikäluokassa on noin 200 tyttöä, jotka joilla on hoitoa vaativa skolioosi.

– Terveydenhoitaja terveystarkastuksessa huomasi, että mulla on selkä vähän vino. Sitten minut laitettiin fysioterapeutille ja kesän lopussa huomattiin, että se on lisää vinoutunut sitten tuota minut tutkittiin Ortonissa ja päätettiin, että leikataan turkulainen Susanne Stjernvall muistelee.

Leikkauksessa tuolloin 14-vuotiaan Susanne Stjernvallin selkä suoristettiin ja tuettiin titaanilla. Samalla häneltä poistettiin muutama kylkiluu, joita käytettiin luuduttamaan selkää oikaistuun asentoon.

– Kyllähän se Susun tapauksessa oli pakkokin koska se vääntymä oli niin iso, että sitä muuten ei olisi voitu hoitaa, että mitkään korsettihoidot eivät olisi auttaneet Susannen äiti Seija Terho-Stjernvall kertoo.

– Mielestäni se selän vääntyminen oli hirveän nopea ja lääkäritkään eivät sitä uskonut, kunnes sitten toinen operaatio tavallaan todisti sen, että se tuli puolessa vuodessa myöskin alaselkä vääntyi.

Susannen tapaus osoittautui äärimmäisen harvinaiseksi. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen kasvu jatkui ja vielä alaselkäkin jouduttiin jäykistämään toisella leikkauksella.
Kesäkuussa Susulta löytyi sitten sellainen vaiva, että hänellä ei juurikaan ollut d-vitamiinia elimistössään eli jonkinlainen imeytymishäiriö.

– Kukaan ei kai tiedä mistä tällainen johtuu.

Toinen leikkaus meni hyvin. Susanne oli jalkeilla jo parin päivän kuluessa leikkauksesta. Kotona eteen tuli odottamaton ongelma.

– Olin jo puolitoista viikkoa ehtinyt olemaan kotona, meni keuhkoveritulppa sitten yhtenä päivänä, Susanne kertoo tilanteesta.

– Sellainen käsitys on ollut yleisesti Suomessa, että Susun ikäisille ei tarvitse verenohennuslääkettä leikkauksessa antaa, Seija Terho-Stjernvall kertoo.

Hän pohtii, onko rajan veto vaikeaa, sillä Susanne oli leikkauksen aikaan 16-vuotias. Onko hän silloin elimistöltään lapsi vai aikuinen.

– Mutta Susannehan toipui keuhkoveritulpastakin aika nopeasti ja mun mielestä hyvin.

Nyt selkä on jäykistetty kahdesta eri kohdasta.

– Ei se tunnu oikeastaan erilaisella.

– Susu väittää, että hän ei ole minkäänlaista kipua tuntenut selässään ei ikinä, niin uskomattomalta kuin se tuntuu niin näin hän väittää.

Liikuntaa ei saa vielä harrastaa

Leikkauksen jälkeinen liikuntakielto on edelleen voimassa. Sallittuja ovat lähinnä vain kävelylenkit.

– Kesällä, kun kaverit vaikka esimerkiksi pelaavat jossain porukassa vaikka pesistä tai jotain niin onhan se vähän ärsyttävää kun ei pääse itse mukaan, Susanne Stjernvall pohtii.

Parhaillaan Susanne käy kymppiluokkaa, josta hän aikoo jatkaa lukioon. Nyt mielessä on leikkauksen jälkeisen liikuntakiellon päättyminen helmikuussa. Energiaa on jo varastossa ja mielessä on uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen.

– Susanne itse on aika toiveikas ja se on pääasia.

Toinen skolioosi, toinen hoitomuoto

Skolioosin hoito riippuu iästä, eli siitä miten paljon pituuskasvua on jäljellä. Kun käyryyttä on röntgenkuvasta mitattuna alle 25 astetta, tilannetta vain seurataan puolivuosittain.

– Jos on yli 25 asteen käyryys ja kasvua vielä yli vuosi jäljellä, silloin suositellaan tukiliivihoitoa. Tukiliiveillä yritetään ohjata jäljellä olevaa kasvua, eli kun tukiliivit ovat päällä, ranka on suorempi, dosentti, selkäortopedian ja lapsiortopedian ylilääkäri Dietrich Schlenzka sairaala Ortonista kertoo.

Tukiliivi eli korsettihoito kesää kasvun loppuun asti eli keskimäärin kaksi ja puoli vuotta.

– Jos käyryys on selvästi yli 40 astetta joko ei ole havaittu ajoissa tai tukiliivihoito ei ole onnistunut, silloin harkitaan leikkausta.

Petra Karjalaisen skolioosi huomattiin, kun hän kävi lääkärissä kovan flunssan takia. Koska kasvua oli jäljellä vielä yli vuosi, hänelle aloitettiin hoito korsetin avulla. Ensimmäiset päivät korsetin kanssa ovat yhä hyvässä muistissa, vaikka Petra on käyttänyt korsettiaan jo kahdeksan kuukauden ajan.

– Olihan se ihan oudon tuntuinen, kun se on niin kuin muovia ja se ei jousta yhtään että se oli sellainen panssarimainen se oli aika vaikea vaati totuttelua kun olin täälläkin niin se ihan sattui, mutta kyllä siihen sitten tottui parin viikon sisällä, Petra Karjalainen kertoo.

– Sehän on raskas hoitomuoto, koska se 23 tuntia vuorokaudessa pidetään korsettia ja käyttäjät on murrosikäisiä tyttöjä. Se oman elämän hallitseminen ja tällainen korsetti on aikamoinen haaste, apuvälinteknikko Riitta Karjalainen Respecta Oy:stä kertoo.

– Kyllähän se vähän rajoittaa liikkumista ja kesällä se on kuuma, mutta kyllä siihen on ihan hyvin tottunut. Ihan hyvä, että minulla on tämä sairaus, ettei ole mitään vakavampaa, kun tämän kuitenkin pystyy hoitamaan, Petra Karjalainen pohtii.


Skolioosikorsetti tehdään aina mittojen mukaan ja jokaisella ominaisuudella on merkityksensä.

– Tänne on laitettu tyynyjä, tämä on rintarangassa olevan mutkan oikaisuun ja täällä alhaalla on lannerangan oikaisuun, eli me pyritään työntämään sitä, Riitta Kinnunen kertoo.

Ei ole mitään, mitä korsetti yllään ei saa tehdä. Korsetin kansa voi tehdä normaaleja päivärutiineja, koska hirveän tärkeäähän on, että se selkäranka pysyy liikkuvana.

– Kannattaa vaan ihan sitkeästi pitää tätä, alussa se kuulostaa ihan hirveältä kun sen kuulee, mutta ei se sitten ole niin kauhea mitä luulee ja kyllä siihen tottuu.

Aikainen hoito on tehokkainta

Idiopaattinen eli itsesyntyinen skolioosi ei ole sinänsä vaarallinen, siihen ei esimerkiksi halvaannu. Skolioosia hoidetaan, jotta estettäisiin selkäongelmien paheneminen aikuisiällä.

– Tiedetään, että lievät skolioosikäyryydet eivät enää pahene, kun kasvu on päättynyt. Mutta jos käyryys on kasvun päättyessä selvästi yli 40 asteen, tämä käyryys myös aikuisiässä lisääntyy. Vaikka tämä olisi vain yksi tai kaksi astetta vuodessa, niin kymmenessä vuodessa se on kymmenen tai kaksikymmentä astetta, Schlenzka kertoo.

Skolioosi on myös kiistelty asia. Hoidoksi voidaan ehdottaa monenlaista apua kalevalaisesta jäsenkorjauksesta alkaen.

– Pitäisi tehdä päätös ja hoitaa kunnolla tukiliiveillä tai jos on tarvetta leikkauksella fysioterapiaa tai vitamiinien syöminen , hieronta tai niksauttaminen tai roikkuminen nämä keinot kaikki saa tehdä - mutta täytyy tietää, että se ei vaikuta skolioosin kulkuun, Schlenzka tiivistää.

Skolioosia voidaan hoitaa ja tähän juttuun haastateltavien tyttöjen asenne kertoo, että paljon riippuu siitä, miten itse tähän vaivaan suhtautuu. Susanne Stjernvall pohtii, että on hyvä että hänen selkäongelmansa voitiin hoitaa leikkauksella, eikä korsettia tarvittu.

Vastaavasti Petra Karjalainen on tyytyväinen siihen, että skolioosikorsetti auttoi hänen selkävaivoihinsa, eikä hän tarvinnut leikkausta. Tärkeää tässä on varhainen diagnoosi ja siinä kouluterveydenhuollolla on erittäin merkittävä asema.

Toimittaja: SINI SILVÀN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006