Akuutin Arkisto
8.1.2008
PROTONIHOITO – syövän sala-ampuja
54-vuotias Benjamin Smith kuuli sairastavansa eturauhassyöpää.
– Lamaannuin täysin, kun kuulin syövästä. Ajattelin, että olen vielä nuori, vasta 54-vuotias. Olen liian nuori sairastamaan syöpää. Kun kuulee sairastavansa eturauhassyöpää ajattelee, että tämä on menoa! Nyt 1,5 vuotta myöhemmin olen parantunut. Parantunut! Lääkäri sanoi minulle: "Ben, kuolet johonkin muuhun!"
Benjamin voi kiittää nopeasta parantumisestaan Jacksonvillen suurimman sairaalan sädehoito-osastoa. Siellä hänelle tarjottiin viimeisimmän tekniikan mukaista sädehoitoa, jonka avulla syöpäkasvain saatiin tuhottua.
Hänen tapauksessaan perinteiseen sädehoitoon olisi sisältynyt riskejä. On kuitenkin olemassa sädehoito, joka tuhoaa vähemmän tervettä kudosta. Benjamin hoidossa kokeiltiin tätä protonihoitoa.
PROTONIHOITO
Erona perinteiseen sädehoitoon on se, ettei protonihoidossa käytetä ioinisoivaa säteilyä, vaan hoito toteutetaan protonisäteilyllä. Ero on merkittävä, sillä protoneilla on erityisiä fyysisiä ominaisuuksia.
Yksi hoidon etu on se, että protonien energiahuippu on riippuvainen niiden nopeudesta. Vaihtelemalla nopeutta energiahuippu pystytyään tuottamaan täsmälleen kasvaimen kohdalla.
– Protonien suuri etu on se, että ne säteilevät paljon vähemmän terveisiin kudoksiin, joten säteilyhoidon komplikaatioita on vähemmän. Ja koska komplikaatioita on vähemmän, syöpäkasvaimeen suunnattavaa säteilyä voidaan antaa enemmän ja näin yhä useampi parantuu syövästä, kertoo tohtori Nancy Mendenhall Floridan yliopiston protonihoidon tutkimuslaitokselta
Arvioiden mukaan 10 - 15 prosentissa syöpätapauksia protonihoito on parempi kuin perinteinen sädehoito.
Hoito vaatii tarkat valmistelut
Ennen hoidon antamista käydään läpi seuraavat vaiheet. Syöpäkasvaimen koko ja muoto määritetään ja kasvain paikannetaan tietokonetomografian avulla.
Metalliin kaiverretaan tietojen perusteella kasvaimen kokoinen aukko. Siten protonisäteet saadaan suunnattua tarkasti.
Potilas asettuu alustalle, joka mukautuu vartalon mukaisesti. Alkaa tarkka työvaihe, jossa potilas asetetaan oikeaan asentoon. Protonisäteet pystytään suuntaamaan kasvaimeen alle millimetrin tarkkuudella. Ennen hoitoa tehtävät säädöt varmistavat säteiden osumisen kohteeseensa.
Potilas ei saa liikkua hoidon aikana, muuten hoito voi epäonnistua.
Itse hoito käy nopeasti, sillä protonihoito kestää vain noin 30 sekuntia. Hoidon jälkeen potilas voi palata heti kotiinsa, sillä komplikaatioita ilmenee harvoin. Näin hoidon koki myös Benjamin Smith.
– 39 hoitokerran jälkeenkin olo tuntui ihan mahtavalta. Olen parantunut syövästä. Sitä on vaikea uskoa, mutta niin se on. Lääkäri sanoi minun parantuneen. Oloni on loistava. Haittavaikutuksia on ollut vähän ja vain hetkellisesti. Lähden nyt sairaalasta ja jatkan elämää tavalliseen tapaan.
Suomesta tai edes koko Euroopasta ei protonihoitoa vielä saa. Uusia sädehoitotekniikoita meilläkin kuitenkin tutkitaan. Suomi on tällä hetkellä maailman johtava maa boorineutronisädehoidon tutkimuksessa. Hoitoa käytetään pään ja kallon alueen syöpiin noin 50:lle suomalaiselle vuosittain.
Pilottitutkimuksessa hoidettiin leikkaukseen kelpaamattomia tai perinteisen sädehoidon jälkeen uusiutuneita syöpiä. Näistä tapauksista puolet saatiin täysin parannettua. Tällä hetkellä neutronien tuottamiseen tarvittava ydinreaktori löytyy vain Espoosta, mutta tekniikan kehittyessä hoito levinnee maamme suurimpiin sairaaloihin.
Toimittajat : FRANCOIS GONCE, MATTI YLÖNEN