Akuutin Arkisto
8.1.2008
KAHVAKUULAILU IRROTTAA HIEN
Girya eli kahvakuula on nimensä mukaisesti kahvalla varustettu kuula. Se on perinteinen voimailuväline Venäjällä ja Kiinassa, ja sen suosio kasvaa suomalaistenkin kuntoilijoiden keskuudessa. Monelle kahvakuula on kuitenkin vielä tuntematon juttu, vaikka useilla kuntosaleilla punnusrivi onkin jo saanut jatkokseen muutaman eripainoisen kahvakuulan. Myös Akuutin testiryhmälle kahvakuulatreenit ovat uusi juttu. Ennakkoluuloton ryhmä it-alan työntekijöitä marssii ulkoilutamineissaan talviseen puistoon treenaamaan.
– Tänään mulla on tosiaan semmonen idea että treenaajille on kaikille kaksi kuulaa, että miehille on tuommoinen 16-kilonen ja tämmöinen 8-kilonen lisäksi. Ja naisille on 8-kilonen ja 4-kilonen, taustoittaa kahvakuulayrittäjänä ja -ohjaajana toimiva Tuomo Kilpeläinen.
Kömpelön oloinen kahvakuula on näköään näppärämpi treenausväline. Kuntosaliin tottuneille se tarjoaa mukavaa vaihtelua. Yksittäisten lihasten harjoittamisen sijaan kahvakuulalla tehtävät liikkeet kun tehoavat isompiin lihasryhmiin.
– Tehdään semmosia liikkeitä, missä joka paikka joutuu tekemään töitä ja sitä myötä se hiki ja hengästyminen tulee aika paljo nopeampaa mitä kuntosalilla. Ja mun mielestä myöskin lyhyempi treeni riittää, että omat treenit on 20 minuuttia, maksimissaan puoli tuntia. Jos sen aktiivisesti tekee, niin siinä ehtii väsymään jo ihan riittävästi, ohjastaa Kilpeläinen.
SISÄLLÄ JA ULKONA
Kahvakuulilla voi treenata niin sisällä kuin ulkona. Pihatreeneihin varusteeksi riittää ihan tavalliset ulkoiluvaatteet ja pitävät kengät. Käsineet kannattaa valita sen mukaan, että käsi mahtuu näppärästi kuulan kahvaan. Ulkona tehtävät liikkeet soveltuvat pääosin myös sisätiloissa tehtäväksi. Kahvakuulatreenejä on kokeiltu myös uima-altaassa, joten vain mielikuvitus on rajana.
Laji sopii monen ikäisille. Eri painoiset kuulat takaavat jokaiselle treenaajalle mieleisen vastuksen. Vartin kokeilun jälkeen testiryhmäkin on jo saanut tuntuman lajiin. Kuulan kanssa työskentely näyttää sujuvan hyvin, mutta ongelmiakin löytyy.
– Mulla oli äsken 8-kilonen ja se oli pikkasen liian pianava. Toi taitaa olla nelikilonen - se voi olla, että se heiluu jo liian liukkaasti, vertailee Ulla Annala kahvakuulia.
Ja vaikka kahvakuulailu näyttää helpolta, ei kuulan hallitseminen ole ihan yksinkertaista.
– Tuo tekniikka on vaikea. Se voi tietysti olla, että vähä väärillä lihaksilla tekee, arvioi Juha Simola.
Käytännössä harva uskaltaa tai osaa lähteä itsenäisesti kuulan kanssa treenaamaan. Ohjattu tunti on monen mielestä paras alku. Sitten kun perusliikkeet on opittu, ei treeni vaadi ohjausta. Jos oman kuulna hankkii, voi kahvakuulailla omalla takapihalla tai vaikka olohuoneessa.
– Tekee vaan tarpeeksi maltillisesti, että koordinaatio on hanskassa, ettei heti kaikkea heittojuttuja kannata kalliilla parkettilattialla alkaa heti testaileen. Muuten on kyllä sellasia liikkeitä, että pystyis vaikka toimistolla tekeen, analysoi Mika Lähteenmäki.
Asiantuntija: TUOMO KILPELÄINEN, kahvakuulayrittäjä ja -ohjaaja
Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ