Akuutin Arkisto
8.4.2008
VAUVASIRKUS TARJOAA ELÄMYKSIÄ
Teatterin lavalla käy iloinen kuhina. Värikkäiden lavasteiden, rekvisiitan ja valojen joukossa tilaan tutustelee joukko vauvoja ja heidän vanhempiaan. Vauvasirkusesityksessä kaikki pääsevät lavalle.
– Ensin vauvat ja vanhemmat ovat vähän epätietoisen oloisia ja sitte ehkä vähän hämmästelee sitä että me ollaan kaikki tässä lavalla yhdessä, sirkustaiteen ohjaaja Mette Ylikorva kuvailee alkutilannetta.
Jokainen vauva toivotetaan tervetulleeksi jo ovella. Ylikorva haluaa tutustua lapseen ja vanhempiin ennen esitystä, jotta lähestyminen esitystilanteessa olisi mutkattomampaa. Myös lapsen temperamentti antaa jo etukäteen esiintyjälle tärkeää tietoa. Lavalla kaikki vauvat huomioidaan vielä erikseen, nimellä puhutellen.
– Mä huomioin vauvan henkilökohtaisesti ja sit kaikki muut kääntyy myös katsomaan. Siinä tulee myös sellanen kokemus, että olen samalla tavalla täällä tai voin myös olla esillä ja se on hyväksyttyä ja hieno juttu.
Sirkustaiteen ohjaaja Mette Ylikorva sai idean vauvasirkusesityksestä päästyään kotiin synnytyslaitokselta pienen Uuno-poikansa kanssa. Idea jäi muhimaan ja toteutui lopulta.
– Tämä esitys lähtee vauvoista ja vauvojen erityistarpeista, halusta olla itse esillä ja tutkia. Ja väreistä ja valoista, semmosista vauvoja kiinnostavista asioista, kuvailee Ylikorva.
MUKAAN ESITYKSEEN!
Jo alkuvaiheessa esitystä ensimmäiset vauvat osoittavat kiinnostuksensa osallistua esitykseen. Taiteilija huomaa reaktiot ja tarjoaa pienille mahdollisuuden ryömiä mukaan ohjelmanumeroiden osaksi.
– Esiintyjän oma ääni on tärkeä ja se läsnäolo on kaikista tärkein, että se kontakti on oikeestaan ihan pakko saada ihan jokaiseen vauvaan, jotta se esitys onnistus.
Vauvojen värikylpy ja sanataide ovat viime vuosina kasvattaneet suosiota perinteisemmän muskarin ja vauvauinnin rinnalla. Yhteinen nimittäjä on, että harrastukseen tai elämykseen voivat osallistua myös vanhemmat.
– Vauva saa olla vauva, elikkä ei tarvi pelätä sitä, että jos minun vauvani alkaa itkeä, koska täällä se on ihan oletettua ja sallittua, tosin niin ei oo kyllä sattunu vielä tähän mennessä, mutt sillee kuitenkin on lupa olla vauvaperhe ja on lupa mennä täysin sen vauvan ehdoilla, minusta se on oleellista ja tärkeää.
– Vauvasirkusesitys on taidekasvatusta koko perheelle, tavallaan sen ymmärryksen levittämistä, että vauva on jo valmis kaikkeen taiteeseen, tiivistää Ylikorva.
LUPA MAISTELLA
– Vauvasirkus opettaa lapselle vuorovaikutustaitoja, koska siinä vaihdellaan sitä kiinnostuksen kohteena olemista - välillä seurataan kun esiintyjä esiintyy. Siinä tavallaan leikitellään siinä huomion keskipisteenä olemisella, ett osataan seurata muita ja osataan olla seurattavana.
– Vauva voi oppia käden ja silmän koordinaatiota, on mukavia värikkäitä objekteja joita kurotella, joista saada kiinni ja maistella.
Ja maistelijoitahan riittää. Työryhmä huolehtii, että esityksen aikana maistelluksi tulleet esineet käyvät pesulla ennen seuraavaa näytöstä.
– Meillä on kovat tiskaustalkoot heti esityksen jälkeen, että kaikki pestään, koska kaikkea on maisteltu. Halutaan välttää sitä, että jos on nuhaa, niin se ei siirry sitte seuraavalle.
Etsinnöistä huolimatta sirkustaiteen ohjaaja Ylikorva ei ole löytänyt tietoa vauvasirkuksesta muualta maailmasta. Todennäköisesti idea onkin täysin uniikki, ainakin juuri tässä muodossa.
– Pyrin viemään tätä koko ajan myös enemmän siihen suuntaan, että se ei olisi kielestä kiinni. Vauvat ovat universaaleja tapauksia, että siinä mielessä luulen että kaikki vauvajutut ovat maailmanlaajuisesti samoja ja monet samat jutut kiinnostaa. Että on kyllä tarkoitus viedä suomalaista vauvasirkusta maailmalle, vakuuttaa Ylikorva.
Kun varsinainen esitys päättyy, on lapsilla ja vanhemmilla mahdollisuus jäädä leikkimään lavalle. Joukkoon liittyy myös esitystä katsomon puolelta seuranneita isovanhempia. Tyytyväisistä äännähdyksistä päätellen vauvasirkus on tehnyt yleisöönsä lähtemättömän vaikutuksen.
Asiantuntija: METTE YLIKORVA, sirkustaiteen ohjaaja
Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ