Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

8.4.2008

VIITTOMAKIELINEN KAHVILA

Turkulainen yrittäjä Tiina Karjalainen kertoo olleensa yhdeksänvuotias kuuroutuessaan. Nyt on selvinnyt, että kuurous on hänen kohdallaan perinnöllistä ja hänen kolmesta lapsestaan kaksi on myös kuuroja.

– Kyllä se vaikuttaa elämään, kun olin pieni niin kaikki kiusasi ja vähän vähättelivät.
Ammatinvalinta oli myös hankalaa. Tarjolla oli tuolloin oikeastaan vain kolme ammattia: ompelijan, siivoojan ja keittiöapulaisen työt.

– En voinut mennä kuulevien kanssa opiskelemaan ja silloin hylkäsin haaveeni enkä tiennyt oikein mitä tekisin, olin vähän niin kuin tuuliajolla siihen aikaan ja nyt tiedän mitä teen tällä hetkellä.

Tiina Karjalainen tapasi sattumalta perheleirillä turkulaisen Jaana Tiaisen, joka oli opettamassa leirillä viittomakieltä. Hyvä kuurojen koulu houkutteli myös Tiina Karjalaisen muuttamaan Heinolasta lapsineen Turkuun.

– Mietin, että Tiina on varmaan työttömänä myöskin, kun hän on juuri muuttanut tänne. Laitoin tekstiviestin hänelle ja ehdotin, että mitä jos perustettaisiin yhteinen firma. Hän oli täysin tuntematon minulle siihen saakka ja ihmettelin itsekin, miten tein tällä tavalla. Mutta olin ihan tyytyväinen tähän ratkaisuun, Jaana Tiainen nauraa.

Molemmat naiset olivat kyllästyneet ainaisiin pätkätöihin. Vaikka töitä löytyi, ne olivat aina tilapäisiä. He pistivät toimeksi ja ennen joulua avattiin ensimmäinen viittomakielinen kahvila Cafe Sign Turussa ja koko Suomessa.

– En ole tästä kahvilasta unelmoinut aikanaan, mutta omasta firmasta kylläkin, Tiina Karjalainen kertoo. Karjalainen on kokeillutkin oman firmaa, mutta silloinen idea ei toiminut.

– Tämä kyllä on sellainen unelmien täyttymys ja vähän niin kuin alkusoittoa, mutta tämä on vähän niin kuin alkua, tästä lähdetään liikkeelle.

Jaana Tiainen kertoo, että vaikka töiden saaminen on kuurona ollut hankalaa, hän ei ole jäänyt kotiin vaan lähtenyt itse aktiivisesti etsimään töitä.

– En kuule, mutta minun kanssani voi kommunikoida esimerkiksi tulkin välityksellä tai kynällä ja paperilla kirjoittaen. Se tuo väriä tähän maailmaan, että ihmiset ovat erilaisia. Olen ylpeä siitä, että olen kuuro, olen ollut syntymästäni saakka ja en voi kuvitellakaan, että olisin kuuleva.

Kahvila on myös kohtauspaikka

– Me mietimme, että on ihan mukava, että kuurot tulevat normaaliin asiakaspalveluun tänne kahvilaan ja kuulevat voivat tulla tänne katsomaan, miten kuurot viittovat.

Kuulevien ei tarvitse aristella, kommunikointikeinoja löytyy kyllä. Kahvilassa ei suoraan mainosteta sitä, että se toimii viittomakielellä. Valtaosa asiakkaista on kuitenkin kuulevia, kuten Lotta Lehto vauvansa Leevi Blombergin kanssa. Lehtokaan ei ennalta tiennyt, että kahvilayrittäjät ovat viittomakielisiä.

– No olihan se yllätys, en sitä tiennyt, kyllä hän ymmärsi, mitä minä sanoin ja minä ymmärsin mitä hän tarkoitti, että ei siinä mitään. Olen ymmärtänyt, että he osaavat ihan hyvin lukea huulilta. Olen itse asiakaspalvelutyössä, niin he ovat sitten kirjoittaneet paperille. Ei sen nyt sen kummallisempaa ole, aina on tultu toimeen saatu asiat selville.

Lehto pitää mukavana asiana uutta kahvilaa Turun Forum korttelissa, johon rattailla vauvan kanssa on helppo tulla.

– Toivoisimme, että kuulevat rohkeasti käyttäisivät elekieltä, suomalaisille se on vaikeaa verrattuna muihin maihin. Esimerkkinä ovat italialaiset, espanjalaiset ja thaimaalaiset. Siellä on helpompi kommunikoida kuurojen ja kuulevien kesken, Suomessa se on vaikeaa.

Käytännössä avuksi on se, että puhuu selkeästi ja mieluummin lyhyen kuin pitkän kaavan mukaan. Tarvittaessa voi aina käyttää apuna vaikka kynää ja paperia. Viittomakielisille asiakkaille on elämys saada asiakaspalvelua omalla kielellä.

– On oikein mukava, kun yleensä ainoastaan kuulevat perustavat yrityksiä ja kahviloita, mutta hyvä että nyt ovat kuurotkin perustaneet. Olen tosi iloinen heidän puolestaan ja toivottavasti kuurot tulevat tänne ja voivat tavata toisiaan.

Esimerkiksi sisustuksessa Jaana Tiaisella ja Tiina Karjalaisella on sama maku ja molempia kiinnostaa feng shui. Harmoniaa on tavoiteltu ympäristöön ja tasapainoinen työnjako on löytynyt myös yrittäjien välille.

– Se, minkä takia haluan tätä feng shuita siksi että saatais harmoniaa, asiakkailla olisi hyvä olla, asiakkaat voisi viihtyä täällä vaikka jopa kolme tuntia istua sohvalla lukemassa lehtiä, Jaana Tiainen pohtii.

– Minusta tuntuu, että me olemme täysin vastakohtia, Tiina haaveilee paljon asioista, minä olen taas enemmän sellainen rauhoittelijatyyppi olen vähän realistisempi mutta kuitenkin kokonaisuus on aika mukava.

Unelmia Tiina Karjalaisella on edelleen. Maaliskuussa aloitetaan baby sign, viittomakielen opetus vauvoille, jotka voivat oppia viittomia jo ennen puhekielen kehitystä.

– Esimerkiksi haluaisin joskus jatkossa perustaa useamman kahvilan eli työllistää kuuroja. Sitä kautta voisin myös näyttää kuuroille, että pystyy kuurokin tekemään, ei välttämättä tarvita kuuloa siihen että pärjäisi maailmassa. Olen tehnyt aikaisemmin mitä muut odottaa, mitä muut haluaa ja nyt olen päättänyt että teen, mitä itse toivon omalta elämältäni ja haluan toteuttaa. Minulla on vielä muutama unelma kyllä mutta en uskalla vielä paljastaa niitä, Tiina Karjalainen sanoo.

– Minä olen tämän hetken ihminen enemmän tai Tiina unelmoi enemmän. Toivon, että tämä menestyy tämä kahvila ja laajenee, toivon, että voitaisiin laajentaa myös. Olisi kiva, että voitaisiin vaikka eri maihin perustaa viittomakielisiä kahviloita, mutta ensin voitaisiin laajentaa Suomessa.

Toimittaja: SINI SILVÀN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006