Akuutin Arkisto
11.11.2008
Omalääkärin vastaukset
Sappikikivien leikkaamatta jättäminen
"Mtä tapahtuu, jos ei poistata todettuja ja vaivaavia sappikiviä. Asun ulkomailla, eikä leikkaus siellä oikein onnistu. Nyt kumminkin tuntuu poltetta kylkiluiden alapuolella keskellä vatsaa ja selässäkin, maha on turvoksissa ja on ilmavaivoja. Voisiko noita oireita itse jotenkin lieventää? Mitä tapahtuu, jos noita kiviä ei leikata?"
Vaikka sappikivet olisikin, eivät mahaoireet välttämättä johdu niistä. Kivut voivat johtua myös laktoosi-intoleranssista, mahahaavasta, keliakiasta, ärtyvästä suolesta ja niin edelleen. Tavallisesti sappikivet ovat viattomia, eivätkä aiheuta vakavia oireita. Lieviin oireisiin tepsii yleensä sappiystävällisen ruokavalion noudattaminen ja reseptillä saatava Litalgin-särkylääke.
Histamiinimyrkytys
"Neljän hengen seurueemme sai tonnikalasta histamiinimyrkytyksen - siis joka iikka. Tiskiltä ostettu hyvännäköinen tonnikala paistettiin asiaankuuluvasti ja syötiin, kunnes koko porukkaa alkoi kuumottaa, päästä huippasta ja iho muuttua laikkukaaksi. Ilta tietenkin pilalla, mutta mikäs tuo tuommoinen histamiinimyrkytys oikein on - tällaisen diagnoosin apteekkari meille asetti?"
Histamiinia on monissa ruoissa - juuri tonnikalassa, suklaassa ja mansikoissakin. Elimistömme pilkkoo histamiinia DAO-entsyymillä, jolloin se ei pääse verenkiertoon, ja aiheuttamaan vaikkapa nokkosihottumaa. Jos DAO:ta on elimistössä vähän tai se ei ole kovin aktiivista, tai sitten jos ruoassa on erityisen paljon histamiinia, voi yllämainitun kaltaisia oireita syntyä. Yleensä tämän pahempaa ei seuraa. Apteekista saa DAO-pillereitä, jotka estävät oireiden syntymistä.
Diabetes ja ruusu
"Onko ruusulla ja diabeteksella jotain yhteyttä?"
Mutkan kautta on. Diabetespotilaalla on kohonnut alttius saada ruusu, varsinkin jalkaan. Monesti diabeetikon varpaanvälit ovat auki ja siellä on infektioportti, jota pitkin ruusubakteeri voi päästä iholle ja tulehduttaa koko jalan.
Myofaskiaalinen kipu
"Mitä on ns. myofaskiaalinen kipu? Se ilmeisesti liittyy jotenkin lihasten 'trigger-pisteisiin' mutta mitä nämä trigger-pisteet oikein ovat, mistä ne muodostuvat ja miten niitä hoidetaan?"
Luulisinpa että kaikki tunnistavat myofaskiaalisen kivun triggerin eli liipaisimen hartialihaksesta. Hartioita tunnustelemalla löytyy "makeita" kohtia, jotka ovat juuri näitä triggerpisteitä. Tyypillistä on se, että vaikka itse tuo triggerpiste ei olisi kipeä, se saattaa aiheuttaa kovan päänsäryn. Triggeriin voi laittaa vaikka kortisonia ja puudutetta, mikä yleensä auttaa välittömästi. Joskus tarvitaan lisäksi vaikkapa fysioterapiaa.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila