Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

13.5.2008

MIEHEN TIE – NIIN KUIN SE TILASTOJEN MUKAAN MENEE

Meille on syntynyt poika. Hän painaa keskimäärin 3 556 g. Tiedämme jo hänen ennustetun elinikänsä. Poikamme liikkeet ovat refleksinomaisia, niin sanottuja varhaisheijasteita. Noin kolmen kuukauden iässä heijasteet vähitellen häviävät. Samaan aikaan hän jäntevöityy ja alkaa hallita niskaansa ja pään asentoa.

Keskimäärin viiden kuukauden iässä hän osaa kääntyä vatsalta selälleen. Ensimmäisenä syntymäpäivänään hän tilastojen mukaan jo kävelee.

Poikamme täyttää seitsemän vuotta. Suomalaisen rokotusohjelman mukaisesti hän on saanut rokotteen jo muun muassa kurkkumätään, polioon, jäykkäkouristukseen, hinkuyskään ja tuhkarokkoon sekä sikotautiin ja vihurirokkoon.

Hän siirtyy kouluterveydenhuollon piiriin. Peruskoulun aikana hänelle suoritetaan kolme laajaa terveystarkastusta, joissa tarkastellaan pituus- ja painokäyriä, arvioidaan neurologista kehitystä ja muutoinkin valmistellaan lasta tulevaa aikuisuutta varten.

Matkalla aikuisuuteen tulevat myös houkutukset. 17-vuotiaana poikamme tupakoi 25 prosentin todennäköisyydellä. Paljon todennäköisempää on, että hän ainakin kerran maistanut tupakkaa.

Tässä iässä myös tytöt tulevat mukaan pojan elämään. Naimisiin hän ei tilastojen mukaan mene silti vielä pitkään aikaan.

POJASTA MIEHEKSI

19-vuotiaana pojastamme tehdään mies. Hän menee armeijaan, kuten suurin osa ikäluokasta. Armeijaan mennessään hän painaa keskimäärin 77 kiloa ja jos hänen pituuskasvunsa on jo pysähtynyt, kuten tilastollisesti pitäisi olla, on hän 180 senttiä pitkä.

Hän juoksee Cooperin testissä 2451 metriä. Hänen huonosta kunnostaan, verrattuna aiempiin varusmiehiin, ovat huolissaan upseerit, ministerit ja Puolustusvoimien komentaja.

Nuori aikuisemme lähtee opiskelemaan. Tässä ikävaiheessa myös alkoholin käyttö kasvaa voimakkaasti. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan kaksi kolmas osaa nuorista miehistä juo liikaa.

Jos hän juo alkoholia niin sanotusti per capita, kuluu hänellä vuodessa 54 pulloa Koskenkorvaa. Tosin suurimman osan hän juo keskikaljana tai muina mietoina juomina. Jos hän nyt ryhtyy absolutistiksi, laskee hänen elämänlaatunsa tutkimusten mukaan kohtuukäyttäjää huonommaksi.

Miehemme elää vaarallista aikaa. 20 ja 30 ikävuoden välillä miesten kuolleisuus on yli kolminkertainen naisiin verrattuna.

Neljänneksellä hänen ikätovereistaan on ruoansulatusvaivoja. Lääkärin vastaanotolla miehemme käy 1-2 kertaa vuodessa.

NUORUUDESTA AIKUISUUTEEN

Miehemme sanoo: "Tahdon". Avioliittonsa hän solmii tilastoille uskollisesti 32,1-vuotiaana. Hänen vaimonsa on 29,7-vuotias. Avioliitossa heille syntyy suloiset 1,9 lasta.

Työuransa aikana mies on sairauden takia pois töistä keskimäärin 7,4 päivää vuodessa eli vähemmän kuin naiset.

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat väestössä yleisin kipua ja työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä. Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Näin on myös meidän miehellämme, mutta hän sinnittelee työssä keskimääräiseen 60,2:n vuoden ikään ja jää työeläkkeelle.

65-74-vuotiailla miehillä on erään tutkimuksen mukaan noin 2,2 pitkäaikaissairautta.

Miehemme kuolee 75,2:n vuoden iässä. Todennäköisin syy on ollut joku verenkiertoelinsairaus, ne ovat joka toisen suomalaisen kuolinsyy. Näihin sairauksiin luetaan muun muassa sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta tai aivoverenkierronhäiriö. Hänen vaimonsa saa viettää lesken elämää vielä muutaman vuoden.

Miehen tie on kestänyt lähes 27 500 vuorokautta. Mutta jossain elämäänsä aloittelee taas 3 556g uutta elämää.

Lähteitä ja tilastoja:
Tilastokeskus
Stakes
Terveyskirjasto
Kansanterveyslaitos

Toimittaja: MATTI YLÖNEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006