Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

14.10.2008

Omalääkärin vastaukset

Sarveistuneen ihon poistaminen

"Miten sarveistuneen ihon saa pois kasvamasta kynsinauhojen ja sormenpäiden alueelta? Töissä pitäisi olla siistit sormet, mutta noita kovia kohtia kun leikkaa niin ne vain entisestään paksuuntuvat."

Iho voi paksuuntua kahta reittiä. Ensinnäkin jokin mekaaninen paine tai hankaus voi aiheuttaa paksuuntumista, kuten vaikka känsän. Toinen syy voi löytyä sitten tulehduksista, kuten on laita vaikka syylien tai ekseemojen tapauksessa. Salisyylivaseliini puree aika hyvin ensimmäisen tyypin paksuuntumiin, joten sitä voisi kokeilla. Ainetta saa apteekista ilman reseptiä.

Suu- ja sorkkatauti

"Mitä eroa on ihmisen ja eläimen suu ja sorkkataudilla? Olen tämmöisen tyttäreni kanssa sairastanut, mutta on jäänyt vähän epäselväksi, että mikä tauti se oikeastaan on."

Ihmisen ja eläimen suu- ja sorkkatauti on aivan eri juttu. Ihmisen tapauksessa kyseessä on lempinimi, ja oikeasti kyseessä on enterorokko. Sen aiheuttavat entero- eli suolistovirukset, jotka leviävät siis ulosteen välityksellä. tauti tekee suuhun aftamaisia rakkuloita ja myös käsiin ja jalkoihin tulee enemmän tai vähemmän rakkuloita. Enterorokko menee itsellään ohi ajan kuluessa.

Lasten psyykenlääkitys

"Kun aloitetaan lasten masennus- tai muu psyykenlääkitys, mitä tulisi erityisesti ottaa huomioon? Ovatko uudet lääkkeet parempia ja vähemmän sivuoireita aiheuttavia?"

Eivät ne valitettavasti mitään ihmelääkkeitä ole. Niinpä lapsen hoitamisessa ensisijaista on aina lääkkeetön hoito - terapia, sosiaalinen tuki, perheen hoitaminen ja niin edelleen. Kun lääkehoito aloitetaan, se tulisi aina aloittaa moniammatillisen hoitotiimin ratkaisun perusteella. Toki uudet antipsykootit ovat parempia kuin vanhat, mutta masennuslääkkeet eivät ehkä ole ihan niin hyviä kuin olisi toivottu. Hoidon jatkuvuus on erittäin tärkeää. Pitää olla hyvä hoitosuunnitelma, jota sitten noudatetaan. Lisäksi lääkehoidon perusteita pitäisi aina välillä arvioida uudelleen, ja miettiä, onko se edelleen tarpeellista. Monesti lääkitys voidaan vaikka keskeyttää hetkeksi ja katsoa, vieläkö sitä tarvitaan.

Kylkiluu jää sisäänhengitysasentoon

"Mitä silloin tapahtuu, kun kylkiluu jää sisäänhengitysasentoon? Fysioterapeuttini on näin minulle sanonut. Minulla on myös epäkkään ja niskan rusettilihasten aiheuttama hermopinne ja rintarangan ahtauma."

Kyse voi olla siitä, että kiputila on selkärangan vieressä, kylkiluun nivelen tienoilla. Voi olla niin, että kun kylkiluu on sisäänhengitysasennossa, siis vähän kääntyneenä taaksepäin, se siinä napsahtaakin huonoon asentoon, josta aiheutuu kiputila. Manipuloimalla näitä niveliä lukot saatetaan saada aukeamaan. Niskarusetin kipu taas selittyy monasti takaraivohermon kiputilalla. Jos hermo joutuu pinteeseen, se aiheuttaa tuikkivaa kipua koko pään alueelle. Vaiva helpottaa hieronnalla, mutta myös professori Forsiuksen konstilla, eli hiustenkuivaajalla. Tällöin otetaan kuivaaja, suojataan korvaa, ja päästetään kuumaa ilmaa hermon kohdalle viidestä kymmeneen minuuttiin muutaman kerran päivässä muutaman päivän ajan. Vaivan pitäisi helpottaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006