Akuutin Arkisto
15.1.2008
YKSITYISET SYÖPÄHOIDOT
Biomedicum Helsingissä on tutkittu jo vuosia geeniterapian mahdollisuuksia syövän hoidossa. Geeniterapian käyttö potilaan hoidossa ei ole kuitenkaan ollut Suomessa tähän asti mahdollista.
Helsingissä aloitti syksyllä toimintansa yksityinen syöpähoitoja antava klinikka, jossa on mahdollista saada tuoreimpaan tutkimustietoon perustuvia kokeellisia hoitoja.
Kokeelliset hoidot ovat uusiin oivalluksiin tai lääkkeisiin perustuvia hoitoja. Niiden vaikuttavuutta tutkitaan, mutta ne eivät ole vielä vakiinnuttaneet paikkaansa rutiinihoitoina.
Syöpätutkija, professori Akseli Hemmingin rakentamia onkolyyttisiä eli syöpää tappavia viruksia on nyt alettu käyttää kokeellisesti hoidollisiin tarkoituksiin.
Syöpähoidot ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina. Hoitojen kehittämisen ja uusien syöpälääkkeiden käyttöönottoon liittyy se, että niitä on pakko kokeilla ennen kuin hoidot voidaan ottaa yleiseen käyttöön. Hemmingin mukaan virushoitoihin soveltuvat sellaiset potilaat, jotka ovat saaneet aiemmin kaiken mahdollisen muun hoidon.
Onkolyyttisen virushoidon kustannukset vaihtelevat potilaskohtaisesti. Kela-korvauksen jälkeen potilaalle jäävät kustannukset ovat maksimissaan joitain tuhansia euroja hoitojaksolta. Osa kunnista on myöntänyt hoidoille maksusitoumuksen.
POTILAITA MYÖS ULKOMAILTA
Docrates-klinikan ylilääkärin Timo Joensuun mukaan Suomessa tarvitaan täydentävä hoitoyksikkö nykyisten syövän hoitoyksiköiden rinnalle. Tarkoituksena on, että esimerkiksi kunnat voisivat ostaa hoitopalveluita asukkailleen tilanteessa jossa oma sairaala on jostain syystä ruuhkautunut. Sädehoitojonot saattavat muodostua esimerkiksi hoidon etenemisen pullonkaulaksi.
Yksityisen syöpä-klinikan palvelut on suunnattu myös niille joilla on varaa maksaa. Joillain kattaa vakuutus kustannuksia, mutta myös esimerkiksi ulkomailta on tulossa potilaita. Koska yksityinen syöpähoito on uutta, ei Suomessa asuvalle potilaalle jäävän kustannuksen määräkään ole vielä selvillä.
Docrates-klinikan tavoitteena on myös yhteistyö syöpälääkkeitä kehittävien lääkefirmojen kanssa. Uusien lääkkeiden käyttöönotto vaatii tutkimuksellisia lääkehoitoja. Parhaassa tapauksessa potilas voisi saada tutkimuksellisten lääkehoitojen yhteydessä uusia täsmälääkkeitä jopa ilman kustannuksia.
Tulevaisuus näyttää alkavatko kunnat käyttää yhä enemmän yksityisiä palveluntarjoajia jopa syövän hoidossa vai lisätäänkö hoitokapasiteettia julkisessa terveydenhuollossa.
Kokeellisten hoitojen antaminen ei vaikuta mitenkään jo tehokkaiksi todettuihin syöpähoitoihin, joita annetaan potilaille sairaaloissa ympäri Suomea.
Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA