Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

15.4.2008

LIIKAKILOT KURIIN

Liikakilot ovat yhä useamman suomalaisen riesana. Uskomuksia laihdutuskeinoista ja painonhallinnasta löytyy joka lähtöön. Suurin osa painonhallintaan liittyvistä uskomuksista on kuitenkin harhaluuloa ja toiveajattelua. Vyötärömakkaroista olisi tietenkin kiva päästä eroon mahdollisimman pienellä vaivalla, kuten greippiä syömällä. Tosiasia on kuitenkin se, että oikotietä laihuuteen ei ole. Ainoa mikä tepsii, on syödä vähemmän kuin kuluttaa. Silloin kilot pysyvät kurissa.

Painonhallinta on tärkeää terveyden kannalta. Lihavuus voi aiheuttaa monia sairauksia. Mitä enemmän on ylipainoa ja vyötärölihavuutta siitä suurempi on riski sairastua. Lihomisen takia ihmiset sairastuvat mm diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Lihavuus aiheuttaa myös kohonnutta verenpainetta.


– Lihavuus johtuu siitä, että näitä kaloreita, energiaa tulee enemmän kuin mitä ihminen tarvitsee ja kuluttaa. Sitten pitää miettiä miten tätä tasapainoa pystyy muuttamaan. Avainasemassa on se miten ruoasta saatua kalorimäärää voi vähentää, Toinen asia on se, että lisään askeleita jotta kulutus lisääntyisi, selittää professori Pertti Mustajoki.

DIEETILLÄ LAIHTUU

Ihmiset laihduttavat usein dieettien avulla. Suuri yhdysvaltalainen laihdutustutkimus osoitti, että laihtumistulos on sama hyvinkin erilaisilla dieeteillä. Laihtuminen sujuu hiilihydraatteja välttelevillä Atkinsin dieetillä tai ala-karppaamisella. Kuten myös painonvartijoiden rasvaa karsivalla dieetillä.

Lihavuustutkija ja painonhallintaan laajalti perehtynyt professori Pertti Mustajoki muistuttaa, että dieetit eivät ole keino pysyvään painonhallintaan, ellei sitten halua olla dieetillä koko loppuelämäänsä. Hän kehottaa ajattelemaan pidemmälle.

– Jos joku haluaa käyttää dieettiä olisi todella tärkeä miettiä, että mitä minä teen tämän dieetin jälkeen ja lähteä valmistautumaan millä tavalla minä elän toisella tavalla.

Huonoja laihdutuskeinoja ovat yksipuoliset dieetit, kuten kaalikeittodieetti tai lentoemäntä-dieetti, neljän päivän pikakuuri, joka lupaa painosta pois neljä kiloa.

– Kaalikeitolla ei voi olla, eikä pidä olla, paria viikkoa pitempään, koska siitä tulee jo ravitsemuspuutoksia, sanoo Mustajoki ja jatkaa.

– Ei kenenkään paino-ongelmaa neljässä päivässä voida hoitaa.

Vantaalainen Kauko Haataja taistelee liikakiloja vastaan. Hän on kokeillut kaikenlaisia dieettejä mutta pysyvää tulosta hän ei ole onnistunut saamaan.

– Viimeksi viime vuonna minä laihdutin 10 kiloa, mutta taas minä repsahdin sitten, kertoo Kauko Haataja.

Ongelma ei olekaan laihtuminen vaan se miten saada paino pysymään kurissa laihtumisen jälkeen.

PAINO KURIIN USKOMUKSILLA

Jokaisella meistä on uskomuksia siitä miten laihtuu ja saa painonsa hallintaan. Jenkka-kahvoista kun olisi niin mukava päästä eroon helposti, mahdollisimman pienellä vaivalla. Vaikkapa niin, että on syömättä kello kuuden jälkeen illalla.

– Tietoa siitä, että illalla syömättömyys olisi hyödyllistä ei ole. Se saattaa olla vain piinallista, että jos kärsitään nälkää iltaisin. Jossakin vaiheessa tämä tapa kuitenkin loppuu ja silloin siitä ei tietenkään ole mitään hyötyä, toteaa Pertti Mustajoki.

Karisevatko kilot syömällä ananasta?

– Ananas, minkä takia? Ei tietenkään. Muuta kuin, että kasvikset ja hedelmät yleensä käytettyinä on järkevää, mutta ei se ananaksesta ole kiinni. Ei ole mitään merkitystä sillä, että onko se ananas. Se voi olla ihan mitä muuta tahansa, painottaa Mustajoki.

Mutta se sentään on varmaa tietoa, että greippi laihduttaa?

– Greippi ihan sama juttu. Ei näissä ole mitään aineita näissä kasviksissa mitkä laihduttaisi, Pertti Mustajoki selventää.

Liikakilojaan on turha puolustella painavilla luilla. Luissa on kyllä yksilöllisiä eroja, mutta ei paria kiloa enempää. Harhakäsitys on myös se, että hormonit, kuten e-pillerit tai vaihdevuosien hormoni-korvaus-hoidot, lihottaisivat.

– Luotettavat tutkimukset sanovat ettei e-pillereitä käyttävällä ole enemmän painonnousua kuin ei pillereitä käyttävällä henkilöllä. Hormoneilla sinänsä ei ole mitään lihottavaa ominaisuutta. Jos hormonien aikana paino nousee, ei sitä kannata panna hormonien syyksi, vaan miettiä mistä painonnousu voi johtua, selvittää Mustajoki.

Painonhallintaongelmat eivät ratkea paastolla tai ihmepillereillä. Vihreää teetä juomalla saa ehkä rauhallisen mielen, mutta liikakiloihin se ei auta. Painon pudottamiseen ja painonhallintaan tepsii ainoastaan elämäntapojen muuttaminen.

ENERGIA JA KULUTUS TASAPAINOON

– Painonhallintaan tarvitaan tietoa. Oleellista on, että sitten kun elämäntapoja lähdettään muuttamaan niin muutetaan sellaisia asioita jotka oikeasti toimivat. Ei yritetä mitään ihmekonsteja jotka ei sitten kuitenkaan toimi vaikka kuinka yrittäisi, neuvoo Mustajoki.

Ihminen laihtuu varmasti jos ruokavaliosta tulee jatkuvasti energiaa vähemmän kuin mitä kuluttaa. Jos energiansaanti on päivässä 1000 kilokaloria pienempi kuin kulutus, tippuu paino noin kilon viikossa.

– Joka kerta se on mielessä kun käy tuolla jääkaapilla, että ei pitäisi ottaa tätäkään tuohon leivän päälle, kuvailee Kauko Haataja.

Painonhallinnassa auttaa säännöllinen syöminen ei syömättömyys. Ruokavalion kevennys ei saa tehdä ruoasta tylsää tai vaikuttaa ruoan herkullisuuteen. Perusneuvo on karsia rasvaa ja lisätä vihannesten, hedelmien ja marjojen osuutta ruokavaliossa.

– Ei se voi olla sillä tavalla, että tuntee, että on jonkinlaisella dieetillä koko ajan ja lopun elämää. Sen pitää olla normaalia ruokaa, normaalia vaihtelua, painottaa Pertti Mustajoki.

Painon saa pidettyä kurissa liikunnan avulla. Liikuntaa ei ole pakko harrastaa, riittää kun ottaa liikunnallisen elämänasenteen. Päivän aikana askeleita voi kerätä esimerkiksi rapuissa, kauppareissulla, tai työmatkalla.

– Jos olisi piiskuri selän takana se voisi onnistua, mutta itse on niin mukavuudenhaluinen, että ei viitsi, toteaa Kauko Haataja.

Asiantuntija: PERTTI MUSTAJOKI, professori, lihavuustutkija ja painonhallinnan asiantuntija

Lähde: Pertti Mustajoki: Ylipaino - tietoa lihavuudesta ja painonhallinnasta. Kustannus Oy Duodecim 2007

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006