Akuutin Arkisto
18.11.2008
PIHKAN MATKA PUUSTA PURKKIIN
Vajaa neljä vuotta sitten Akuutti vieraili Kolarin terveyskeskuksessa, jossa yhtenä haavanhoitotuotteena oli käytössä perinteinen pihkasalva. Monet vaikeasti paranevat haavat saatiin umpeen tällä perilappilaisella tuotteella, kun muista hoitokeinoista ei apua löytynyt.
Teho perustui kuitenkin pelkästään käytännön kokemuksiin, kunnes tutkijat innostuivat selvittämään pihkan tehoa ihan tieteellisin keinoin. Miten mutkikas on luonnontuotteen matka lääketieteelliseksi tuotteeksi?
VAIKEA HAAVA SÄÄRESSÄ
Espoolainen Jussi Talasniemi on menossa Töölön sairaalaan kontrollikäynnille näyttämään vaikeasti paranevaa haavaa sääressään.
- Mä olin tavanomasella pyörälenkillä, ja siellä oli tuttu perhe ulkona ja moikkasin niille. Mutta sieltäpä hyppäski koira, niitten koira. Niin se haukkas mua tosta, kertoo Talasniemi ja osoittaa säärtään.
Kohtalokas pyörälenkki sattui viime kesäkuussa, mutta ensimmäisen lääkärireissun Talasniemi teki vasta heinäkuussa. Määrätyt haavanhoitotuotteet eivät kuitenkaan puremaa parantaneet. Kuukausi sitten Talasniemi aloitti lääkäri Arno Sipposen opastuksella pihkasalvahoidon haavaansa.
HYVIÄ HAVAINTOJA
Tutkijalääkäri Arno Sipponen tutustui pihkasalvan tehoon 2000-luvun alkupuolella.
- Silloin, kun siellä Lapissa, Kolarin terveyskeskuksessa olin töissä ja näin useita haavoja jotka parani todella hyvin tällä pihkasalvahoidolla, niin siinä tuli se ensimmäinen ajatus, että ei tämä voi olla pelkkää sattumaa. Tai jos tämä on sattumaa, niin sitten tämä on hyvin erikoista, muistelee Arno Sipponen.
Perimätietona kulkenut entisaikainen haavanhoitotuote suoraan korpikuusesta sai vasta lääkäriksi valmistuneen Arno Sipposen innostumaan vähitellen. Kun vaikeat makuuhaavat eivät olleet parantuakseen tutuilla tuotteilla, oli paikallisella hoitohenkilökunnalla tarjota vaihtoehto.
- Kokeneet sairaanhoitajat ehdotti sitten, että olisi tarjolla tämmöistä pihkasalvaa, että kokeillaanko sitä. Ja luonnollisesti hiukan ensin hymyilytti tämä asia, mutta ajattelin sitten, että kannattaa varmasti kokeilla. Ja nämä tulokset olivat kyllä todella hyvät. Tämmöiset empiiriset kokeet sen hoidon tehosta osoittautuvat todella hyviksi ja siitä lähti sitten ajatus, että tätä varmaan pitäisi tutkia.
KOKEMUKSISTA NÄYTTÖÖN
Arno Sipponen kollegoineen taltioi hoitotuloksia ensin kameran avulla. Seuraavaksi alkoi selvitystyö siitä, mihin pihkasalvan teho voisi perustua.
- Mietittiin, mistä me se tutkimus aloitetaan ja päädyttiin siihen, että tehdään ensin mikrobiologiset tutkimukset eli halutaan katsoa, tehoaako pihkasalva niihin bakteereihin, mitä tämmöisessä kroonisessa haavassa tai tulehtuneessa haavassa kasvaa, koska perusperiaatehan on, että yksikään haava ei mene kiinni, jos se on infektoitunut.
- Näissä koeputkissa kasvaa elatusaineessa mrsa-bakteeria eli metisiinille resistenssiä stafilokokki aureusta, yksi hankalahoitoinen sairaalabakteeri. Ja nyt kun tämmöistä bakteeria käsittelee pihkasalvalla, niin löydökset ovat varsin selvät. Koeputket tulee kirkkaiksi, nestebakteeriliuos on kirkasta, joka on selkeä osoitus siitä, että tässä on selvä antimikrobinen teho, Sipponen konkretisoi.
Tarvittiin kuitenkin lisää näyttöä. Tutkimuksen läpivienti terveyskeskuksiin ei ole aivan yksinkertainen juttu.
- Siinä meni aikaa, että saatiin tarvittavat luvat Suomen Lääkelaitokselta tämän tutkimuksen suorittamiseen ja eettisen toimikunnan hyväksyntä tutkimuksen tekemiseen. Tämän tutkimuksen potilasaineiston keruu saatiin tehtyä 2007 vuoden alkuun ja tämän tutkimuksen tulokset saatiin julkaistua britti-ihotautilehdessä tämän vuoden keväällä. Tulokset siinä pihkahoidon osalta oli erittäin hyvät, kaikki potilaat yhtä lukuun ottamatta parani ja kysymyksessä oli hyvin hankalat makuuhaavat, mitä tutkittiin, kertoo Sipponen.
KOIRANPUREMA KIINNI?
Jussi Talasniemi on hoitanut säären haavaa pihkasalvalla kaikkiaan kuukauden päivät. Miltä tilanne näyttää lääkärin silmin?
- Tilannehan on menny selkeesti parempaan suuntaan, että uskoisin, että se tässä kuukauden aikana varmasti saattaapi mennä kiinni.
Tutkimukset pihkan tehosta jatkuvat edelleen. Lupaavia tuloksia on saatu vaikeasti paranevien haavojen ohella muun muassa kynsisienen ja psoriasiksen hoidossa. Pihkasalva on myös tuotteistettu ja tänä päivänä se on apteekin hyllyltä löytyvä lääketieteellinen tuote. Matka puusta purkkiin on ollut pitkä. Ja se näkyy myös hintalapussa, joka on moninkertainen perinteisesti kotikeittiössä valmistettuun pihkasalvaan nähden.
Asiantuntija: ARNO SIPPONEN, tutkijalääkäri
Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ