Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

18.11.2008

Sähkövirta lääketieteen apuna

Kivun lievittäminen, Parkinsonin taudin hoitaminen ja pakko-oireista häiriötä sairastavien auttaminen. Tätä kaikkea pystytään hoitamaan sähkövirran avulla. Menetelmän nimi on neurostimulaatio. Neurostimulaatiossa on kyse sähköimpulssien kohdistamisesta tiettyyn aivojen osaan. Toimenpide toteutetaan aivoihin asetettavan elektrodi-implantin avulla, joka yhdistetään ihon alle asetettuun neurostimulaattoriin. Tekniikan avulla on pystytty saavuttamaan huomattavia tuloksia esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa.

Egyptin aavikolta on löydetty noin vuodelta 2 500 eaa. peräisin olevia Antiikin aikaisia kivilaattoja. Kivilaattoihin on kaiverrettu kuvaus hoitomuodosta, joka perustuu sähkökalojen käyttöön kivun lievittämisessä. Egyptiläiset käyttivät siis tietämättään neurostimulaatiota vastaavaa parannuskeinoa.

- Neurostimulaatio perustuu siihen, että elimeen lähetetään sähköimpulsseja, jotka aktivoivat hermojärjestelmän. Näin hermojärjestelmän aktiivisuus joko lisääntyy tai vähentyy, kertoopProfessori Léon Plaghki Saint-Lucin yliopistollisesta sairaalasta.

Mihin teho perustuu?

Egyptiläisten kokeilusta on kulunut yli 4000 vuotta. Nyt vastaavaa menetelmää käytetään huipputeknisten laitteiden avulla.

- Transkutaaninen neurostimulaatio on ei-lääketieteellinen menetelmä, joka perustuu siihen, että sähkövirta johdetaan ihon läpi ja saadaan kipu hellittämään. Neurostimulaattori aiheuttaa iholla pistelyä elektrodien välissä. Tekniikan avulla pystytään lievittämään voimakasta kipua, esimerkiksi leikkauksen jälkeen tai vammoissa, Plaghki sanoo.

Vielä ei tiedetä mihin sähkövirran kipua lievittävä teho perustuu. Yksi mahdollinen hypoteesi, jota transkutaanisen neurostimulaation kehittäjät ovat esittäneet, on niin kutsuttu puomiteoria. Tämän hypoteesin mukaan selkäytimessä on puomin tavoin toimiva mekanismi, joka tarkastaa aivoihin saapuvat kipusignaalit. Järjestelmää voisi verrata kanavan sulkuporttiin. Mitä enemmän puomi on auki, sitä enemmän signaaleja kulkeutuu ja sitä suurempi on kipu. Silloin kun käytetään neurostimulaatiota, neurostimulaattorin tuottamat sähköimpulssit sulkevat veräjän ja vähentävät siten kipua.

Sähköisen stimulaattori voidaan asentaa myös suoraan ihmisvartaloon. Kipusignaali kulkeutuu selkäytimen kautta aivoihin. Siksi selkäydin on tärkeä neurostimulaation tutkimuksen kohde. Tutkijat ovat kehittäneet selkäytimeen asennettavan neurostimulaattorin. Puhutaankin "selkäytimen neurostimulaatiosta".

- Selkärankaan istutetaan elektrodit sen mukaan, millaista kipua potilaalla on. Elektrodit yhdistyvät johtoa pitkin stimulaattoriin. Tämä stimulaattori voidaan ladata uudelleen ja sen käyttöikä on yhdeksän vuotta, kertoo Metronicsin neurologisen osaston johtaja Jo Lissens.

Pyörätuolista eroon

Neurokirurgiaan yhdistettynä neurostimulaation mahdollisuudet ovat huomattavat. Viime vuosina tutkimus on keskittynyt erityisesti aivojen syvien osien sähköstimulaatioon.

Tämä aivojen syvien osien sähköstimulaatio on tuonut apua etenkin Parkinsonin taudin hoitoon.

Michel Placeman sairastaa Parkinsonin tautia, joka aiheuttaa liikkumista vaikeuttavia motorisia oireita. Parkinsonin tautia hoidetaan pääasiassa lääkkeillä, mutta ne poistavat vain osan oireista ja niillä on haittavaikutuksia. Sitä vastoin aivojen syvien osien sähköstimulaation on havaittu poistavan tehokkaasti tiettyjä oireita, vaikka sekään ei paranna tautia. Aivoihin asennetun stimulaattorin avulla Placeman pystyy hallitsemaan paremmin liikkeensä.

Eri puolilla maailmaa on noin 30 000 potilasta, joille on asennettu aivoihin stimulaatioelektrodi. Nämä elektrodit yhdistetään ihon alla kulkevan johdon avulla stimulaattoriin, joka sijaitsee solisluun alla. Tällä hetkellä tutkitaan, pystytäänkö sähköstimulaation avulla vähentämään aivojen tiettyjen osien yliaktiivisuutta.

Michel Placemanin oli Belgian ensimmäisiä Parkisonin taudin potilaita, joille kokeiltiin aivojen syvien osien sähköstimulaatiota.

- Leikkaus muutti elämäni täysin. Aiemmin olin rullatuolissa 22 tuntia vuorokaudesta. Vietin vain kaksi tuntia ilman tuoliani. Saatoin vähentää lääkkeitä heti leikkauksen jälkeen, ja muutaman vuoden kuluttua en tarvinnut lääkkeitä lainkaan, kuvailee Placeman muutosta.

Paljon mahdollisuuksia

Aivojen sähköstimulaatio toimii yleensä potilailla, joiden sairaus on edennyt pitkälle. Tutkijat yrittävät löytää keinoja käyttää stimulaatiota jo Parkinsonin taudin varhaisessa vaiheessa. Samalla tutkitaan, miten neurostimulaatiota voitaisiin käyttää myös muissa sairauksissa ja esimerkiksi neuropsykiatriassa.

Tutkijat seuraavat myös pakko-oireisesta häiriöstä kärsiviä potilaita. Häiriölle ovat ominaisia pakkoajatukset ja pakkotoiminnat, jotka toistuvat ja joita potilas ei pysty torjumaan. Henkilö saattaa toistaa tiettyjä laskutoimintoja tai pestä kätensä lähes verille. Hän toistaa toiminnat sairauden pelossa tai lievittääkseen ahdistusta. Tutkijat ovat seuranneet yhtä potilasryhmää. Heillä on aivoihin asennettu stimulaattori.

- Belgiassa noin 14 potilaalle on asennettu aivostimulaattori. Toimenpide on lähes sama kuin Parkinsonin taudin potilailla. Poikkeava on ainoastaan aivojen osa, jonne elektrodit on asennettu. Jopa 70 prosentilla potilaista on havaittu oireiden vähenevän selvästi, kertoo psykiatri Loes Gabriels

Viime aikoina neurostimulaation käyttöä on harkittu esimerkiksi ruoansulatuskanavan häiriöiden ja epilepsian hoidossa. Kaikkia sen mahdollisuuksia ei ole vielä edes kartoitettu.

Toimittajat: LAURENT STINE, AXEL WAIENGNIER

Suomenkielinen toteutus: AISLA PACKALEN, TERO KYLLÖNEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006