Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

19.2.2008

Kun kuulo heikkenee

Kun aikuisen kuulo heikkenee, löytyy vika yleisimmin sisäkorvasta. Sisäkorvan viat johtuvat puolestaan yleisimmin ikääntymisestä. Kuuloaleneman syyt voivat juontaa juurensa myös kauemmas menneisyyteen, sillä perintötekijätkin vaikuttavat. Kuulon heikentymiselle ei kuitenkaan aina löydetä tarkkaa syytä.

38-vuotias aikuisopiskelija Virpi Miikki havahtui reilut kymmenen vuotta sitten siihen, että kuulolle pitäisi tehdä jotain.

– Minua on oikeastaan aina tutkittu. Kouluterveydenhuollossa on tutkittu, että onhan se nyt ihan normaali vai onko jotakin kuuloalenemaa. Vuonna -95 sairaalassa Oysissa lääkäri ehdotti että voisin kokeilla kuulokojetta, että voisin siitä hyötyä.

Virpi Miikin kuulo on heikentynyt vähitellen. Vaurion syyt voivat ulottua kauas menneisyyteen.

–Äiti on odotusaikana sairastanut vihurirokon. Todennäköisesti kuulohermon värekarvat ovat ensimmäisinä herkempinä aistinsoluina tuhoutuneet tai alkaneet vähän rappeutumaan. Todennäköisesti meillä on myös suvussa vähän jotakin perinnöllistä. Ne kaksi tekijää siellä vaikuttavat taustalla.

Merkittävin osa aikuisten kuulovioista on sisäkorvaperäisiä. Sisäkorva ottaa äänen vastaan ja lähettää sen hermojärjestelmään. Yleisimmin sisäkorvaperäinen kuulovika johtuu ikääntymisestä.

– Ikäkuulo on tavallisin. Kun ajattelen meidän kuulokojeiden saajajoukkoa, on 80 tai 85 prosenttia saajista sellaisia, joilla on iän myötä tullut rappeutuminen, sanoo korva-, nenä- ja kukkutautiopin professori, dosentti Martti Sorri.

Heikentymiseen vaikuttavat myös perintötekijät.

– Näyttää siltä, että ikäkuulolla on perinnöllistä taustaa. Toisaalta ikäkuuloon vaikuttavat ympäristöasiat, ympäristön hälyisyys ja mikä ettei valtimon kovettumatauti. Kaiken kaikkiaan tämä on hyvin monitahoinen ongelma, Sorri kuvailee.

Tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos äänet tuntuvat jatkuvasti liian hiljaisilta tai puhetta on vaikea erottaa hälyn joukosta.

– Kuulokynnykset kasvavat eli tarvitaan voimakkaampaa ääntä että ylipäätään kuultaisiin. Sisäkorvavioille on tyypillistä, että kuulo on laadullisesti huono. Potilaat monesti sanovat, että kyllä minä kuulen, mutta en saa selvää, Sorri kertoo.

– Me ollaan nyt esimerkiksi nyt tämmöisessä aulatilassa, jossa on vähän kaikuisuutta, on avara tila ja äänet tavallaan hajoavat. Taustameteli vaikuttaa niin, ettei saa sanoista selvää ja se puheen erottamiskyky sitten välittömästi laskee, Virpi Miikki havainnollistaa.

Kuulon heikentymiseen saattaa liittyä myös korvien soimista. Se tarkoittaa mitä tahansa ääntä, jolla ei ole ulkoista äänilähdettä.

– Ja kun tarpeeksi monta kertaa kuulet väärin etkä enää kehtaa sanoa että häh, niin niitä tilanteita ryhtyy väistämään ja jäämään enemmän neljän seinän sisään, Sorri tietää.

Kuuloa on vaikea saada takaisin ennalleen.

– Kuuloahan sinänsä ei voida parantaa, jos on kyse sisäkorvan viasta. Meillä on jokunen harvinainen sisäkorvan sairaus, jossa tämmöinen mahdollisuus voisi olla. Välikorvavioissa voi leikkaushoitokin olla mahdollinen, mutta se on aika pieni osuus, Sorri kertoo.

Huonon kuulon takia on kuitenkin aivan turha hautautua neljän seinän sisälle, sillä saatavilla on erilaisia apuvälineitä. Niiden käyttö ei alussa ole aivan helppoa, mutta opettelun vaiva kannattaa.

– Kommunikaatio ja kommunikointi kuuluvat meidän ihmisten elämään olennaisena osana. Siinä jää helposti ulkopuoliseksi ja tapahtuu sitä syrjäytymistä; ei uskalla osallistua kun ei kuule. Kun käyttää kuulokojeita tai muita apuvälineitä, se mahdollistaa tasavertaisen osallistumisen, Virpi Miikki rohkaisee.

Kuulolaitteiden avulla kuulemista ei kuitenkaan voi verrata normaalikuuloon. Hälyisän paikan lisäksi haastavia tilanteita tulee paikossa, joissa pitää puhua hiljaa, esimerkiksi kirjastossa.

– Sitten joutuu käyttämään muita apukeinoja. Valaistus ja huulien liike eli huulio ovat tärkeitä, Miikki sanoo.

Hän on ajan kuluessa huomannut, että omasta kuulovammasta voi kertoa avoimesti. Avun hakemista ei kannata pitkittää.

– Toivoisin kaikille, joilla on kuulon kanssa ongelmia, rohkeutta tarttua asiaan ja hakea apua.

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006